Conpasta: Italija zemlje partner na 14. međunarodnom kongresu tjesteničarstva i gastronomije

Povodom obilježavanja osmog izdanja Tjedna talijanske kuhinje u Hrvatskoj, ICE-Agencija Zagreb, u suradnji s Veleposlanstvom Italije u RH, organizira sudjelovanje Italije kao zemlje partner na 14. međunarodnom kongresu tjesteničarstva i gastronomije Conpasta

by Ribafish
0 komentar

Službena objava:

Kongres se održava u Varaždinu 7. studenog 2023. u hotelu Turist, a na njemu sudjeluje oko 200 profesionalaca iz sektora tjesteničarstva i gastronomije iz različitih zemalja: Hrvatske, Italije, Slovenije, Japana, Australije, Vijetnama, Brazila. Sudionici će imati priliku pratiti stručne radionice, konferencije i predavanja međunarodnih stručnjaka, kao i natjecanja učenika srednjih škola.

Tjestenina je važna namirnica mediteranske prehrane, a Italija je vodeći proizvođač tjestenine u svijetu s proizvedenih 3,6 milijuna tona godišnje i prometom od gotovo 7 milijardi eura. Hrvatska proizvodi 25.000 tona godišnje i uvozi 56% svojih potreba, uglavnom iz Italije čiji najvažniji player u tom sektoru sam pokriva petinu hrvatskog tržišta.

Kao prvi gospodarski partner Hrvatske i neprikosnovena prehrambena velesila koja je u 25 godina utrostručila udio izvoza tjestenine s porastom od 210%, Italija je izabrana za zemlju partner kongresa „Conpasta“. Kongres organizira novinsko – nakladnička kuća „Robinson d.o.o.“ iz Zagreba u suradnji s Varaždinskom županijom, Hrvatskom udrugom kuhara, Obrtničkom komorom i drugim važnim institucijama u sektoru.

Tijekom kongresa – kojem će nazočiti talijanski veleposlanik u Hrvatskoj, Pierfrancesco Sacco – Italija će održati dva Master-classa pod vodstvom kuhara Michele Giaquinto Aniello i Raffaele Massanova te degustacijama pet različitih jela spravljenih od tjestenine i predstavljenih u sklopu “PastaFesta”. Sudjelovat će i učenici škole “Ancel Keys” iz mjesta Castelnuovo Cilenta (Kampanija), koja promiče mediteransku prehranu i njene visoko održive sastojke, kompatibilne sa zdravim stilom života i proizvodnim sustavima te respektiranje sredine u kojoj su nastali. Ovaj oblik mediteranske prehrane je, boraveći u okolici Cilenta, prepoznao i teorijski uobličio američki znanstvenik istog imena.

Kao zemlja partner, Italija će na kongresu predstaviti i tzv. “Talijanski stol” na kojem će biti izloženi proizvodi talijanskih tvrtki iz Cilenta, s posebnim naglaskom na tjesteninu i začine. U sklopu kongresa održat će se natjecanje učenika srednjih škola iz pokrajina Alpe-Adria, sa žirijem sastavljenim od nazočnih kuhara te profesionalaca iz Hrvatskog kuharskog saveza te lokalnih kuharskih škola.

Za dodatne informacije: zagabria@ice.it

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.