CRO Trash Enciklopedija, svezak 12: Z-Ž

by Ribafish
2 komentara

Zadnji nastavak. Uz puno uvreda, grubih riječi, lijepih riječi i nadasve dobrih fora – finila je i ova. Do neke nove ideje tipa – kako se upucat ženi do deset riječi ili tabui drkice u Laosu, srdačan pozdrav.

I još jednom hvala svima na sudjelovanju i autorstvu!

Zečić Dražen – izgleda kao mlado od Mile Hrnića, tj. reinkarnacija šefa sale u istočnometohijskoj slastičarni bez ventilatora. Bordo sako, stidne dlake-brk, glas kastriranog irvasa, zlatno lanče od Liburnija i teatralne geste šakom posuđene od samoga Dalibora Bruna. Koji u stvari glumi epileptičnog Mišu Kovača. Mišu, jedinog boga dalmatinske estrade. Sve dok se nije pojavio Vasilije Mitu…
Ribafish
Zečić Dražen – Lik kao da je ispao iz zabavnog programa TV Krajine, studio Knin. (posudih ovu metaforu) Kada sam ga prvi put cuo, pomislio sam da je to jedan od znakova apokalipse. U neku ruku je. Bio sam u osmom razredu, predzadnja/zadnja godina vladavine HDZ-a. Zecicev zvuk su dragacavske trube bez dragacevskih truba. Epopeje o pokvarenim morlackim zenama. Doduse, jedan od najdrazih trenutaka moga zivota je bio sat vjeronauka, na kojem je uvijek bio raspasoj opci. Digla zena mene i frenda, nek odpjevamo nesto duhovno, a mi u sav glas “niko nema dva zivota”, totalno off tonaliteta, nismo ni rijeci znali, nesto prestrasno.
Pero Panonski

Zlatne sjene – Još jedna grupa perspektivnih svirača narodnjaka, meni su «zapeli za uho» sa pjesmicom «ne budi me majko» (ta dobro paše u nedjelju ujutro kad vam se baš ne diže iz postelje), a proslavili su se hitom «zapalit ću pola grada». Jel se treba tu još nešto dodati?
Pijani Anđeo

Zlokic Jasna – U osamdesetima respektabilna pjevacica, pocetkom devedesetih ode i ona u sluzbeni sund. Pamtim njene spotove obvezno na nekom vjetrovitom dalmatinskom krajobrazom sa sesirom na glavi. Jos samo fali galeb koju bu se posral na sesir.
Pero Panonski
Zlokic Jasna – Tipična -n ca, ca, n ca pevaljka (ritam sintića na terasi hotela Jadran uz zvuk metalnih pepeljara na metalnom stolu i dvokorak lokalnog galeba i neke preplanule oronule Švabice koja će dat pred zoru), koja je poznata po najgorim spotovima na svijetu. Ona sjedi u nekom iritantno muškom sakou za šankom i zijeva na playback, pa dođe neki latino laver, pa gleda u prazno, pa neka druga žena plače, pa Jasna pjeva, pa svi plaču – i onda ono najgore, Jasna prošeće kroz kadar i pucketa prstima. Jeftin ljubavni roman i loša reinkarnacija Meri Cetinić.
Ribafish

Zagreb Grupa – na netu sam naletio da postoji (postojala je) Grupa Zagreb, a tematika pjesama na nosaču zvuka očito sugerira da se radi o ratnoj tematici, favorit: “Primi majko saučešće”, od ostalih pjesama “Idem u vojsku”, “Hrvatska slavna”, “Prava Hrvatica”…
c’est mois, Nemetz

Zlatni Akordi – Kaj sve nije protutnjalo kroz taj prapovijesni plesnjak rock band, uključujući i J. Lisac… Zabilježeno je da su ultimativni hit studentskih i inih pijanki – “Čerge”, originalna singlica Akorda i Pejakovića.
c’est mois, Nemetz

Zeleni val – Varam li se ili se uistinu tako zvao najgori bend u svemiru, koji je nastupao u Malnarovom Nightmare Stageu? Ma kako se zvali, legende…
DMJ
Zeleni val – Čaša gore za onog tko se sjetio “Zelenog vala”! Ne znam jeli itko od njih izišao živ iz pakla alkohola i buke koju su stvarali… znam da su malo-malo u Malnarovoj emisiji bili nekrolozi…
c’est mois, Nemetz

Zidarić Zvonko – Jedinstvena pojava u povijesti, inače respektabilne, zagrebačke škole šansone, po potpunom nedostatku talenta za pisanje ili pjevanje istih. Od zaborava ga spašava tuđa, predivna, ali katastrofalno otpjevana Zagrebačkim ulicama. Napredni mogu preslušati i album, ali preporuča se samo onima s jačim živcima.
DMJ

Zlatni dukati – Legende čiji je zvjezdani uspon po osamostaljenju Hrvatske završio još dubljim padom i prisilnom promjenom imena. Ako sami i ne spadaju ovdje, ostaje činjenica da je njihov uspjeh otvorio put bezprojnim, mahom groznim imitatorima i, još gore, onima koji su pokušali spojiti tamburice s drugim žanrovima.
DMJ
Zlatni dukati – Uvijek sam mislio da im je prvi vokal Jarni ili onaj poljski heroj iz serije (Janošik ili tak nekak), i to je jedina zanimljivost benda. Srećom, ostali su dosljedni pa su ostali u nošnjama, a ne kao one seljačine u kožnim hlačama. Kožni sifilis pokupili, seljačine…
Ameba

Zvijezde – Debi album jedan od najboljih u povijesti HR glazbe, drugi slabiji, ali i dalje vrlo dobar, treći još slabiji, ali, ajde, dobar, četvrti ne bi ni pas s maslom pojeo, a onda su se na sreću raspali. Trash pjesmaricu su zauvijek obogatili s “Hajte, prijatelji moji, pijanice, lole, bekrije…”
DMJ

Zvjezdice – Djevojacki zbor. Rasadiste za buduce trasharke. Dovoljno je reci Nina Badric i Divas.
Pero Panonski

Žeteoci – Ultimativni katolički trash, mnogo prije Glasnika nade i sličnih plagijatora. Njihov je album s kraja šezdesetih navodno jedna od najprodavanijih “rock” LP ploča u bivšoj državi, ali ga ja, kao prekodvadesetogodišnji diskofil, nikada nisam vidio. Zaslužuju spomen kao rodonačelnici pregnjusnjog žanra.
DMJ
Žeteoci – ne pakovat ovom bandu jer zahvaljuci njima smo dobili prepjeve svih crnackih (evangelickih) duhovnih pjesama na hrvatski. Bilo je 4 mlada bogoslova, od toga dva su izisla i ako se ne varam oba su dr.prof na zagrebackome sveucilistu. To je postkoncilsko doba kada su u dominikanskoj crkvi na Jelacic-placu mise pratile se na dve akusticne gitare, a frajer je sluzio misu u sulji na botanici. Nikad blize zapadu sto se tice crkvene muzike i muvanja u Katolickoj crkvi u Hrvata. Danas vecina kretena u kolarima smatra akusicnu gitaru smrtnim grijehom.
Pero

Žanamari – Gledam ja svapsku TV. Tocnije RTL. Imaju svoj svapski Idol. Neko nase celjade vristi. Dieter Bolan (plavi tip iz Modern Talking, mislim da se prezive Bohlen, ali ja ga zovem Bolan) jedini za nju. Slini nad njom, hvali je. Mislim ocito se nagutao covjek viagre i kurac mu ide chery-chery-lady. Gledam ja domaci Idol /ne znam sto mi je bilo/. Opet isto celjade. Opet vristi. Dobilo domaci Idol. Nikad nist od nje.
Pero Panonski
Žanamari – Kolega bloger Kultpublisher me zvao u goste na izbor Miss sporta u Dubrovnik (kultpublisher.blog.hr), i tamo je pjevala Ona. Tri pjesme on Nine, jedna od Josipe, dvije od nekoga, i fakat ona to fino skida, ali piva je zanimljivija, kad preokret… Zapuhao sjeverac, ona u nekoj tankoj majčici, bradavica se uzjogunila i provirila kroz svilu. A u igri fina četvorka… Od tada sam fan. Kakav trash!? Heroina! Ma može mi i Čačak pjevat!
Ribafish

Žanko Dražen – Poletniji brat Kevina Costnera. I puno bolji glumac… Prodao se za HDZ i ostao marionetica, tako da se više nitko ne sjeća njegovih izvrsnih jedanaestih mjesta s brojnih splitskih festivala…
Ribafish
Žanko Drazen – Standardni festivalski pjevac osamdesetih. Mlada nada srednjestrujaskog popa. Meni jos uvijek jedna od najdrazih pjesama “Prvi put osjecam” sa Zoricom Kondzom. Ili npr “Kako bez tebe”. Onda odpjevao covjek “Od stoljeca sedmog” i postao ikona HDZovog domoljubnoga podzanra. Kao da je covjek zaboravio cijelo desetljece bavljenja ok-muzikom. Ljut sam na njega, ali mora se od necega zivjeti.
Pero Panonski
Žanko Dražen – jedan od prvaka domoljubnog treša. Prepoznatljiv po brabonjku na licu
Kaco Mortale

Pošto je kraj “enciklopedije”, evo malo random abecedno izostavljenih izvođača, pa kome se dade uvrštavat:
Drvenjaki (http://www.mat.hr/Slike/drvenjaki.jpg) : s CD-om “Čaša otrova”. Očito ih, uz kolorističku problematiku (“Crno vino i plava žena”), brine i kategorizacija ugostiteljskih objekata. Jer dok traže “Otvorite sve birtije”, u isto vrijeme tvrde “Ubile su me kavane” 🙂 Zakon. Ima još s etikete “Mat.hr” na koju sam naletio (nisam prije, jeb’ga) ….al fakat je ultimativna svadbarska produkcija…
“Condori” (sa slikom kondora koji natkriljuje nabrušene momke sa sintisajzerima spremnim za boj: http://www.mat.hr/Slike/CD0306m.gif), s CD-om “Vodit ću te do mjeseca” i hitovima poput “plači al’ digni glavu” i “Lutalica luta” (pa ne stoji valjda u mjestu?). “Noćne lutalice” (http://www.mat.hr/Slike/lutalice3.jpg). Ovi ne odstupaju od ugostiteljsko-kolorističke manire cijele etikete: ima tu “Zbog kavane”, “Da je meni čaša vina”, “Voljela me crna žena ” i ultimativna “Tri Korane i tri mosta” (halo? to se valjda nakon zadnje čaše rijeka Korana triplicira?). “Điđi”
je bog seksa (http://www.mat.hr/Slike/GIGI.gif), i još s CD-om “Prevrnut ću sve stolove”. Naravno, opet smo u kavani, ali naglasak je na ženskoj problematici, uključujući i sveobuhvatne “Ženama svim” i “Ženskaroš”, a nježnu stranu pokazuje sa “Tebi moja mazo”…. “Dorotić band” su očito hitmejkeri “Mat” produkcije, s više CD-ova… kak ne bi, obzirom kako plijene već samim izgledom (http://www.mat.hr/Slike/image006.jpg)…a tek stvarima… kod njih je naglasak na ženidbenoj problematici: “Danas majka sina oženila”, “Crna žena ispod bijelog vela” (creepy), “U nedjelju udaješ se”, ali i “Hej, Trnava” (otkud sad Slovački toponim?).
“Pic band” je zakon, imaju i pjevaljčicu (http://www.mat.hr/Slike/Pic.jpg). Cijeli brand ima par obaveznih tema: lutanje,vjenčanja i ugostiteljski objekti, … ovi pokrivaju prve dvije teme.. od “Ja sam čovjek bez adrese”, do “pjevajte svati”, a tu je i enigmatična “Milijun očiju znam”(???). Evo, samo još nekoliko izvođača (koji se drže provjerenih kanona etikete) u džuture: Stjepan Japec-Japa sa pjesmom “Proslavimo dan vjenčanja”;
Marko Šagolj-Šagi sa “Ja sam čovjek lutalica”;
Zvjezdana Lončarić – Zveki (slika http://www.mat.hr/Slike/zveki.jpg i pjesme poput “Zadnja kava” i “Suzo, izdajice” govore više od riječi); ali VRHUNAC su
“Jura i noćne ptice” koji su na cover CD-a stavili svoje BROJEVE MOBITELA ispod svakog člana banda (bez zafrkancije: http://www.mat.hr/Slike/Jura.jpg). Nije ni čudo, poslije takve samoreklame, da su napravili pjesme poput “lovac Jura” i “Mnogo žena ljubio sam”… VOĐE.

Ima toga još a vjerojatno i sličnih produkcija, a malo slobodnog vremena… enciklopedija nikad neće bit završena…
c’est mois, Nemetz


rudarka – 05.06.2006. u 10:07 kaže: veoma opsežno dijelo… svaka čast (neki bi rekli svaka ti dala)….


Grgo B. Goode – 05.06.2006. u 11:20 kaže: ” kako se upucat ženi do deset riječi ” ako to uspiješ sastaviti, rekla bi rudarka – svaka ti dala! Ja sam baš na svom bloku obradio savjete za upucavanje, ali u 10 riječi, hm, izazov.


Mirnica – 05.06.2006. u 20:58 kaže: Jesi ti nabavio te karte za Misfitse?Ideš li ti uopće?Dugo se nisam javila pa pozdrav tebi,Mihi i preslatkom Roku.Budi ponosan što imaš tako slatko dijete.Bok.:)


kaki – 05.06.2006. u 21:16 kaže: Vidim da tata zna :)! Zanimljivo u svakom slučaju…i da, bogu hvala da sam naletio na blog sa glavom i repom nakon stotinjak prelistanih blogova. Prije će zmija dobiti noge a gušter krila, nego naletim na još jedan blog kao tvoj…


big bitch – 05.06.2006. u 21:17 kaže: hi hi:) nema više 🙂 gotova enciklopedija


– 05.06.2006. u 21:55 kaže: a vladimir flajs ? 🙂


sumohrvat – 06.06.2006. u 02:31 kaže: a sada u tvrde korice i u prodaju na izloge:))))i onda skupljati potpise od svakog popljuvanog glazbenika:))))

I ovo bi vam se moglo svidjeti

2 komentara

Dodo95 10 svibnja, 2008 - 12:05

Zveki baš dobro pjeva.Zašt nije na eurosongu?

Odgovori
100Ljudi.net 20 studenoga, 2008 - 21:56

Ako nekoga zanima grupa Divas i Maja Vučić, neka pogleda na web intervju portal sa tom Divasicom.

Odgovori

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.