Evala uvale…

by Ribafish
0 komentar

Baba i pokojni dida iza drugog svjetskog klanja su objedinili familije Prižmić i Barčot. Tridesetak godina kasnije kad su otišli u penziju, davne sedamdeset i neke prodali su sve što su imali od zemlje u Veloj Luci i izgradili kućicu
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
u prekrasnoj mirnoj uvali udaljenoj 5 kilometara od nekoć drugog najvećeg mjesta na jadranskim otocima.

Loš ulaz u more za neplivače i makadam udaljen 200 metara od kuće nakon što su sagradili mol za dovoz građevinskog materijala u početku i nije ulijevalo neku nadu za masovni turizam – što ih je jako veselilo. Familija nadimka ´KapnoŞ (za što ni dan danas ne znam otkud vuče porijeklo i što znači), vjerovala je da je našla mir i lagano rezala sve veze sa svijetom. Dida bi tu i tamo i došao jednom-dvaput godišnje u Zagreb (pokupit štreberastog mulca sa sobom na dan kad bi završila školska godina), ali baba se ukorijenila i tek svakih pola godine otišla u Luku na frizuru.

Najviše sam uživao u ribanju i plivanju, a najviše se nervirao u pubertetu kad je do grada trebalo hodat sat vremena i prije toga rintat. A Lučanke se nažalost nikad nisu palile na znoj i vonj po ješki za vrše po kojoj sam smrdio i do sredine prvog polugodišta. Vremenom je u našu valu došla struja i telefon (koji pri svakom nevremenu nestanu na tri dana), voda unatoč obećanjima lokalnih moćnika koji su uredno trpali pare od predujmova u džepove – nije nikad, a signal za VIP se može dobiti utorkom i petkom kad prođe trajekt ili ga se može probat ić lovit ostalim danima osim vikendom i oko njega kod barbe Anteta na drugu maslinu sliva i pritom dobro pazit da se ne strmopizdiš na kokošinjac.

Civilizacija je odnijela i gro borova. Dugo mi je trebalo da shvatim da najljepši prirodni hlad u obliku borova ima i svoju lošu stranu u vidu jakog korijenja koje uništava crnu jamu te smole koja pogotovo ide na kurac jer uvijek kapne di ne treba, od nove majice do šajbe. Ali da mi danas fali ta prirodna ograda – fali. Nažalost, u valu je s vremenom došla i civilizacija u obliku novih kuća i primitivaca koji moraju autima doć ne samo do svojih kuća ili dvorišta nego do svojih ormara, pa su probili put na metar od mora, seljačine su krenule gradit trokatnice na deset metara od istog, a smeće, čikovi i pet ambalaža u moru i na obali postali su svakodnevnija pojava i od trpova, galebova i cvrčaka. Oaza se pretvorila u vikendaško naselje bez hlada, idila u stravičnu ciku Koruško-Štajerske dječurlije, a nekad osamljena laguna u parking za retardirane snobove s previše love koji sebe vole nazivati i nautičarima.

Svake godine se za ljetnih neverina, što od pulentade što od tramuntane – neki nesretnik koji ne zna svrgat sidro nađe u situaciji da mu škvadra s obale mora doć vadit brod na suho ili njega nosit u bolnicu jer frajer misli da ako ima 100.000 eura može uz novog Elana kupit i znanje o moru. Jednom ću vam ispričat (ko Boris Alk. Mutić u SAD-u – “A poslije ću vam reći nešto o Ravelliju…”) kad smo Marko i ja završili na pola Italije kad nam je nešto vjetrovito brzo i nenadano potrgalo jarbol i ubacilo 200 litara mora u barku, i nadasve izbezumilo pristojnu Talijanku prisutnu na brodu kojoj smo obećali romantičnu vožnjicu s nemoralnim namjerama.

Kad sam imao 10, jedrilice
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
su mi bile zakon. Kad bi jedna uplovila u našu valu, bio je to praznik i plivali bi do nje od nevjerice i zavisti. Sad mi ih je pun kurac jer dolaze idioti koji ostavljaju smeće ili se iskrcaju na kopno s rasnim cuckima da se gospoda poseru pod moj bor, jer im ne odgovara mareta. Zgodno je vidit facu Digića kad mu doneseš netom izasrano govno njegovog ljubimca napiknuto na osti i iskrcaš mu ga na njegovoj jahturini… U ova dva dana su me još dodatno ispizdili time što je jedna jahta radila vatromet (50 metara od šumovite obale u srpnju na Korčuli – dobro da je murija došla za deset minuta jer bi ga osobno priklao – oni otvaraju šampanjac a mi s kantama čekamo da nešto počne gorit), a druga u ponoć odvrnula satelitsku i na sav glas gledala neku sapunicu. A akustika ko da se fukaš u Areni. I još su imali neke turbo ultra reflektore pod jahtom (da im se neko ne bi, ne do bog – približio) koji bi osvijetlili i Nou Camp, pa su hobotnice i lignje imale neviđene orgije.

U stvari serem. Priznajem da sam zavidan. Iako ni na jednoj od tih jahata nema mladih ni zgodnih žena, nego sve sam ofucani bradonja i obješene tete. Sad ih je upravo 24. Bar 12 će ih iskrcat smeće. Jednom sam, mislim da sam imao 7-8 godina, pod svaku cijenu htio uloviti morskog konjica. Plovio sam oko jedne koja je dizala sidro i pred nosom primjetio zanimljiv vijugav vretenast oblik koji je migoljio i zgrabio ga. Od tog dana mrzim jahte. I vježbam skakanje.

Mol pred kućom
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
se na Korčuli zove/izgovara most. DMJ ga je u jednoj pjesmi preimenovao u Barčot dok. Sagradio ga je dida sa susjedima iza privez barke koju je baba davno prodala i nama klincima za hitit ručnike na njega i za zalet u more. Barčot dok je do devedesete bio okupljalište ekipe moje generacije di se uz kolu i tablić iz godine u godinu polako ali sigurno prelazilo na pivu i loru, a umjesto jahti gledale sise. Od rata naovamo, Balkanijada se povukla i raju je zamijenila starija oronula klijentela koju se nikako nije dojmila moja godinama trenirana turbo lasta iz konjskog zaleta s preklopom nakon 1,4 sekunde zbog koje i danas imam pokoju friž na prednjem traktu.

Jutros sam se
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
tako digo i zbog štednje vode išao popišat u more. Na Barčot doku su ležale četiri rasne Švabice. Automatski sam uvukao onaj dio škembe koji se još da uvuć, zaletio se i ponosno skočio legendarnu lastu. Blebnuo sam u vodu malo ranije nego prije desetak godina (zbog kojeg dekagrama viška) i u dubini mora jureći otvorio oko. Nosom sam liznuo tri ježinca, neka zvjezdača je doživila multipli orgazam jer sam je izškakljao bradom, prsima i vrškom palca, pimpekom sam odlomio komad mrkinte, ali sam izronio živ i zdrav i još otplivao baterflajom barem 37 metara (Kazzo, najebo si). Onda sam ležerno lipsajuć te zatomljujuć hroptanje došao do mosta i pridigao se te tiho prošao kraj istih Švabica koje su izvodile i-pod fitness. Nisu me ni zamijetile, ali ja sam svoj paunov ples izveo kao da mi je opet 20 let. Baš sam bio ponosan. I otišao promijenit pelenu. Ne sebi.

Kao što sam već naveo, u našoj vali pije se kišnica. Vodovod je stao zajedno s idejom o hotelu pred dvadesetak godina i nešto manje kilometara. Zato bi svako, ali baš svako ko bi ikad legao na Barčot dok i vidio mene kako se spuštam niz samo 24 stepenice do mora – morao žicat vodu. ´Znate, krenuli smo jutros a sunce je jako i sve smo popili, a nigdje nema ni dućana ni birca…Ş ispričavali bi se, a ja bi se pentrao uz proklete 24 stepenice po zvizdanu i točio im vodu uz pižđenje babe koja bi zbog suše redovito u osmom mjesecu morala kupovati i naručivati vodu u vatrogasnim kolima iz Luke a ta bi imala ukus užeglog gatalinkinog prepucija. Mrzio sam ljudima nosit vodu, ali s druge strane – mislio sam da radim dobro djelo.

Tih osamdesetih baš i nije bilo plastike, a kamoli vode u plastici, pa je to donekle i bilo razumljivo, ali danas su me nakon dužeg vremena upravo Švabice žicale vodu. Nešto je puklo u meni. Vjerojatno bedara što se nisu pojavljivale zadnjih 20 godina kad sam mogo i smio, nego baš danas kad sam zapečaćen, isključen iz igre i s kopačkama punim sasušenog blata visoko obješenim na klin. Rekao sam da nema vode i otišao gore. Osveta je slatka stvar. Baš sam pička…

Danas idem pit u Plafa. Jedini pravi birc u Luci. Radi do 5. Erdinger pol litre 16 kuna. Imam slobodnu večer. Yesss… Najebo sam sutra, ali enivej. Konačno normalno ime za birc na obali, a ne Casandra, Casablanca ili Top Gun 2…

Rok je jeo sporije od Igora pa sam u bedu. Ali sad je na pripremama!
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Sutra na Proizd. Svaka čast i Lokrumu i Biševu, ali nema ga niko. Najljepši otok na Jadranu!
Free Image Hosting at www.ImageShack.us


ml@den – 02.08.2006. u 13:53 kaže: erdinger…sječam ga se onako kroz maglu, nije loša ali probaj chimey, duvel, kvak…ove su malo jače ali se osječa punina u okusu


klax – 02.08.2006. u 14:09 kaže: istina. proizd (mi smo ga zvali pripizd :)) zbilja je jak. premocno jak. a ona plaza sa ogromnom savrseno ravnom polozenom stijenom koja se spusta prema savrseno bistrom moru mi je redefinirala kak idealna plaza mora izgledat.


skanabitch* – 02.08.2006. u 14:46 kaže: moji rod je prižmić iz vela luke. proizd numero uno doživljaj. ma eto.


rajska slave – 02.08.2006. u 15:01 kaže: 🙂 vela luku mala ne zaboravi…


gattta – 02.08.2006. u 15:03 kaže: ajme lipoteeee… guštaj!


slovenka – 02.08.2006. u 15:27 kaže: Lipo si ovo napisa, duhovito i -istinito!


rudarka – 02.08.2006. u 15:34 kaže: ee čovjeće, a ja se udala za nekog žabara… fak. lijepo mi je mama govorila – neki dobar Dalmoš bi bio ok. još k tome inžinjer… eeee


Darkie-Metalac – 02.08.2006. u 15:49 kaže: zakon!!! blog!!! (posjeti moj ako oš!!


kratke – 02.08.2006. u 16:07 kaže: uživaj 🙂


liftboy – 02.08.2006. u 17:44 kaže: E da! Talijane treba u prkno! Kad se naseru sa potomcima na plažu, pa počnu laprdat, to ne zna stat, gore od one Arijane Čuline! Al onda odeš u more, i izađeš gol, kupe se stvari, djeco ajmo mi odavde, ovi nisu normalni….hehehe….Doviđorno! Kaki ti je to birc di plaćaš četanje 30 kn sat! Reko mi Bure! Bolje das maznio dva pjenasta.


Pero – 02.08.2006. u 17:54 kaže: A stricek, zast ti ne radis za bilmeze u HTZ-u ???


dizajner stanova – 02.08.2006. u 18:12 kaže: ZANIMA LI VAS UREĐENJE STANOVA?TREBATE LI BILO KAKAV SAVJET U VEZI VAŠEG STANA?JAVITE SE NA OVAJ BLOG, I POMOĆ JE TU!=)


prodigy fan – 02.08.2006. u 19:07 kaže: e gdje si ribafish šta ima?jebigy šteta što te više u kliku nema a ja budala ga kupujem i mislim da će bit dobar ko prije.šteta———–e da kad ti i žena planirate doć u petrinju(točnije de niro).hebiga tek sam nedavno čuo da si prošlo ljeto bio zamo a ja baš sad počeo tamo izlazit….ajd pa mi posjeti blog i reci kad planiraš napast petrinju.ugodno ti ispijanje vaČKe!!!!!!a jebiga može i žuje ajd


2tref – 02.08.2006. u 19:22 kaže: Još samo fali da počnu šamponom prat kosu u moru. Kad to vidim, najradije bi mu taj šampon sasuo u trbuh (kroz oko).


ivanicapeca – 02.08.2006. u 19:38 kaže: Ma nemaš se kaj bunit Riba. Još uvijek ti je bolje nego meni koja sam osuđena na Gradac, bosansku Opatiju. Mogla bi ti pisat strane i strane o čarima gradačkog turizma. Dat ću ti samo malu crticu da uhvatiš šmek:Subota je,9am, pločnik zakrcan starim krntijama, al i jačim makinjama BiH registracija, hodam po cesti, auti naleču na mene, idem na plažu, nema mjesta, nalazam 20cm kvadratnih,skidam japanku i zauzima slavodobitno mjesto. Ozirem se oko sebe, tete i teče jogurt tena, male bebe kmeče, roditelji ih roštiljaju po najvećem zvizdanu, kad im se prisere, iskopaju rupu u žalu, sjednu malog Elvisa, Elvis se napravi, nana zatrpa, babo ga baca u vodu da pliva do njega, mali se utapa i guši, babo mu psuje mater nesposobnu… i tako, do nedjelje navečer, kad se čerge vračaju negdje u unutrašnjost BiH. U ponedjeljak prazna plaža, a ja obavezno pogađam ručnikom Elvisovu hrpicu…
Ja bi na tvoj mul. Pozdrav tvojoj ljupkoj obitelji i želim ti dobar odmor, bez obzira na “proklet furešt svit šta kvari dobru, staru dosadu”, kako bi to reka barba Smoje.


Grgo B. Goode – 02.08.2006. u 20:02 kaže: Babe te nesrićom zvale, meni se ipak unatoč svim nepodobnostima koje ti smetaju ipak čini da ti debelo uživaš.


jazzie – 02.08.2006. u 23:51 kaže: Mali krašno raste! A o toj tvojoj Korčuli sam čula čuda od jedne tvoje susjede!


Milou – 03.08.2006. u 02:08 kaže: E ta vikendaška Štajerska naselja su očito gljivično oboljenje svih naših otoka. Tako su izpredevastirali i moj mali raj na zemlji, na jednom zerice sjevernijem otoku. 🙁 Glede toga, dragi moji građanke i građani hrvatske, iskoristio bih ovu prigodu i pozvao sve vas koji ste u mogućnosti, da iz puke objesti i vražje odmazde izgradite gomilu naših autohtonih dalmatinskih, ličkih i slavonskih naseobina diljem austrijskih alpskih obronaka, visova i glečera. Hvala.


– 03.08.2006. u 04:29 kaže: imam pitanje, a kad si ti otišao u Playboy, zar nisi prije radio u Kliku?!


podroom – 03.08.2006. u 12:07 kaže: Uživaj na moru… blago ti se! izljubi si dite…


jonsnow – 03.08.2006. u 12:39 kaže: More je sranje…
Kopno je sranje…
Ne isplati se nikamo ić na “odmor”.


rabbit – 03.08.2006. u 12:56 kaže: ček, zajebavaš za ovaj top gun 2 ili to stvarno negdje postoji? :DDD


Cartmann – 03.08.2006. u 13:16 kaže: U qrcu si, ja moram radit a ti mi spominjes Proizd! :))


Wanda – 03.08.2006. u 13:47 kaže: ovo mi je bija jedan od tvojih najboljih postova… daleko.


liftboy – 03.08.2006. u 15:55 kaže: Boduli su uvijek bili škrti i nadrkani.


AmB – 03.08.2006. u 16:59 kaže: eda je meni pedalj na bilokojem otoku..


Arachidus – 03.08.2006. u 17:40 kaže: Grad – nevalja..
Pripizdina – nevalja..
Uvijek je lijepše živjet u mjestu kojega je i bog zaboravio neg tamo gdje je čovjek čovjeka zaboravio..


ari von bar chot – 03.08.2006. u 18:28 kaže: Je dobar ti je post, možda i ponajbolji…


Da_Vinci – 03.08.2006. u 19:18 kaže: a ti si izgleda u nekoj obližnjoj vali, jer je i ovdje u našoj blizini susjed iz dijaspore sagradio ogroman bazen, a more mu ispred nosa. pari ka da je sagradio kuću u kaštelanskom zaljevu, pa ga strah od ulaska u more.


gaja – 03.08.2006. u 21:08 kaže: U julskom broju Playboya je neki lik napisao clanak o pivu i zenama.Pa zar tamo postoj neki veci autoritet od tebe kada su u pitanju te dvije teme???


Pajo Paksu – 03.08.2006. u 21:19 kaže: vrlo interesntno za citanje. Pogotvu ono o hvatanju morskog konjica kod jahte.
AAAAAAAAAaaaaaaaaaaaaarrrrRRRRRggGGGhhhhhhhhh…
zivijooooooooo ribafish


nicoll – 03.08.2006. u 22:41 kaže: pročitah odavno ovaj post i mnogo mi se svidio, ali nisam imala šta za reć. danas mi se stari javio s drvenika. morao se popet na maslinu i hvatat signal. ima još oaza, ali polako sve odumire, a parcele se rasprodaju i na njima se grade odvratnoće


z.l.e.v.A.n.k.a. – 04.08.2006. u 02:19 kaže: Nek si im ti reko. Huz d men, huz d men? Jor d men.


Pklat – 04.08.2006. u 06:24 kaže: odlucis li se ikad bacit u terorizam i pocet rusit ove trokatnice uzmore, samo javi, odma stizem upomoc.


dome – 04.08.2006. u 08:31 kaže: ….. a zašto ne ideš čamcem po škovace = 10 kunas tura, paš vidit zarade i ekologije!


blesača – 04.08.2006. u 11:21 kaže: odlican blog……svaka cast 🙂
pozz


ribafish – 04.08.2006. u 14:37 kaže: – mladene, sinko, razgovaraš s dopredsjednikom hrvatskog društva prijatelja piva. hvala na savjetu, ali posjeti beerlovers.blog.hr i nauči nešto…
– klax – bili bok! rula!!!
– danas se skompo s gazdom pa je mukte! posjetite www.mediteraneo.com
– prodigy, petrinji sam osto duzan jer se ne sjecam detalja, a DMJ je i zaspo na stepenicama pred diskom…
– gradac… promising!!!!!
– grgo, naravno da uzivam. citaj medju redovima!
– radio sam u kliku, sad sam godinu i dva mjeseca u playboyu. ako može superhik đapić…
– gaja, aautoriteti su da se ruše!
– dome, ja dajem čamac, ti ruke!!!


The Ancient One – 04.08.2006. u 14:49 kaže: Eeeee… koji je tebi qrac? Pa na moru si, odmori se i od bloga.
Inače, prekrasan post… 😉


barba – 06.08.2006. u 00:26 kaže: uvik ostaje deveti misec…


ultravioleta – 06.08.2006. u 11:07 kaže: Kad sam prvi put posjetila Proizd mislila sam da sam otputovala u prošlost i nekako sam se osjećala kao da sam u knjizi “Pleme spiljskog medvjeda” ili pak u filmu “2001: Odiseja u svemiru” dakle, nešto što se (djelomično) odvija u prahistoriji. Plaža Bili Bok me jednostavno pomela i danas sanjam o njoj (sick, znam, ali tako je) jer one stijene, ono more, i onih oblutaka nema na kugli zemaljskoj. San ljetnje noći 😉


igor – 07.08.2006. u 08:48 kaže: i onda ti meni veliš da me čekaš u vimbldonu.. pored živog plafa?!.. konj!


dozzy – 07.08.2006. u 09:58 kaže: nice nice


k. – 07.08.2006. u 12:54 kaže: jebemtija tu divljinu iz koje se možeš javljat laptopom i stavljat nove zapise na blog.

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.