CTRL X Knives: Noževi za sva vremena – naručite svoju personaliziranu čakiju ili kuhinjski nož!

by Ribafish
0 komentar

Neki dan sam, dok se još smjelo u teretane, mlatio praznu slamu po traci, kad je na History Channelu umjesto onog čupavog koji priča o vanzemaljcima, počela emisija o kovačima.

Ono, imaš tri sata da napraviš čakiju, dva dana da stvoriš helebardu, mač u kamenu 2, sablju, floret, nož za paštetu…

Zabuljio sam se i proveo na traci duplo više vremena nego inače i kasnije šetkajući doma zamišljao kako u podrum dovlačim ugljen, par peći, nakovanj, oblažem zidove kutijama za jaja i u seksi kožnoj pregači stvaram umjetnička djela, noževe koji će biti i funkcionalni, i oštri kao ono kad murijak reže papir nožinom od prvog Ramba, i udobni za korištenje, a tek lepiii…

Uglavnom, kad sam ušao u gajbu, shvatio sam da nit’ imam podrum, nit resurse, nit para, a bogami ni volje, pa sam bio jako sretan kad sam shvatio da Dugi iz Pule radi upravo to – pravi noževe! Pa smo sjeli u auto i krenuli prema Plesu u njegovu radionicu. Igor Dugandžić i njegov kolega s posla Marko Puljiz, obojica naime rade u obližnjoj kontroli leta, pa nakon posla umjesto kući, krenu u radionicu, presvuku se, upale grijanje, peći, izvuku čelik i drvo i krenu stvarati noževe.

„Sve je stvarno počelo dok sam gledao Forged in fire na History Channelu, zabrijao sam da i ja to mogu, potražio na netu postoji li škola za kovače i došao do Karla Bana. Prošao sam tečaj, naučio jako zanimljive i bitne stvari, pred nekih pola godine „zarazio“ i Marka, i eto nas sad tu u prašini pored nakovnja i peći…“ Priča nam Dugi dok se ledena betonska garaža polako pretvara u jako toplu kovačnicu.

„Moramo li spomenuti da je dogovor pao kad smo bili blago pripiti?“ kroz smijeh dodaje Marko koji nam pokazuje desetak vrsta drveta od kojih će vrijednim radom, polako i precizno uskoro nastati pravi noževi. Aparati u radionici dolaze stvarno sa svih strana svijeta, a internet je daleko najbolji opskrbljivač, pa tako imaju strojeve iz Bugarske, peć iz Litve, a jedna je i 50 godina stara stigla iz Srbije, kliješta iz Poljske, nakovanj iz Duge Rese, pilu iz Lidla…

Plinske boce su naše, i dostaju za izradu otprilike 3-4 noža, a specijalno ulje za kaljenje stoji i do 50 dolara po litri. Marko nam šapće da ni jestivo nije potpuno nekorisno…

Drva za drške su posebna priča, i postoje brojni putevi instagramski i fejsbučni da se dođe do onoga što želite ili se zaljubite na prvi pogled. Komad običnog drva stoji svega 2-3 eura, ali ako želite višeslojno, obojeno, impregnirano i tko zna kakvo plemenito čudo, cijena se penje i do 30, pa čak i 70 eura za najčudesnija čuda poput šarenih stabiliziranih komada sa svih strana svijeta.

Čelik dolazi u pločama, pločicama i odnedavno u šipkama, a cijena za jednu fakat seksi damask pločicu iznosi minimalno 60 eura.

Za prosječan nož potrebno je 4-5 sati ozbiljnog rada kroz 4-5 dana, pa je vrlo hrabro od ovih mladića što su uz ionako naporan posao odabrali ovaj dosta kompleksan hobi. Do danas je Dugi napravio dvadesetak noževa, Marko nešto manje, a najbolje ih prodaju na Instagramu @ctrlx.knives, pa je red da ih zapratite i informirate se o cijenama. Mi smo se malkice zaljubili… Evo što Igor o svemu na kraju ima za dodati.

Dugi, otkud ime za CTRL X?
Većinu života smo pred kompjutorskim ekranom, što na poslu, što u slobodno vrijeme, pa kad smo prešli na fizikaliju odlučili smo nastaviti tradiciju. Za one koji ne znaju Ctrl + X je shortcut na tipkovnici za “cut”, što naši noževi dosta dobro rade (smijeh).

Koji su vam uzori?
Kao prvo, Jason Knight, jedan od članova žirija u Forged in Fire koji radi brutalne kukrije, međutim kako smo više krenuli u smjeru kuhinjskih noževa shvatili smo da je ono što radi tip zvan Don Nguyen – čista umjetnost. Od domaćih, tu su Mladen Kosovec “Koska” i Tomislav Sokač iz Radione Breg.

Opiši mi detaljno proces od pločice čelika i komada drva do gotovog noža?
Prvo komad čelika ide u peć, gdje se zagrijava na cca 850 stupnjeva, vadi iz peći te se bjesomučno mlati čekićem dok se ne postigne željeni oblik. Kad dobijemo željeni oblik noža, još ga malo pobrusimo u finalni oblik. Nakon toga slijedi toplinska obrada koja se sastoji od normalizacije, kaljenja i popuštanja. Poslije nje kreće fino brušenje s kojim dolazimo do finalne debljine noža i definirane oštrice.


Kad je nož gotov kreće izrada drške, reže se drvo, slažu se materijali i lijepe se skupa. Kad se ljepilo osuši drška se brusi u željeni oblik, lijepi s nožem, nož se naoštri i voila!

Koje perverzije su dozvoljene, graviranje, boja, oblik?
Sve. S obzirom na to da ručno radimo jedino što nas ograničava su zakoni fizike. Noževi mogu biti srebrni, sivi, crni i kombinacije toga, a drške svih boja i materijala, od prirodnog drveta preko plastike do kljova izumrlih životinja.

Koje su cijene, koliko se čeka?
Cijene se kreću od cca 1500 kuna pa na gore za kuhinjske noževe, zavisno od materijala i kompleksnosti izrade. Što se tiče vremena čekanja zavisi od broja narudžbi, naravno. Za sada smo više-manje puni do Božića.

Gdje i kako naručiti svoj nož?
Najlakše je preko Instagrama, na @ctrlx.knives ili e-maila ctrlx.knives@gmail.com , ali prihvaćamo narudžbe i drugim kanalima. Tako da ako nemate Instagram ili e-mail, a imate goluba pismonošu, ne očajavajte!

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.