JEDNA KUĆA VIŠE: Humanitarna akcija za izgradnju kuće obitelji Bjelajac iz Majskih Poljana

by Ribafish
0 komentar

Prošlo je dva i pol mjeseca od potresa koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju. Većina nas se vratila svojim privatnim problemima, a neki su ipak – odlučili djelovati… Ovo je priča o obitelji Bjelajac, koja je izgubila sve u potresu, i o ljudima koji su osnovali humanitarnu inicijativu JEDNA KUĆA VIŠE kako bi im pomogli


Kako iz inicijative navode na svojoj web stranici: „Razoran potres koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju ostavio je za sobom toliko srušenih kuća da će trebati godine da se to područje i njegovi stanovnici vrate u normalan život. Iako pomoć pristiže sa svih strana, ljudi koji su izgubili kuće i danas žive u krajnje neprihvatljivim uvjetima.

Zato im treba vjera i nada da će obećana pomoć u izgradnji kuća stići brzo, kako bi taj privremeni smještaj što prije zamijenili trajnim i kvalitetnim rješenjem.


JEDNA KUĆA VIŠE je humanitarna inicijativa pokrenuta uz podršku Zaklade SOLIDARNA sa željom da se što prije osiguraju trajna rješenja za pojedinačne obitelji kojima su kuće srušene u potresu. Ova akcija pokrenuta je s ciljem prikupljanja financijskih sredstava za izgradnju kuće obitelji Bjelajac iz Majskih Poljana, nakon što je u potresu potpuno uništena njihova stara kuća i prateći gospodarski objekti.

Kako smo vozili kombi s kolačima volonterima i Petrinjanima na Baniju

Cilj je prikupiti sredstva te iz temelja izgraditi i opremiti novu kuću i izgraditi porušene gospodarske objekte – jer i o tome ovise prihodi obitelji Bjelajac.”


Akciju je pokrenuo krug prijatelja, od kojih je jedan i sam bio dio tima stručnjaka volontera koji su radili na procjeni šteta od potresa u Zagrebu i u Petrinji, gdje se i nalazio u trenutku drugog potresa. Uglavnom, nakon toga su ga svi zvali, pitali za zdravlje i kakvo je stanje na terenu i tad se i stvara ideja i među prijateljima pokreće akcija.

Odlučuju da bi htjeli pomoći, ali baš konkretno – izgraditi kuću za jednu obitelj u Majskim Poljanama, ali baš trajno, ne privremeno rješenje.

“Željeli smo pomoći barem jednoj obitelji da ponovo ima trajni smještaj, čvrsto stane na svoje noge i krene dalje. Preko različitih kontakata, među ostalim i dogradonačelnice Gline gospođe Branke Bakšić Mitić, došli smo do šesteročlane obitelji Bjelajac iz Majskih Poljana koju čine tri generacije: baka i djed, roditelji i dvoje srednjoškolaca. Njihova obiteljska kuća, štala i prateći gospodarski objekti potpuno su uništeni i dobili su crvenu naljepnicu “neuporabljivo”.

U potresu im je stradala i jedna krava, a ostale su morali prodati tako da su ostali i bez dodatnih prihoda od mlijeka. Žive skromno – od dvije penzije i jedne plaće, majka je domaćica. Njihovo “novo normalno” čine dva spojena donirana kontejnera, u kojima su mala kuhinja i dvije spavaonice. U jednoj su sobi baka i djed, a u drugoj ostali članovi obitelji. Kemijski WC nalazi se u dvorištu, gdje i peru sude na bunaru.

Naš prijatelj Vladimir (arhitekt koji je ostao zatrpan u potresu), pristao je voditi projekt izgradnje nove kuće, čiji krajnji nacrt i troškovnik još dogovaramo sa Zakladom Solidarna koja nas je podržala u projektu i na čiji račun se uplaćuju sva sredstva (uz opis plaćanja za Jednu kuću više). Jedna kuća više možda ne znači puno u moru nesretnih priča, ali znači sve toj jednoj obitelji. Mlada ilustratorica Hana Tintor našu želju i nadu za boljim sutra obitelji Bjelajac pretočila je u logo akcije – veselu i vedru kućicu.”

U malo više od mjesec dana skupili su 174.005,91 HRK, što je puno, ali i dalje nije dovoljno za trajno stambeno rješenje. Ako želite pomoći obitelji Bjelajac možete to učiniti donacijom na broj računa Zaklade SOLIDARNA za akciju JEDNA KUĆA VIŠE.

IBAN: HR2424020061500078406
Poziv na broj: 9-2021 (obavezno upisati poziv na broj)
Model: HR00
Opis plaćanja: JEDNA KUĆA VIŠE
Šifra namjene: CHAR
Za uplate iz inozemstva SWIFT/BIC: ESBCHR22

Barkod za lakše plaćanje:


Ako želite pročitati više, kliknite na njihov web ili Facebook:

https://jednakucavise.org/
https://www.facebook.com/JednaKucaVise

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.