Reshetka International: Nove mesne priče Nikole Božića i Đurine hiže za novi Špancirfest

Nikola Božić ide dalje, vlasnik Đurine hiže u Varaždinskim toplicama nema namjeru nikad odmarati, pa smo ga priupitali što sprema za kraj ljeta i novu sezonu…

by Ribafish
0 komentar

Dragi Nidžoja, predugo se nismo vidjeli, pa eto, prvo da priupitam za zdravlje i vozačku?

Ej Ribek, boook! Da, predugo se nismo vidli, dobro si rekel. Bumo. 😊
Zdravlje mislim da okej, u nogama dinamit, polako već i u „grančicama“, biceps i triceps jako rade sad kad su festivali napokon počeli (ove godine se ne zaletavamo, nego „gađamo“ samo najbolje, tu u regiji. Street Food ak radiš burgere je baš dobra teretanica. Prođe ti dnevno kroz ruke do 600 burgera (624 nam je rekord u danu, 2021., Zagreb Burger Festival, al to su neka davna, završena vremena). No da ne duljim a mogel bi danima, molim te sljedeće pitanje 😊
E da, vozačka si pital, lepi udarac u pleksuz Ribek, vratim ti – dolazi vozačka, imam pismeni sad za par dana hahahahah.


Kako je prošla sezona u Hiži, što je bio hit godine?

Iskreno, nama je sezona skoro cijelu godinu, stane malo oko Uskrsa i kad su vrućine (tad smo tradicionalno ionak na kolektivki već 16 godina), ostalo smo manje-više popunjeni.
Hit godine kao takav je ipak jelenko u obliku tartara, pa fileić isto jelenko, naravno odležanci kojekakvih rezova (od T-Bone, Ribeye, Striploin i da sad ne namatam previše, uvek je 5 vrsta do nekad i 10). Bibina juha od šumskih gljiva, bez obzira kad nije sezona vrganja, lisički i ostalih saprofita Kalničkih šuma mi smo uvek s gljivama na ti!
Štrukleci lagano sirni, domaći, onda imamo sezonu sočnih rebara od pajceka podimljenog v smokeru, mama peče kruh i dalje, ćale dela vino i tak… Šoškić dela top Vilju i ostale destilate.
Daj novo pitanje no, noć bu 😊

Kako si se proveo na festivalima tijekom 2023.?
Još se provodim, delamo, tak se provodimo kaj delamo i super je tak. Opet nagradica, 2. mjesto na nedavnom Street Food Festu u Širokom Brijegu, to nam je 10. nagrada u 5-6 godina street food nomadarenja pećući burgaseeeee. Volim se natjecat, ona stara narodna „Važno je sudjelovati“ me ne pere ni malo, moreš teoretski sudjelovat i bez ekstremiteta. No dobro. Ovo nije priča o Velji Nevolji 😊 Glavna nagrada je zapravo ekipa koja nam dolazi jesti na kućicu di god bili. I najjači osjećaj kad ti se vrati na frontu ili za grill, stisne ruku i kaže – toooo majstori.
Dobil sam i par pusa u znojan i čađav obraz od dima, ulja, mesa, masnoćica malenih. Navodno to privlači. Tak sam čul. Ak imaš povremeno neke nesuglasice s Kas, kad bi ju najradije zagrlil i poljubil, a ona se nešto naljuti na tebe i ne želi te ni blizu, imam ti temeljac od bika i pajceka koji su prvo bili u smokeru pa dalje da ne otkrivam shemu. Namažeš se s tim, za 5 minut ste u klinču buraz! Imam još jedan recept ak je baš drama, i ak ste pred prekid. Ovce još malo u temeljac, ovčica se tako lijepo rastopi tj lojček od ovčice.

Može pls sljedeće pitanje (btw sorkač na tolko teksta, fora mi je ovo, oslobađa) 😊

Kakvi su planovi za Špancir i gdje te možemo naći?
Dobri su planovi. Pronaći nas možete u Varaždinu na Špancirfestu. Šalim se, u biti se ne šalim, pronađite nas u Varaždinu na manifestaciji Špancirfest. Na terasi smo kultne Medine Škrinje koja gleda na najnoviji trgić u Varaždinu, Habdelićev Trg, epicentar grada, 100 m od Kapucinskog Trga ispod kojeg je najveći parking u gradu. Dojditeee!

Što imaš specijalno za ovu prigodu?
Kaj imam specijalno? Pa osim novog jela (Pig Bull Semba) u ponudi bude burger Divlji Đuro bez kojeg nejdemo nikam, imamo i burger Đuragan 042 koji se isto tak već polako „udomaćil“ u ponudi Rešetke po svetu di god idemo, spremam par zanimljivih gostovanja kod nas na kućici na kojima budemo prezentirali još novih okusa, bude jako zanimljivo. 😊

Kako gledaš na cijene mesa i svega u zadnje vrijeme?
Uf, iskreno, pomiril sam se s tim, ne uzimam više to k srcu jer bi poludel inače da da 😊. Ne samo cijene nego i celi lanac opskrbe, količine, dogovori, pogotovo kod nas u RH su brate sestro teški cirkus. Vrlo uskoro će meso, pogotovo crveno meso organski uzgojeno postati teški luksuz, al dobro, u Hiži smo spremni na sve, predviđamo sve unaprijed i usudil bi se reći da smo korak, dva ispred. Slava berošima, slava herojima!

Koji su mesni trendovi u svijetu i držiš li ih se?
Hmmmm, budući da zadnje dvije godine osim posla (a letimo svugdje, skoro celu ex Yu zasad a širimo papke dalje prema sjeveru) se nisam imal prilike baš preveč bavit nekim promatranjima trendova osim kaj su Steakovi i Burgeri već skoro desetljeće trend kod nas.
Si znal da je Burger drugo najpopularnije jelo na svetu nakon Pizze? Sad znaš 😊
Primjetil sam da je masa počela hejtat neke likove koji su meni osobno oduvijek bili iritantni i s kojima ne bi bio 1 sekundu u društvu (Salt Bae npr), prečeral je malo s onim zlatima po steakovima i ostalih „drkica“ koje nemaju veze s okusima!
Primjetil sam i da su neke države zabranile Beyond priču tipa Beyond Sausages, Beyond Salamy, Beyond shish, pa su se privremeno snašli i prešaltali na Plant Based priču, al ne bude ni to dugo trajalo, kuže ljudi.
Smrt fašizmu, sloboda okusu!!

Što kažeš na današnju restoransku scenu u Hrvatskoj?
Dosta je dinamična, lokali se otvaraju pa zatvaraju gotovo svakodnevno. Fali kvalitetne radne snage, fali kvalitetne, organske robe tj namirnica. Imali smo povijesnu priliku nakon prvog lockdowna (završil je 5. mj. 2020.) posložiti hrvatsku gastronomiju koja se temelji na organskom, lokalnom, održivom, no drugi lock taj san srušil.
Čast izuzecima no hrvatska gastronomija kao takva gotovo da i ne postoji. Šteta.

Koje ćeš novitete unijeti u Đurinu ponudu ove jeseni?
Definitivno nova vinska karta! Pojačali se budemo opet tu „opasno“, želim i dalje lokalno al proširili budemo kartu na neka naša najbolja vina. Crna napose!
Od mesne priče a meso je svrha postojanja Hiže, nemamo puno prostora za novitete jer smo na neki način došli do vrha. Ne mjenjaš dobitnu kombinaciju ak me razmeš, teško je nakon Aston Martina, Ferrarija ili Lamboa vozit nekaj puno bolje.
S povrćem i prilozima ionak pratimo sezonu pa ni to se ne bude mjenjalo. Eeee da, budemo ubacili još malo low and slow programa, uskoro bude došel i novi, veći smoker pa budemo mogli još kakvih čudesa radit unutra a ne sam gujdu, rebra i bika.

Kako su ona wagyu goveda, znam da ih imaš?
Naj mi krv kalit!! 😊
Gotovo, ende, finito, sve sam ih pretvorio u burgere i prodal na festivalima u Beogradu, Širokom Brijegu i Varaždinu lani, isplatio investiciju i nekaj sitno zaradil, tj. pomoglo mi je preživjeti onaj užas od lockova.
Za tu igru moraš imat kila i čekat 10 godina, ja ih tad nisam imao.
Davorinu (Štetneru) je ostalo nekaj od toga, zaboravil sam kolko, ja mu od srca želim da uspije napravit kaj sam ja htel i započel. Ima moju apsolutnu podršku i plasman na stol Hiže kad dođu prvi pravi uzorci, a to bumo morali čekati još koju godinu.

Sretno u Varaždinu!
Hvala Riba i tebi sretno! Naleti.

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.