Craft Destilerija Zagreb: Rose Gin 16 je totalni ljetni hit!

by Ribafish
0 komentar
craft destilerija zagreb

Danas svatko igra nogomet, kuhaju si doma craft pivice, a bogami je dosta ekipe počelo raditi i ginove.

Spoj kvalitetnog alkohola, borovice i brda začina koji se može “složiti” već za mjesec dana u zadnje vrijeme sve više osvaja hrvatsko tržište, i sada se već radi o brojci od četrdesetak brendova. Idemo organizirati natjecanje, Craft Room, čujemo li se?

Nedavno sam bio na sjajnoj maloj školi gina u Velikoj Gorici kod jednog od prvih domaćih ginara, gospodina Brigljevića, bili smo i u Španskom kod Starih Pilota, o Bošnjaku da i ne govorim (jeste li probali njegov Absinth?).

Ovog smo petka pak, dok je Zagreb lagano plavio, bili i na brdu na Goljaku kod dvojca koji stvara Gin 16. U biti, dva različita gina, klasičan i pinki – dvije totalno drugačije “Šesnaestice” Craft Destilerije Zagreb

Goljak se nalazi između Zelengaja i Pantovčaka, i odmah sam shvatio da tamo nikad nisam tulumario, pa me nekako uhvatilo susramlje. Kada smo parkirali ispred broja 25, s ceste su se vidjele samo kuće, ali ne i skriveno dvorište u kojem se ispod gigantskih stabala kruške i smokve krije prekrasan vrt sa začinskim i inim biljem.

Upravo to dvorište s pripadajućom mu kućom i garažicom/podrumom krije i novo ime za zagrebačkoj i hrvatskoj gin sceni – Craft destileriju Zagreb.

“Naša mala destilerija nalazi se na brdu podno Medvednice, a u njoj se sve obavlja ručno – od maceracije do lijepljenja etiketa. Ljubav prema eksperimentiranju i ljekovitim biljkama inspirirala nas je da napravimo naš prvi komercijalni gin.

Ime se brzo izdestiliralo – nakon što smo imali par ideja i shvatili da već postoje (winner je trebao biti Sin Gin, ali je ime već bilo zaštićeno), prevagnulo je to što u Šesnaesticu ide 16 začina i destilira se u Zagrebu koji se nalazi na šesnaestom meridijanu!” riječi su Nikole Ilijaša, koji je uz Darija Juričana osnivač i vlasnik destilerije.

Gin im je bila zajednička ljubav na prvu kapljicu, prvo se kušalo sve što se moglo naći na tržištu, pa se obilazilo gin konvencije i upijala iskustva majstora destilatera, da bi dosta brzo pala i odluka – napraviti vlastiti gin!

I tako je nakon kotla od dvadeset litara došao i onaj od stotinu, Nikola je pobrstio svo susjedstvo i posadio još hrpu začina u svoj vrt te se nakon nekoliko kuhanja (“Ništa se nije bacilo”, komentiraju uz smijeh), došlo do današnje Šesnaestice.

Na nosu su tu borovice, čisto zelenilo, crnogorična šuma, a mladići se diče time da su posebno ponosni na količinu citrusa koji ubacuju u svoj destilat. Sladić, anđelika, limunovac i ostatak začina koji čine okus ovoga gina, ponosno se šepure u staklenkama na policama u destileriji, a Dario hvali Nikolu da “Ima zlatne ruke” i sve čega se prihvati radi dok ne dobije ono što želi, pa tako i vrhunske macerate od kojih stvara ovaj popularni alkoholni napitak.

Kod šesnaestice treba svakako spomenuti dizajn, elegantnu bocu, čitku etiketu i ručno ispisanu seriju punjenja na svakoj boci. A tu je i seksi maleni voštani pečat blizu samog dna. Dizajn potpisuje Toni Gačić, stari znanac s homebrew prvenstava, dok im društvene mreže vodi Antonela Žgela.

craft destilerija zagreb

Nikola je mastermind, i više radi nego što govori, a čovjek poznatiji kao Gradonačelnik Svemira je izvrstan PR pa smo se uz pokoju čašicu i roštilj zadržali u raspravama do dugo u noć. Vjerujte nam na riječ, ovi ljudi stvarno vole to što rade i uživaju u svakoj kapljici onoga što proizvedu.

Kada smo apsolvirali klasičnu Šesnaesticu (43% vol. alc.), bio je red i za damski uradak, Tayberry & Rose Gin, jačine 40% i boje tustog malinovca, ili sretne Griotte. Miris polja malina, slatkoća, kiselina, čudesna kombinacija novog voća, križanca kupine i maline, ma sve što treba za poboljšanje ljetne večeri.

S tonikom ili bez, s puno leda i nečim iz goljačkog vrta, ovo je piće stvarno fino i nekako gospodski posebno.

craft destilerija zagreb

Na kraju, kad smo se po šesti put opraštali, probali smo i Nikolinu tajnu brinjevaču, o kojoj morate više pitati samog gospodina Ilijaša, predbilježili se za kušanje novog jesenskog te zimskog gina Craft Destilerije Zagreb u nastajanju, i dosta sretni krenuli prema gradu. Goljak je šaptom pao, hvala mu, ostadoše još Čučerje i Ružmarinka, pa ako imate tulum…

Ponovit će se posjet svakako, a vi svakako naručite na vrijeme svoj primjerak dok još ima ove šarže!

Craft Destilerija Zagreb
Goljak 25, 10 000 Zagreb, Croatia
Mob: 095 901 0507
craftdestilerijazagreb.hr
https://www.facebook.com/craftdestilerijazagreb/

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.