Čikolov: Čisteći medvjedići i RokOtok objavili rat opušcima širom Hrvatske!

Vidite li po parkovima, ulicama i trgovima ljude koji sagnuti skupljaju čikove s poda, nemojte se plašiti, nego im se pridružite u čišćenju prirode! Vidimo se na novoj akciji u Križevcima 29.10.2023.!

by Ribafish
0 komentar

Ljudi iz udruga Čisteći medvjedići i RokOtok proteklih su dana opako napali hrvatske gradovi s namjerom da dignu svijest o problemu onečišćenja okoliša, ovoga puta konkretno – opušcima cigareta. Svake godine u Hrvatskoj se baci čak 1400 tona opušaka. Riječ je o mikroplastici i u skoroj će budućnosti i kod nas proizvođači duhanskih proizvoda morati preuzeti odgovornost i sudjelovati u pokrivanju troškova gospodarenja otpadnim opušcima.

Do tada, mi regrutiramo ljude dobre volje i velikog srca.

Pročitajte kako je bilo na akcijama u Zagrebu (hvala Rafo što si bio ja), Novoj Kapeli i Varaždinu i vidimo se u Križevcima 29.10.!

https://danas.hr/videovijesti/vijesti-videa/na-tomislavcu-cisteci-medvjedici-pokupili-14-000-opusaka-ali-u-hrvatskoj-ih-godisnje-napravimo-7-milijardi-3a828b2a-5714-11ee-bc96-0ee8f36581c7

ČIKOLOV U NOVOJ KAPELI!

I to kakav! Najveća samostalna čm akcija u Novoj Kapeli dosad! Skupilo se čak 20 vrijednih medvjedića, a mnogi klinci su s nama bili prvi put. Baš je bio gušt vidjeti ih kak kako jedva čekaju da se krene čistiti! Neki su čak jurili s drugih aktivnosti, npr. mali ribiči koji su štapove zamijenili hvataljkama. Naravno, za jednu manju sredinu sjajno je da klinci imaju različite aktivnosti, ali o tome nekom drugom prilikom.

Krenuli smo s parkom, pa igralište jedno, drugo i onda centar. Koliko opušaka? 6.200 opušaka u cca dva sata čišćenja. Dobro ste pročitali, 6.200. Da ponovimo: opušci u sebi sadže mikroplastiku i nisu biorazgradivi i zato, AKO PUŠIŠ, BACI ČIK U KOŠ!

Od nekih stvari koje nas dodatno uveseljavaju:

  1. Roditelji s djecom – nema ljepše za vidjeti. Znate kako se kažu: “Svijet se mijenja primjerom, ne tvojim mišljenjem”.
  2.  Na tragu toga – samoinicijativno su nam se pridružile ravnateljica Lidija i učiteljica Maja iz OŠ Antun Mihanović. Kad djeca vide da ni njima nije problem čistiti, dodatne motivacije sigurno ne fali.
  3. Znate da se kod nas uvijek fino papa i pije. Naručismo četiri pizze da nadoknadimo izgubljenu medvjeđu energiju, a onda nas je Dražen iz El Gusto gospocki počastio i još prisnažio s dva soka. Super je čišćenje i čikolov, ali pizze su pizze, vidjelo se u očima, hehehe. Fala ti Dražene, šmekerski od tebe.
  4. Novi naziv – oni koji nose tegle u koje ubacujemo čikove odsad se zovu TEGLJAČI!

Čikolove nastavljamo i dalje, a vi nam se pridružite prvom prilikom. ili još bolje, pokrenite čm odred u svom mjestu, mi ćemo vam pomoći s logistikom.

ČIKOLOV U ZAGREBU!

Još jedan, glanc novi #čikolov u Zagrebu i to zajedno sa, ne jednom, ne dvije, nego tri srednje škole i ne jednim, nego dva mjesna odbora! Čisteći Medvjedići i RokOtok s ponosom predstavljaju suradnju s Klasičnom, VII. i XVI. gimnazijom i lokalnim mjesnim odborima (knez Mislav i Petar Krešimir IV)! U ovom lovu na čikove sa specijalnim čikolovnim alatima – pincetom i teglom, sudjelovalo je oko 45 učenika iz tri škole, 3 njihove profesorice, 10 medvjedića i lokalnih susjeda! Respektabilna brojka!

Učenici su od čikova počistili svoje školskom dvorište i okoliš škole, a ČM i susjedi su se bacili na park Petra Krešimira i to još četvrtog! ČM-tegli nismo imali dovoljno, pa smo uveli i velike ČM-kutije.

Koliko točno čikova ima još se zbraja, ali ono što znamo je da ih je bilo 3,5 kile, ili 35 litara. Bili smo zanimljivi i medijima, pa nas je pohodila ekipa HRT-a, malo smo se snimali za emisiju Hrvatska danas.

Puuuuuuno hvala svima koji su sudjelovali, divnim profesoricama i angažiranim učenicama i učenicima, predsjednicama ova dva mjesna odbora koje su pokrenule akciju i naravno Čistećim medvjedićima i susjedima koji su uspjeli usred dana doći na akciju! Čisto, čisto!

ČIKOLOV U VARAŽDINU!

Varaždin ne spava, pa evo kako je jučer bilo u našem lovu na opuške.

Naš prvi čikolov pohodilo je 19 medvjedića koji su u tri sata skupili više od 7500 čikova. Čistio se uži centar grada i Park Vatroslava Jagića. Prilikom čišćenja aktivno smo primali riječi pohvale i podrške od strane naših sugrađana, koje smo isto tako aktivno pozivali da nam se ubuduće u sličnim akcijama i sami pridruže .

U ovoj je akciji naime sudjelovalo 7 Varaždinaca, dvoje Amerikanaca iz Crkva Isusa Krista svetaca posljednjih dana i 10 Zagrepčana. Tijekom čišćenja sugrađanima smo, uz skretanje pozornosti na štetnost nemarno bačenih opušaka, podijelili i 20-ak džepnih ČM pepeljarica.

Uz krasno vrijeme ista nas je takva atmosfera pratila tijekom, ali i nakon čikolova kada smo druženje nastavili u pubu Medina škrinja. Hvala i našim divnim sponzorima:

Restoran Restoran Angelus Varaždin na prefinim pizzama – prste smo polizali

Living Rooms Chocolate bar bez kojeg nema jutarnjeg osvježenja

Medina Škrinja koja nas je počastila genijalnom Oktoberfest pivom

I ne zaboravi: ako pušiš, baci čik u koš! Idući čikolov je 29.10. Križevcima, a može uskoro biti i u tvom mjestu – čekamo samo poziv tvoj! Čisto, čisto! #zlopušci #bacičikukoš

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.