2. Ravnogorska salamijada proglasila šampione Zlatne kobase 2024.!

S ciljem očuvanja tradicije i promocije običaja vezanih uz pripremu suhomesnatih proizvoda ovog dijela Gorskog kotara, u sklopu tradicionalnog, već 15. Festivala iz bakine škrinjice u Domu kulture u Ravnoj Gori 23. ožujka 2024. organizirana je prva goranska proljetna gastro turistička manifestacija, druga po redu Ravnogorska salamijada

by Ribafish
0 komentar

Službena objava:

Zadovoljni kako je protekla prva godina, organizatori TIC Ravna Gora, Udruga Plodovi gorja Gorskog kotara te suorganizator DVD Kupjak uz pokroviteljstvo Općine Ravna Gora, Primorsko goranske županije te Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ odlučili su da ova manifestacija postane tradicija. Jedna od organizatorica, Blažica Sveticki istaknula je da su ove godine imali i novitete i to suradnju s vodičima Lynx and Fox – turističke agencije i gastro kutak. Na organiziranu rekreativnu obiteljsku šetnju poučnom stazom Plodovi gorja odazvalo se pedesetak sudionika svih uzrasta iz raznih krajeva Hrvatske, a veliko zanimanje izazvale su i gastro blogerice Kasandra Draganić www.vilicomkrozhrvatsku.com i Vanja Vukadinović www.gorskikotao.com pa su delicije iz gastro kutka uoči Uskrsa u času nestale.


Načelnik Općine Ravna Gora, Mišel Šćuka prokomentirao je da mu je drago što manifestacija polako počinje biti tradicionalna te što je ove godine veći broj prijava na natjecanje za naj salamu „Zlatna kobasa 2024“. Direktor Turističke zajednice Gorskog kotara Petar Hrg također je naglasio da ovu manifestaciju smatra itekako uspješnom ta da ovakve manifestacije domaćeg karaktera uistinu trebaju ovom kraju, pogotovo prije same sezone.


Druga ravnogorska Salamijada uz izbor najboljih mesnih delicija ponudila je posjetiteljima bogat i raznovrstan program, a sve je započelo od podneva u Domu kulture sajmom autohtonih proizvoda i suvenira uz svirku trija Kumpanjoni te etno izložbom ravnogorskih običaja pod nazivom »Kak je blu prijek« koju su pripremili Udruga umirovljenika općine Ravna Gora i Udruga Plodovi gorja Gorskog kotara. U popodnevnim satima posjetitelji su mogli uživati ​​u nastupima domaćih glazbenih snaga, a nastupili su: Puhački orkestar KUD-a Sloga, MPZ Gimpl, Vokalna skupina VitaNeo te Dječji zbor Brezice. Uz glazbeni užitak gosti su mogli kušati zimski ručak (kobasice sa zeljem) koji su pripremili članovi DVD-a Kupjak, uživati u gastro kutku »Uoči Uskrsa« Vanje i Kasandre ili kušati slatke delicije u etno kutku Udruge umirovljenika tijekom. Također posjetitelji su imali priliku degustirati i ocjenjivati uzorke salama prispjele na natjecanje.

Za one željne novih saznanja organizirana je edukativna radionica tijekom koje je dr. sc. Ivica Kos održao predavanje »Aditivi u tradicionalnoj proizvodnji kobasice«.  Najsvečaniji dio dana bilo je proglašenje najuspješnijih proizvođača salama. Uzorke je ocjenjivala stručna prosudbena komisija sastavljena od educiranih senzorskih ocjenitelja s Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Prispjelo je ukupno 23 uzorka i svi natjecatelji su dobili priznanja za salame svrstane u zlatni, srebrni i brončani razred prema osvojenim bodovima stručne prosudbene komisije. Tako je 6 salama ocijenjeno zlatnim, 11 salama srebrnim, tri brončanim dok su troje dobili priznanje za sudjelovanju u natjecanju. Ocjene posjetitelja pribrojene bodovima stručnog žirija i na temelju toga su dodijeljene posebne nagrade organizatora.

Dakle, najuspješniji natjecatelji dobili su novčane nagrade i titule odnosno pehare za tri najbolje ocijenjene salame: 1. mjesto pehar Zlatna kobasa + novčana nagrada od 150 eura dobio je Željko Kenda iz Ravne Gore za salamu od svinjetine i junetine, 2. mjesto pehar Srebrna kobasa + novčana nagrada 100 eura dobio je Denis Kukec iz Gornje Bistre za salamu od svinjetine, junetine s dodatkom bućinih koštica i 3. mjesto pehar Brončana kobasa + novčanu nagradu od 50 eura pripalo je Ivici Ružiću iz Ravne Gore za salamu od svinjetine.

Novost je ove godine da su organizatori uveli novu kategoriju nagrađivanja. Tako su nagrađene salame od divljači i to izričito natjecatelja s područja Gorskog kotara pa je Ivica Ružić iz Ravne Gore osvojio pehar Zlatna kobasa i novčanu nagradu od 150 eura za salamu od vepra, a njegova salama od jelena osvojila je broncu i novčanu nagradu od 50 eura, dok je srebrni pehar i nagrada od 100 eura otišla u ruke Branimira Arbanasa iz Skrada za salamu od jelena.

Program je vodio poznati Domagoj Jakopović Ribafish, a nakon proglašenja u nastavku večeri uslijedila je zabava uz svirku tamburaša Rubato.

 

 

 

 

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.