Gulaš od muflona – tajna rapska delicija

by Ribafish
9 komentara

Osim ako niste registrirani lovac ili neregistrirani lovokradica, rijetko gdje u Hrvatskoj i općenito na svijetu možete doći u priliku da jedete gulaš od muflona.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Na jednom se mjestu to pak sigurno i potpuno legalno događa već gotovo cijelo desetljeće, ali kako biste uopće došli u priliku pojesti ovaj fantastičan obrok – morate prvo preplivati 4000 metara!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Sredinom kolovoza svake se godine rapsko gradsko kupalište pokraj birtije Banova Vila (točeno Laško original, svrššš, Cico i Jadranko, ljubi vas deda!) na dva sata pretvara u poprište bitke za postolje brojnih hrvatskih i stranih plivača maratonaca.

Koji umjesto tradicionalnih srdela ili graha, nakon isplivane trke omaste svoj, od mora još uvijek slani brk, sa – gulašom od muflona.

Jer je samo to na meniju!

Suludu a divnu tradiciju čašćenja plivača maratonaca muflonom uveo je na trećem rapskom plivačkom maratonu 2003. godine organizator natjecanja, inače i sam maratonac, u radno vrijeme upravitelj šumarije, roker, član benda te ljudina – gospodin Boris Belamarić (ovaj sa šeširom, mislim da je ovo do njega Karoca al kad je bio deblji).

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Pa kaže…

“Muflona nam već devetu godinu zaredom donira Šumarski fakultet iz Zagreba koji je koncesionar državnog lovišta „Kalifront“ na Rabu.

Iako je muflon na Rabu alohtona divljač, možemo mirne duše reći da naše hrabre maratonce častimo jelom od domaće, rapske divljači. Lovački gulaš već tradicionalno spremaju kuhari hotela Padova na čelu sa šefom kuhinje Zdravkom Šajbićem.

Svake je godine do zadnjeg trena neizvjesno koliko će maratonaca sudjelovati na natjecanju pa uvijek spremamo nešto više gulaša te pogostimo i pokojeg gledatelja i navijača, te naše barkariole, sponzore i sve volontere koji sudjeluju u organizaciji.

Budući da se maraton odvija na plaži ispod starog grada do koje nema pristupa vozilima, gulaš do mjesta održavanja takmičenja dopremamo barkom.

E pa taj uspješni moment iskrcavanja lonaca sa barke – ključni je dio maratona nakon kojeg sam siguran da je maraton uspio.

Naime, rapski plivački maraton poznat je po dobroj organizaciji, gostoljubivosti domaćina, ljepoti staze i mjesta održavanja natjecanja, ali ponajviše po tradicionalnom gulašu od muflona!”

Dakle, kad se vrši odstrijel muflon na Rabu, jedan sleti u kananče za maratonce – božja ruka…

Slijedi i kratki siže ovogodišnjeg maratona iz pera i tanjura vašeg omiljenog lutajućeg sveždera-reportera:

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Vozio se od 7 do 3 (hvala S., grđa ozljeda ramena koja ne popušta, ozbiljno kašnjenje trajekta – četiri sata u koloni iznad Jablanca jer Rapska plovidba ne nadoknađuje bolesno vozilo, konji, pivo za nervozu na trajektu…), uletio u more s deset minuta zakašnjenja ko Steve McQueen u onom predivnom filmu, al on je vozio formulu i prestigo sve a ja samo neke, plivao tri kilometra ok, al me onda presjeklo u ramenu ter stigao 42. od 62. muškarca*

Pojeo u hladu uz more

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

dva puna i jedan tanjur do pola, uz šest pivica i litru fante jer sam se napio i mora kod Frkanja.

Kruh odbio.

Da sam zdrav i da sam došo na vrijeme, bio bi za 20 mjesta bolji i plivao oko 1.10., što je i dalje užasno daleko od prvih dana rapskog maratona kad se i pobjeđivalo…

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Ali na Rab se ionako ne ide zbog pobjeđivanja, nego zbog Ćopićeve muzike, atmosfere, ljudi i – muflona.

Sam muflon se odvajao od kosti kao badić od Severine, mio, podatan, mehak i prokleto sočan, a ipak dovoljno opor i gust da se vidi kako se radi o drskom penjaču i skakaču po strmim stjenčugama.

Njoki nebeski, lovački umak ipak mrvicu preblag, ali fin do bola.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Neki maratonci ozbiljno predlažu da bi na maratonsku majicu, tradicionalni dar svakom plivaču, trebalo otisnuti sliku muflona.

Koji pliva.

“Možda iduće godine to uistinu i učinimo, a da biste se uvjerili kakva će biti majica i naravno, kakav je gulaš, prijavite se dogodine na ovo tradicionalno rapsko natjecanje ili postanite sponzor ove manifestacije plivanja, druženja i gastronomskog uživanja!”, rekao je Belamarić i pridružio se grupi volontera koja je spremala stolove za sljedeću godinu.

Braća maratonci

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

su krenuli nakopno organiziranim prijevozom, a odbrojavanje do sljedećeg muf… maratona – upravo počelo! Borise, kapa do poda!

*inače, pobijedio je Slovenac, i to zgodan, i još se najbolja naša plivačica pali na njega (Karla Šitić, prekrasna plavuša, na pobjedničkom postolju u sredini kraj Roka Kerina).

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Saperlot!

Ajmo Rab 2012., ko će više dočekat…

I ovo bi vam se moglo svidjeti

9 komentara

Igniss 30 kolovoza, 2011 - 14:13

Isprva sam se oduševio jer sam pročitao “tajna Arapska delicija”. Što ćeš, strane kulture me puno više zanimaju od domaćih. Ali sa zanimanjem pratim daljnje avanture sveždera-reportera.

Odgovori
vonsmile 31 kolovoza, 2011 - 08:02

Kriza srednjih godina renomiranih autora u pisanom mediju se manifestira prelaskom sa pisanja o seksu na pisanje o žderačini. Poslije 50-te prelaziš na politiku…

Odgovori
alexxl 31 kolovoza, 2011 - 09:32

Čuj, ajmo ovak. Ja sam ti opaki gurman i štel bi to probati, no 4 km nemrem ni prehodati, a kamo li preplivati. E sad, il buš dal bezeca jednu žlicu, ili da ja budem jedna od bova. Sam si trbam žute kupaće nabaviti i žutu badenkapicu.
Jel može?
Give me five!
Pljaaaaas!
To, buraz!

Odgovori
zbuninho 5 rujna, 2011 - 16:43

Gle,
nije mi toliko napet gulaš od muflona (interesantiji mi je od mufa :-)), ali me zanima ta stvar oko maratona. kako sam i sam plivač rekreativac, zanima me gdje treniraš (ili bolje gdje prakticiraš i održavaš sposobnost kretanja kroz vodu) preko godine pošto s tim već dugo imam probleme. također i ti maratoni, kakva je ekipa tamo, i da li kao rekreativac sa 40 godina imam izglede da se totalno ne obrukam (u utrinama plivam 2 km za 40 minuta).
Hvala.

Odgovori
Ribafish 6 rujna, 2011 - 06:45

ako ti nije napet ni muf ni muflon, sam ti ostani di jesi…
ma brate to preplivaju i deca i veterani, taman si ko ja sad kad sam poluinvalid, vidimo se dogodine!
vise ne treniram dok ne popravim rame, inace na mladosti

Odgovori
astrosailor 7 rujna, 2011 - 10:12

Riba, imaš dvojnika ili si bil na jutarnjem trajektu Rab-Rijeka 25.07?

Odgovori
Ribafish 7 rujna, 2011 - 10:51

postoji trajekt rab rijeka? trebl si ga ubit, samo je jedan riba!!!

Odgovori
astrosailor 7 rujna, 2011 - 11:09

sorry, kriva riječ: katamaran. Dakle nisi bil ti, hmm, onda te moram obavijestit da imaš skoro pa dvojnika…bradica, tetovaže. Jedna posred vrata, odostraga…nemoj sad ić gledat u ogledalo dal ju imaš, mogel bi te vrat zaboleti!

Odgovori
tww 7 rujna, 2011 - 11:58

On ima maorsku tetovažu.

Odgovori

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.