Good Spirit: Fantastični likeri i rakije iz Međimurja, vrijeme je da kupite najbolji poklon za blagdane!

by Ribafish
0 komentar

Kada je zemlja u krizi, žene kupuju šminku, a muškarci alkohol. Kako smo mi stalno u krizi, tako se i puno pije, pa ako već morate piti, onda pijte kvalitetno! Na jednom planinskom tulumu upoznao sam prekrasnu mladu damu, koja se kad je na tulumu ponestalo goriva jednostavno mašila ruksaka i izvukla tri boce rakija koje obiteljski rade u Međimurju.

Rakije i likeri su bili toliko fini da sam Petru Novosel Balaško, ženu koja je stvorila portal Žena.hr, a sada uživa u proizvodnji žestica – odmah javno žicnuo za intervjuić skupa s njenim suprugom (Petra nije na slici).

????????????????????????????????????

Kako je to u najboljim godinama prijeći s portala na destilaterstvo?

Nakon 12 godina rada u online svijetu i vođenja portala, sasvim slučajno došla je prilika za totalni zaokret i promjenu karijere. Već par godina prije prelaska na destilaterstvo kupovali smo za poslovne poklone i privatne potrebe vrhunske likere od našeg „rakijaša“ koji se zove Mladen Kelnarić. On se već 20 godina bavi proizvodnjom rakija i likera, a ja sam u toj priči prepoznao veliki potencijal pa smo odlučili udružiti snage i sve podignuti na višu razinu te na tržište proširiti jedinstvene proizvode koje on osmišljava. Nedugo nakon toga smo osnovali tvrtku i tako je sve krenulo.

Kako se zove firma i što sve radite?

Firma se zove Good Spirit, a pokrenuta je 2016. godine. U našem asortimanu nalaze se prvenstveno likeri, ali smo počeli širiti i segment čistih rakija.

Likere proizvodimo na tradicionalan način upotrebom isključivo prirodnih sastojaka. Prvi korak u proizvodnji je izrada baze za likere, a to je u našem slučaju vinski destilat. Znači destiliramo vino u vrhunskom kotlu njemačke proizvodnje čime dobivamo najkvalitetniju moguću bazu za proizvodnju likera, puno veće kvalitete od primjerice tropice ili loze koje se uglavnom koriste kod proizvodnje domaćih likera.

Nakon toga slijedi maceracija, odnosno umakanje bilja, voća, začina… u vinski destilat. Ovisno o vrsti proizvoda, ovaj postupak može trajati 2-10 mjeseci. Na kraju se liker filtrira i može na tržište.

Krajem prošle godine na tržište smo izbacili proizvod na koji smo osobito ponosni, a to je viljamovka barrique, dakle viljamovka koja je odležala 12 mjeseci u hrastovoj bačvi. Za taj proizvod dobivamo velike pohvale jer se radi zaista o vrhunskoj rakiji koja predstavlja prekrasan balans kruške viljamovke i hrasta. Nedavno smo predstavili i klasičnu viljamovku, a uskoro na tržište dolazi i šljivovica.

Gdje je postrojenje, kako ste došli do njega?

Proizvodni pogon nalazi se u najsjevernijem hrvatskom gradu, Murskom Središću. Imali smo sreće što smo kupili kompletni pogon za destilaciju s vrhunskim kotlom i svom potrebnom opremom od jedne tvrtke kojoj je proizvodnja alkoholnih pića bila usputna djelatnost. Tako smo ubrzo nakon pokretanja tvrtke krenuli s proizvodnjom.

Može li se doći na vođenu degustaciju?

Naravno, pozivamo sve da dođu u našu destileriju gdje mogu vidjeti kompletan proizvodni proces i opremu koju koristimo te se na licu mjesta uvjeriti da su svi naši proizvodi potpuno prirodni te dobiveni na tradicionalan način maceracijom bilja, voća, začina… Naši posjetitelji posebno su impresionirani dok vide naš kotao jer takvih kotlova nema puno u Hrvatskoj i on je u velikoj mjeri zaslužan za kvalitetu naših likera i rakija.

Na što ste najponosniji?

Osim ranije spomenute barrique viljamovke, najponosniji smo na naš najprodavaniji proizvod: Golfer, liker na bazi kadulje i limuna. Za njega smo na najjačem svjetskom natjecanju žestokih alkoholnih pića IWSC (International Wine & Spirit Competition) u Londonu osvojili srebro. Radi se o ekvivalentu Decantera ako govorimo o vinima. Osim toga imamo i 2 šampiona kvalitete (100 od 100 bodova) na najjačem natjecanju u Hrvatskoj, za liker Kova (100% arabica) te Von den Nuts (prirodni liker od lješnjaka).

Gdje nalazite inspiraciju, recepte, radnu snagu?

Kolega Mladen je prvenstveno zadužen za osmišljavanje novih proizvoda i receptura i to mu jako dobro ide. U startu smo odlučili da želimo da naši likeri budu specifični, nismo htjeli proizvoditi likere koje radi svi drugi, kao što su npr. medica, višnjevac… Gledali smo prvenstveno da tržištu ponudimo nešto posebno, i mislim da smo u tome uspjeli, jer kupci vrlo često komentiraju za naše likere da tako nešto nikada nisu kušali. Prošle godine smo primjerice na tržište izbacili liker od sušenog cvijeća pod nazivom Božur koji je odlično prihvaćen.

Gdje nabaviti vaše proizvode?

Naši proizvodi mogu se kupiti direktno od nas preko webshopa (http://thegoodspirit.eu), a u retailu smo isključivo u specijaliziranim trgovinama za fine delicije (Veronika delikatese, Drniška tradicija…).

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.