Enciklopedija hrvatskih ginova 16.: Distillery and Brewery Bošnjak, Sičice (Gin MB 72)

Nakon što su do savršenstva doveli craft pivo, u Sičicama pored Nove Gradiške obitelj Bošnjak se bacila i na ginove. Pitali smo ih neke detalje...

by Ribafish
0 komentar

Službeni naziv destilerije: Distillery and Brewery Bošnjak
Lokacija i mjesto kuhanja: Sičice 94
Vlasnik: Slavica Bošnjak
Godina osnutka: 2008
Broj zaposlenih: 1 + 1
Godišnja proizvodnja: do 2.000 litara
Destiler: Mario Bošnjak

Nit vodilja/slogan: „Beeram domaće“
Gdje se može kupiti/popiti:
Vrutak (ZG), Pomalo (ZG, ST, DU), Lijepo i naše (ZG), Matan promet (ZG), Slavonski dućan (NG), Tery (NG, SB), Cro craft (ST), vlastita Kušaonica (Sičice 94), direktna prodaja na manifestacijama vezanim uz craft scenu….
Web: u izradi
Facebook: https://www.facebook.com/kusaonicadomaceg.pivabosnjak/
Vrste ginova: Gin MB72, dry gin

Mala povijest destilerije:
Tradicija proizvodnje destilata na našem imanju duga je više stotina godina. U prošlosti je to bila proizvodnja rakija na tradicijskim alambik kotlovima. Uglavnom se proizvodila rakija od šljiva, a nisu nam bili strani ni škrobni destilati, poput rakije od kukuruza u godini kada nije bilo uroda šljiva.

U novijoj povijesti bavimo se destilacijom piva, dobiveni destilati odležavaju u drvenim hrastovim bačvama više godina, te tako dobivamo višestruko nagrađeni Beer brandy MB72. Dio destilata piva koristimo kao bazu za proizvodnju našeg Gina MB72 i Absintha MB72. Danas za destilaciju koristimo Jacob Carlov kotao s kolonama.

Zanimljivosti:
Posebnost GINA MB72 je u tome što primarni alkohol dobivamo destilacijom piva. Za dobivanje jedne litre gina MB72 potrebno je 10-15 litara visokokvalitetnog piva. Destilat dobiven destilacijom piva filtriramo pomoću aktivnog ugljena, zatim u njega dodajemo za maceraciju začinsko bilje: plod borovice, plod korijandera, korijen angelike, plod anisa, koru limuna i naranče te korijen đumbira. Dobiveni macerat se destilira i dobiva se mladi gin koji odležava desetak mjeseci, a nakon toga se filtrira te dobivamo vrhunsko piće GIN MB72.

U nazivu gina MB72 su inicijali majstora destilera koji je ujedno i majstor pivar. Jer da nije bilo Piva Bošnjak kojega je stvorio Mario Bošnjak, ne bi bilo ni Gina MB72. Znači; 7 biljaka 2 destilacije – MB 72. U fontu koji je na etiketi, slova MB izgledaju kao IV 13, što zajedno sa 72 daje Mariov datum rođenja, i sve se radi ručno, od destiliranja do etiketiranja.

Kontakt mail/telefon: pivo.bosnjak@gmail.com / 098 34 94 90 (Mario Bošnjak)

 

Sve dosadašnje ginove potražite na linkovima ispod:

Enciklopedija hrvatskih ginova 15.: Sempervivum distillery Poreč (Gin Aldo & Gin Karolina)

 

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.