Bir, Harambašićeva: Pivovara, pivnica, burgeri i terasa – sve je tu!

by Ribafish
1 komentar

Uz Medvedgrad i Mlinaricu, Zagreb je, u doduše nešto manjem izdanju, konačno dobio i treću pravu pivnicu u kojoj se i kuha i vari na istome mjestu. Krenuli su pred mjesec dana, taman kad su dobili zeleno svjetlo zbog Corone, a iako smo mislili da ćemo biti među prvim gostima, sve je već bilo krcato…

Lokacija preko puta sjajnog, možda i najboljeg mediteranskog restorana u Zagrebu, Bota Šare, u blizini Ekonomije i Prometa, u slatkoj i ugodnoj udubini između par lokala s malo preglasnom muzikom i preljubaznim osobljem, proveli smo ćaskajući puna tri sata.

Sjajna ekipa, urednost, profesionalizam i sasvim korektne cijene najtoplija su preporuka da se i vi zaletite i probate neko od četiri piva. Meni osobno je zahmeljeni lager jedini malo ispod prosjeka, ali ostale tri su jako korektne, dok mi je tihi favorit IPA. Gazda je rekao da se tek ufuravaju, ali za početak – skidamo kapu. Preporučili smo ima da svakako stave i jedno tamno pivo u ponudu, pa ćemo vrlo brzo i opet naletjeti.

Definitivna preporuka, a detalje pročitajte na portalu Vilicom kroz Hrvatsku (ovdje je samo početak teksta, link je na kraju istog)

Posjetili smo Bir i, osim ponudom odličnih piva, oduševili se burgerima i terasom (Kasandra Draganić)

Kada zamišljamo mjesto u Zagrebu na kojem bismo voljeli ispijati pivo ljeti i kad se svi već polako pakiraju na more, a nas još dijeli nekoliko dana do godišnjeg, zamislili bismo upravo takvu terasu kakvu skriva dvorište Bira, a one kišne dane vrlo bi rado proveli u ukusno uređenom, svjetlom i prostranom restoranu.

Nedavno otvorena craft pivovara i pivnica Bir u Harambašićevoj na prvu nas je privukla svojom ponudom piva proizvedenih na istoj adresi na kojoj se nalazi i sama pivnica, a velika je prednost i to što pogon možete vidjeti kroz stakleni zid koji ga dijeli od terase. Nekako je čarobno privlačno znati da pivo konzumiramo na samom izvoru, a ako je u pitanju dobro pivo ta čarolija postaje još veća. A ovdje zaista to i je slučaj.

Vlasnik i idejni začetnik ove priče Adrijan Mamlić, onako usput, u pauzi od posla, ispričao nam je kako iza stvaranja ovog piva stoje on i njegova djevojka te njegov otac koji je najvećim dijelom zadužen za proizvodnju piva. Da su mislili baš na sve govori i činjenica da su, prije početka kuhanja piva, u svoju pivovaru doveli majstora pivara iz Njemačke koji im je otkrio tajne zanata, a oni su ih, koliko smo mogli zaključiti po njihovim pivima, itekako dobro usvojili.

Na tapu imaju četiri svoja piva po više nego prihvatljivim cijenama i naravno da smo ih isprobali sve. Krenuli smo s Karantenom, lagerom koji lagano miriše na kavu, ali nema je u okusu, mekan je i predstavlja izvrsno stolno pivo za svaki dan. Zatim Red X, pivo koje je svima odgovaralo najviše, što u našem društvu gotovo nikad nije slučaj, amber sa zagasitom bojom koji gaji tu neku tustost i definitivno nam je bio jedan od favorita. Zanimljivo je kako smo oko Reda, njihove IPA-e, raspravljali najviše te nas je dojmila određenom težinom i gorčinom, ali je i dalje divno klizila niz grlo dok smo uživali na ljetnom suncu.

Najslabije u ovom pohodu je prošao Finjak, još jedan lager, ali zahmeljen. Kako smo osim Ribafisha, za stolom imali i Marka Ožegovića, još jednog pivskog stručnjaka, naučili smo da se radi o sitnoj greškici koja se omakla prilikom kuhanja, kako je riječ o esterima koji su isplivali na površinu te se na ovom pivu još treba raditi. Naš je prijedlog da se možda ipak umjesto jednog lagera, ovog slabijeg, uvede dobro tamno pivo pa da ponuda zaista bude zaokružena.

Dobra stvar je što su cijene piva taman pa ćete tako na samom izvoru platiti od 16 do 23 kuna za pola litre zaista dobrog piva, a za one koji nisu od piva, tu su kokteli koji se također nude po odličnim cijenama, od 31 do 37 kuna. Ponuda vina je skromna, ipak je ovo pivovara, no pozitivno smo ostali iznenađeni kada smo vidjeli kako se u ponudi nalazi Ivančićev Griffin, i to Dark Side i Single Vineyard po cijeni od 25, odnosno 29 kuna za čašu.

Kraj recenzije pročitajte na ovom linku!

I ovo bi vam se moglo svidjeti

1 komentar

Tri nova burgera u tri dana: Egoist, Bicko i Joel Novalja! - Ribafish 13 srpnja, 2020 - 07:25

[…] Bir, Harambašićeva: Pivovara, pivnica, burgeri i terasa – sve je tu! […]

Odgovori

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.