Aplikacija ScanEat: Skenirajte barkod proizvoda i saznajte sve o namirnici!

Tri splitska programera nedavno su kreirala aplikaciju za skeniranje barkoda nekog proizvoda

by Ribafish
0 komentar

Prvi bacam kamen i priznajem da mi se otkako sam ostario i oćoravio definitivno ne da čitati ono napisano sitnim slovima na artiklima. Umjesto toga sam jednostavno prestao koristiti mlijeko i još neke stvari za koje mi se samo učinilo da mi škode organizmu. No, može se i pametnije, baš kao što su napravili ovi Splićani, koji su zbog sve više alergija u onom što jedemo i pijemo stvorili aplikaciju ScanEat.

Pitao sam stvoritelje otkud im ideja za ovo, više nego korisno svakodnevno pomagalo.

Pozdrav ljudi, tko ste i što radite u životu?
Pozdrav! Mi smo tri programera (Ante Braović, Ivan Jukić i Ivo Leko) s više od 10 godina iskustva u razvoju mobilnih aplikacija za Android i iOS, a tim se poslom svakodnevno bavimo – pretežno za strane klijente. Iako volimo svoj posao, posebno nam je drago kada možemo raditi na svojem projektu i svojoj ideji, upravo ono što je danas aplikacija ScanEat.

Kako ste uopće došli do ScanEata?
Jedan od nas programera je kao mladi otac imao problem zato što mu je malo dijete bilo alergično na mliječne bjelančevine. Lutanje među policama hranom u potrazi za sigurnim proizvodom je postala svakodnevica i tada je pala na pamet ideja – zašto ne postoji aplikacija s kojom skeniraš barkod i odmah provjeriš je li proizvod siguran. A ako nije, daj mi odmah informaciju o sličnim proizvodima koji jesu. To je bila iskra koja nas je potaknula da osmislimo i izradimo ScanEat.

Koliko vam je trebalo da je pokrenete?
Ideja je pala napamet prije više od dvije godine, ali nismo odmah krenuli u realizaciju. Prvo smo napravili istraživanje tržišta u Hrvatskoj i proveli anketu na preko 1200 ispitanika. Rezultati su nas iznenadili, jer se ispostavilo da svako treće kućanstvo ima barem jednog člana koji je alergičan ili intolerantan na neku namirnicu, ili pak boluje od neke kronične bolesti zbog koje mora paziti na prehranu. No isto tako, u istraživanju smo doznali da i one koji nemaju problema s prehranom brinu šećeri, aditivi, porijeklo proizvoda, procesirane namirnice itd. Baš prema svemu tome smo dizajnirali i izradili ScanEat, upravo prema potrebama korisnika.

Koja je osnovna ideja?
Riješiti problem našim korisnicima, kao što smo ga s ovom aplikacijom riješili i sebi. I educirati korisnike o hrani! To je ono na što posebno stavljamo fokus, bez obzira zbog kojeg razloga se odlučili koristiti ScanEat. Upravo zato naš slogan glasi „Doznaj što jedeš!“

Kome je namijenjena aplikacija?
Aplikacija je namijenjena onima koji su alergični ili intolerantni na neku namirnicu, kroničnim bolesnicima, trudnicama i dojiljama, veganima i vegetarijancima, kao i svima onima koji se žele hraniti zdravije i koji žele biti informirani o hrani i piću koju kupuju.

Kako uopće funkcionira?
Nakon preuzimanja je odmah moguće koristiti, bez registracije i bez ostavljanja privatnih podataka. Kroz kratki upitnik korisnik ostavlja informacije o alergijama, intolerancijama, bolestima i prehrambenim navikama i to je to. Nakon toga ste spremni – dovoljno je skenirati barkod prehrambenog proizvoda i sve bitne i personalizirane informacije su vam doslovno odmah na dlanu.

Na što ste najponosniji?
Zasigurno smo najviše ponosni što ljudima pomažemo. Svakodnevno dobivamo poruke zahvale od naših korisnika koji nam ujedno stalno dodaju nove proizvode u bazu i sami šire informaciju o ScanEatu preko društvenih mreža. Vjerovali smo u svoj proizvod od samog početka, ali nismo očekivali ovako puno pozitivnih reakcija kada smo izašli javno prije nešto više od dva i pol mjeseca.

Kako, pošto i gdje se može nabaviti?
Aplikacija ScanEat je potpuno besplatna i može se preuzeti s Google Play i App Store trgovine na linku ispod:
https://scaneat.app/download

 

Funkcioniranje aplikacije je detaljno objašnjeno u ovom videu:
https://www.instagram.com/reel/Cv2OFEZN5Mw/?igshid=MzRlODBiNWFlZA==

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.