Aberdeen angus: Svježa junetina s farme kod Karlovca direktno do vašeg stola!

by Ribafish
2 komentara

Zamislite pogled na petstotinjak junica, telića i pokojeg vola kako bezbrižno pasu po brdima između Karlovca i Slunja, sve čisto i mirno, prvi susjedi na par kilometara udaljenosti, šuma, svjež zrak, prava idila… i to postoji!

Zanimalo nas je kako se netko toga sjetio, sjeli u Clija i krenuli…


Tri brata Maturanec vođeni svojim Pater familiasom iz Varaždina sjeli su pred par godina za stol nakon što su dobili novac od prodane vlastite pilane. Nakon dogovora, odlučili su kupiti zemlju širom Hrvatske i rekli – ovo je budućnost, idemo u najmoderniju farmu black angusa s klaonicom, i bez zamrzavanja nuditi i dostavljati samo friško meso najbolje kvalitete. Rečeno, pokrenuto u najkraćem roku.


Sve se to događalo sad već daleke 2014. godine, otac je nedavno ipak izašao iz farme, a Juniori nastavili s hrabrom bitkom protiv hrvatske birokracije. Zemljište su pronašli u Gornjem Poloju, na 20 km od Slunja iz smjera Karlovca, nakon Belaja, Barilovića i Perjasice (zaboravili smo se slikati kraj jedinog glasačkog mjesta u kojem je na dva stanovnika bilo ubačeno 250 glasačkih listića), pa još malo makadamom.

Kada začujete zvuke bendža, skoro, šalimo se, odjednom je tu s desne strane najmodernija upravna zgrada s klaonicom, uredno, čisto, lijepo, s pogledom na brda i pašnjake, sve skupa, na oko sat i pol vožnje od Zagreba.

edf

Malo vas bude strah kad vidite kako devastirano izgleda ovaj dio Lijepe naše, ali zato još jednom kapa dolje ovim ljudima koji su ovdje pokušali napraviti nešto pošteno i nešto svoje, pa je tako nakon otkupa zemlje, malčiranja, uništavanja šikare i općenito – jako puno posla, ovdje okrupnjeno nekih 300 hektara zemljišta s već navedenom zgradom i samom farmom par kilometara južnije.

Ogromna drvena zdanja koja služe da se po lošim vremenskim uvjetima i tijekom reprodukcije blago zaštiti, ponosno stoje nasred livade, a mi tiho hodamo pored velikih krava i bikova i milkimo po krznu netom izlegle teliće. Vidio sam čak i posteljicu. Nisam želio vidjeti posteljicu, ali sad znam i kako izgleda posteljica, recimo, kao jako puno prolivenog sladoleda od jagode i vanilije. Da, baš tako…


Sve je uredno, čisto, nekako meni razmaženom iz centra Zagreba još i ljepše, pa se naslikavamo, ispitujemo, uživamo. Kraj svog onog mesa nepoznatog porijekla koje najčešće kupujemo, jednostavno ti dođe da se preseliš na selo i uživaš u plodovima onoga što si sam stvorio. Ovaj dio Hrvatske i nije nešto pogodan za ratarstvo (osim par sadnica aronije i pokoje voćke u komšiluku), i mesna krava je nešto što bi stvarno trebalo imati budućnost.

Prije upuštanja u ovo, momci su skočili po savjete u Grubišno polje kod Nataše Vujec, pa u Austriju, Škotsku, a kasnije i Kanadu u koju su otišli na team building, posložili ideje, te uvezli prve junice za rasplod (iz Austrije, Njemačke i Estonije). U par godina je tu bilo svega, pa i nezainteresiranih bikova, ali danas su popunili nešto više od polovice zamišljenih kapaciteta, jer se u punom pogonu za neko vrijeme očekuje oko 600 grla na sistemu samoobnovljivosti.


No, to nije sve! Kako imaju i dosta šuma u vlasništvu, obitelj Maturanec uzgajala je i muflone, a odnedavno se po njihovoj zemlji šeću i svinje, i to mješavina pasmina durok i mangalica (mangulica). Po riječima Hrvoja, najmlađeg brata zaduženog za završnu obradu (stol), ova kombinacija daje vrhunsko, taman fino mašću prošarano meso, velike mase, idealno za svaku priliku.

edf

Srednji brat Tomislav je zadužen za brdo mehanizacije, najstariji Nikola za ekonomski dio, s njima je u ekipi i nezaobilazni “čovjek za sve ostalo“ Željko i prekrasna mlada veterinarka Valentina, tata uskoči oko svega, a mesara nažalost nismo upoznali, iako je stalno tu negdje. I to je u biti to, farma koja će davati meso kroz cijelu godinu, bez epiteta domaće i ekološki, nego sa samo jednom riječju – kvaliteta.


Meso se nakon klanja ne zamrzava niti šokira, ne trudi se prodati vodu pod meso, nego pušta da odleži, odnosno odvisi petnaestak dana, nakon čega je spremno za distribuciju. Svjesni su da će ih mnogi dočekati na nož, ali uložili su svoj novac i imaju pravo raditi što žele, njihovo je mišljenje…


I tako, ako ste zainteresirani za jednu sasvim drugu priču, meso životinja što su se kretale, koje nije mjesecima čekalo u kontejnerima da mu padne cijena i onda došlo na naše police i škrinje za 19.99, dođite i uvjerite se u sve ovo što smo i mi vidjeli.


Cilj Maturaneca je svježe meso koje će vam dostaviti na kućnu adresu po nešto višoj cijeni nego što ste navikli, ali barem ćete znati što jedete, zar ne? S nadom da će im to poći za rukom, i nakon što smo kušali burger (obećali su da će pojačati loj s 10% na 20%, inače skroz korektno) i pork Denver (vrlo sočna svinjska plećka, na prvu pomisliš da je teletina), držimo fige da uspiju u svojoj hrabroj ideji i izvedbi.

Uostalom, ovo su The M Brothers standardi:
Sljedivost od pašnjaka do stola
Uzgojeno bez antibiotika, dodanih hormona i steroida
Uzgojeno na prirodnoj hranidbi
Humano uzgajano

Vrijeme je da se informirate što jedete, zar ne? Dobar nam tek…

Sve detalje o The M Brothers, kao i svježoj junetini i svinjetini, potražite na njihovoj stranici 

mail: info@the-m-brothers.com

 

Fotografije: The M Brothers, Forking Croatia, Ribafish

I ovo bi vam se moglo svidjeti

2 komentara

Test višnjevača: Najveće hrvatsko kušanje likera od višnje! - Ribafish 13 veljače, 2020 - 07:57

[…] Aberdeen angus: Svježa junetina s farme kod Karlovca direktno do vašeg stola! […]

Odgovori
Najiskreniji zagrebački burgeri: The M Brothers nakon farme otvorili i svoj burgeraj! - Ribafish 6 veljače, 2021 - 09:02

[…] Aberdeen angus: Svježa junetina s farme kod Karlovca direktno do vašeg stola! […]

Odgovori

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.