Ficlek: Gostionica u srcu Zagreba u kojoj se jede kao nekad doma subotom!

by Ribafish
1 komentar
Ficlek

U ponedjeljak je u u povijesnoj ulici Pod Zidom svoja vrata otvorila nova zagrebačka gostionica Ficlek. Riječ je o iznenađujuće dobro osvijetljenom, ugodnom, lijepom prostoru u kojem nema previše stolova ni gužve, a poslužuju se jela koja smo svi jeli doma sedamdesetih i osamdesetih.

Dame za stolom su se zaljubile u konobare, ja sam se sjetio mamurnih jutara kada bih se drito iz kreveta doteturao na ajngemahtec i pohano meso, u ponudi su izvrsni craftovi i vina sjajnog Franje Kolarića, i općenito – ovo je fantastično mjesto za pojest i popit nešto fino i ne preskupo prije ili poslije odlaska na Dolac. Još da su fakat na Dolcu… Svaka čast, jedva čekam vikend!

Službena objava:

U Ficleku se poslužuje autentična lokalna hrana po pristupačnim cijenama. „Htjeli smo zagrebačkoj publici ali i turistima koji posjećuju Zagreb ponuditi iskustvo izvorne zagrebačke gostionice u suvremenom izdanju. Kako bi oživjeli tradiciju zagrebačke građanske kuhinje, za inspiraciju smo prikupili literaturu u kojoj se opisuju običaji i ponuda starih zagrebačkih gostionica. Želimo da se u Ficleku osjećate kao da ste izašli u grad, a da budete opušteni kao da ste kod kuće. Htjeli bi da Ficlek postane vaš drugi dom.“ rekao nam je Borna Janeš vlasnik Ficleka.

Uz Janeša, na realizaciji projekta sudjelovali su i Ivan Zidar koji je zaslužan za cjelokupni koncept Ficleka i ponudu
hrane, te Vlatka Leskovar Zidar koja je osmislila interijer i vizualni identitet gostionice. U interijeru Ficleka naglasak je stavljen na dugački šank za večernja druženja izrađen od originalnih opeka kalijeve peći. Ne tako davno, prije ere centralnog grijana, svaki je zagrebački dom imao po nekoliko kalijevih peći. U stražnjem dijelu prostora neformalna blagovaonica povezana je s otvorenom kuhinjom, što potiče vrlo opuštenu atmosferu i slobodnu komunikaciju između gosta i osoblja.

Ficlek

Zidna vitrina nalik onim kućnima ima podjednako spremišnu i izložbenu namjenu kako bi prostor bilo maksimalno funkcionalan i dobro iskorišten. Pojedina rasvjetna tijela, baš kao i većina servisa za jelo, originalni su stari ali dobro očuvani primjerci koje smo nabavili u raznim vintage trgovinama i sakupili od obitelji i prijatelja. U Ficleku možete prepoznati i motive starih zagrebačkih gostionica kao što su velika polukružna ogledala, karakteristična drvena
obloga i nezaobilazni bijeli mramor.

„Ponuda hrane temelji se na lokalnim sastojcima. Uspostavili smo suradnju s malim proizvođačima iz okolice Zagreba koji nam isporučuju suhomesnate proizvode, meso, kobasice, sireve, bučino ulje, jabučni ocat i ostale visoko kvalitetne namirnice. Sir, vrhnje i kukuruzni kruh kupujemo od tete Ljerke na Dolcu, a žemljice nam radi najstarija zagrebačka pekara Trajković. Bitno nam je da smo upoznati s porijeklom svake namirnice koju koristimo“ objašnjava Ivan Zidar. Dio kuharskog tima je i poznati hrvatski chef Kristijan Misirača, koji dodaje:

„Sva jela pripremamo od nule. Šunku za zagrebački odrezak ne kupujemo, nego ju kuhamo sami, već od ranog jutra možete
vidjeti u izlogu gostionice našu šeficu kuhinje Barbaru Šuk ili od milja tetu Baricu kako mijesi i razvlači tijesto za domaće štrudle i štrukle koje punimo sirom od kumica s Dolca. Krpice sa zeljem također radimo sami“. Teta Barica svoj je zanat godinama tesala u kultnom zagorskom restoranu Ribič, a specijalnost su joj zagrebački odrezak i domaći štrukli. Uz tetu Baricu, u kuhinji radi još pet vrlo talentiranih mladih kuhara koji svojim znanjima i tehnikama kuhanja oplemenjuju stare zagrebačke recepture.

Ne propustite: Dani legendarnih Esplanadinih štrukli u Le Bistrou

Na stalnom jelovniku gostionice Ficlek bit će omiljena jela svih Zagrepčana kao što su ajngemahtec, pohani picek, zagrebački odrezak, krpice sa zeljem, faširanci, tafelšpic, štrukli, grenadirmarš, te razni prilozi i umaci poput pire krumpira, mlinaca, rizi bizija, apšmalcanih mahuna, hren sosa i samoborske muštarde obitelji Filipec.

Ficlek

Svaki dan u ponudi bit će i jedno dnevno jelo, te jedno dnevno varivo. Deserti posebno podsjećaju na nedjeljne obiteljske ručkove kod naših baka. Na jelovniku će biti kajzeršmarn s domaćom marmeladom ili linoladom, domaći štrukli, te makovnjača i orehnjača pripremljena po recepturi Ivanove punice.

Posebnu pažnju na jelovniku privlači stranica s Ficlekima. Ficleki su mala jela koja uključuju daskice s domaćim proizvodima, žemljice s raznim kreativnim punjenjima, paštete i marinade idealne za druženje u dobroj atmosferi gostionice Ficlek dok ispijate kućno vino koje rade u suradnji s poznatom plešivičkom vinarijom Šember. Kućna vina možete piti samostalno, kao gemišt, škropec ili špricer. Ukoliko želite vrhunska buteljirana vina, Ficlek u ponudi ima čak tri vlastite etikete. Pjenušac su razvili sa plešivičkim vinarom Kolarićem, a bijelo i crveno vino s poznatim hrvatskim vinarom Ivicom Matoševićem. Osim vlastitih vina, Ficlek ima i vlastitu 10 godina u drvenim bačvama odležanu rakiju od jabuke koju su razvili u suradnji s OPG Franceković iz okolice Samobora.

Vinska karta Ficleka je neobično je zanimljiva i kreativna.

„Vina na našoj vinskoj karti su iskrena i mikrolokalna. Mikrolokalna zato jer većina vina s naše karte dolaze s Plešivice, iz Zagorja, Međimurja i Moslavine, a iskrena jer govore o zemlji na kojoj su nastala, prirodna su i izražavaju karakter svoje sorte.“ objašnjava Borna Janeš koji je vinsku kartu razvio u suradnji s Hrvojem Petrićem. Na stalaži Ficleka izložene su stare boce Jamničke kiselice, te razne rakije i likeri, a zanimljivo je da travaricu dobavljaju iz samostana Sv. Margarite na Pagu koja je napravljena u vrlo limitiranim količinama. U ponudi su i proizvodi poznatih hrvatskih vinarija Clai i Boškinac, te lokalni aperitiv obitelji Filipec – Bermet.

Ficlek

Od bezalkoholnih pića Ficlek nudi sodu i eko sokove u gaziranim i negaziranim verzijama iz vlastitog sustava za miješanje i karbonizaciju kojeg su razvili s Vedranom Gulinom, te točeno pivo pivovare Medvedgrad.

„Ficlek je vrlo neformalna i opuštena gostionica. Želimo da se kod nas veselo i ugodno osjećate i da iz Ficleka izađete bolje raspoloženi. Želimo da Ficlek postane mjesto na koje će ljudi dolaziti zbog fine hrane, vina i zbog dobre vibre. Želimo da takav Ficlek živi dugo i da se naslijeđe prenosi na nove generacije. Ficlek nije trendovski restoran, Ficlek je ovdje da ostane, za vas…“ zaključuje dobro raspoloženi tim Ficleka.

Adresa: Zagreb, Pod Zidom 5
Kontakt: info@ficlek.hr

I ovo bi vam se moglo svidjeti

1 komentar

Borna Janeš: Ovako više ne ide... - Ribafish 21 ožujka, 2020 - 18:30

[…] Ficlek: Gostionica u srcu Zagreba u kojoj se jede kao nekad doma subotom! […]

Odgovori

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.