ZSSR: Hodanjem, vježbanjem, plivanjem… vrijeme je da se svi malo pokrenemo!

Zagrebački savez za sportsku rekreaciju nudi jako puno zanimljivih programa za sve one koji ne znaju kako bi se malo pokrenuli i odmorili nakon hrpe dnevnih obaveza. Ne da vam se krenuti samima na novu stranicu? Možda je ZSSR rješenje za vas!

by Ribafish
0 komentar

Da mi je netko rekao da ću s 53 godine plivati bolje nego s 23, grohotom bih se nasmijao, jer sam čitajući Živi pijesak Zlatka Krilića mislio da ću u tim poznim godinama već lagano saditi blitvu na Korčuli. I dok se stalno žalimo da fali ovoga i onoga, imamo premalo bazena, parkova, biciklističkih staza, najveći je problem u našim glavama, jer dok sami ne odlučimo pokrenuti vlastitu guzicu, to neće napraviti nitko drugi umjesto nas.

E pa tog dana kad sa svojom škembom i škripavim koljenima odlučni da napravite nešto dobro za psihu i tijelo izmilite na svjetlost dana, neće vam biti lako. Opcija A je da sve napravite sami, B da imate trenera ili gurua sa sobom, C da pomoć potražite na društvenim mrežama, a postoji i opcija D – da se uključite u neki od aktivnih programa. Kako sam kilav za trčanje, bicikl ne vozim zbog problema s ravnotežom, a nisam od masovnog razgibavanja, moj je izbor bazen, a idol Zdravko Stefanovski o kojem sam već pisao. Njegove rekreativne ideje, eventi i plivačka natjecanja osvajaju i mlado i staro, a sve je to dio većeg kotača pod imenom Zagrebački savez za sportsku rekreaciju ZSSR.

RePLiga: Rekreativna Plivačka Liga – Diznilend za amaterske plivače

 

Zanimalo me što se sve nudi ZSSR i kako da što više svojih istogodišnjaka maknem od televizora i sa šanka, pa mi je sve lijepo objasnila organizatorica/trenerica sportske rekreacije – Ivana Braja.

Draga Ivana, što je u biti ZSSR, otkada postoji i što sve pokriva?
Provedbu Programa javnih potreba u sportu Grada Zagreba, u dijelu koji se odnosi na poticanje sportske rekreacije, realizira Zagrebački savez sportske rekreacije „Sport za sve“. Savez okuplja 19 Društava sportske rekreacije s cijelog područja Grada Zagreba; zajedno realizira dvjestotinjak programa sporta za sve, na skoro stotinu gradskih lokacija i uključuje oko 8.000 članova i preko 30 tisuća korisnika programa sportske rekreacije Grada. Neupitno, ZSSR „Sport za sve“ je najbrojnija članica zajednice sportova grada Zagreba od 1951. godine.

Tko stoji iza toga i kako se financira?
Pokret “Sport za sve” primarna je društvena kategorija u osmišljavanju stvaralačkog načina i stila života, očuvanju zdravlja i primarne realizacije ljudske potrebe za kretanjem, fizičkom aktivnošću i igrom.

Osnovne aktivnosti Saveza provode se unutar tri programske cjeline:
1. Rad Društava sportske rekreacije – članica Saveza
2. Redovni programi Saveza
3. Sportsko rekreacijska natjecanja i manifestacije

ZSSR “Sport za sve” zalaže se za povezivanje sustava zdravstva, lokalne samouprave, te sporta za sve i tjelesnog vježbanja u užem smislu, u životu Grada. Iza Saveza stoje stručne osobe magistri kineziologije iz područja rekreacije, te su svi naši programi financirani iz proračuna grada Zagreba.

Kome je namijenjen ZSSR?
Sport za sve namijenjen je svima kako i sami naziv kaže; za sve dobne skupine i uzraste , jer je sportska rekreacija nužna potreba suvremenog čovjeka, posebice u urbanim sredinama. Savez je osmislio lepezu programa koju nudi članovima u cilju promocije zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti u osmišljavanju zajedničkog stvaralaštva načina i stila života, sadržajnog provođenja slobodnog vremena i očuvanja svekolikog zdravlja kroz realizaciju osnovne ljudske potrebe za kretanjem, redovitom tjelovježbom i igrom.

Objasni nam molim te sve segmente

Savez za sve korisnike naših programa izdaje člansku iskaznicu SPORTA ZA SVE. Godišnja članarina Saveza za 2024. iznosi 60 eura u koju ulaze sljedeći programi

 • Savjetovalište SPORT ZA SVE – usmjeriti i informirati građane,te sve naše članove u lepezu programa Saveza koju nudimo u cilju promocije zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti u osmišljavanju zajedničkog stvaralaštva načina i stila života, sadržajnog provođenja slobodnog vremena i očuvanja svekolikog zdravlja kroz realizaciju osnovne ljudske potrebe za kretanjem, redovitom tjelovježbom i igrom.
 • Sport za sve u MS

Osnovna namjena programa “SPORT ZA SVE U MJESNOJ SAMOUPRAVI” je organiziranje sportske rekreacije u objektima mjesnih samouprava na području Gradskih četvrti – Mjesnih odbora u Gradu Zagrebu. Program je pokrenut u ožujku 2005. godine, omogućuje građanima Zagreba prostorno blisku i lako dostupnu, te stručno vođenu redovitu tjelovježbu; sve u cilju osmišljavanja stvaralačkog načina i stila života, poboljšanja tjelesnog i mentalnog zdravlja, realizacije ljudske potrebe za kretanjem, fizičkom aktivnošću i igrom, te uspješnijoj socijalnoj integraciji u dinamici visoko urbane sredine.

Isti provodimo u svim Gradskim četvrtima, na lokacijama 42 Mjesne samouprave, trenutno je formirano 76 grupa koje kontinuirano vježbaju 2 x tjedno, s time da se broj korisnika višestruko uvećao. Sada, u programu redovito vježba skoro 1500 građana, ali i dalje otvaramo nove lokacije i nove grupe, te promoviramo različite oblike vježbanja. U rad je uključeno 28 trenera sportske rekreacije, kineziologa.

Link programa https://sportzasve-zagreb.hr/program-sportske-rekreacije-po-gradskim-cetvrtima-u-objektima-mjesne-samouprave/

 • Kretanjem do zdravlja – Nordijsko hodanje noviji je oblik tjelesne aktivnosti pogodan u rekreativnim programima svih dobnih kategorija. Za razliku od normalna hodanja, kod kojeg je gornji dio tijela relativno pasivan, nordijsko mnogo više aktivira mišiće leđa, ramena i ruku. To je zapravo hodanje pri kojem se koriste specifično dizajnirani štapovi. Može se provoditi na većini terena, a u kombinaciji s prirodom i svježim zrakom izuzetno pogoduje našem zdravlju.

Prednosti nordijskog hodanja:
– frekvencija rada srca je oko 5-17 otkucaja u minuti viša nego kod običnog hodanja
– troši se oko 400 kalorija na sat , kod običnog hodanja oko 280 kal/h
– povećava opću izdržljivost organizma
– štapovi pomažu kod ravnoteže na skliskim površinama
– povećava stabilnost i ravnotežu
– manji je pritisak na leđa i zglobove te je i manja vjerojatnost ozljeđivanja

Zbog svih prednosti preporučujemo nordijsko hodanje koja je namijenjeno svima u prevenciji srčano žilnih bolesti, šećerne bolesti, te u prevenciji i redukciji prekomjerne tjelesne težine.

Link programa https://sportzasve-zagreb.hr/nordijsko-hodanje/

 • Plivanje na zagrebačkim bazenima – Program rekreativnog plivanja na bazenima Grada Zagreba, Savez provodi desecima godina na 4 gradska bazena – PVC Mladost Sava, BK Utrina, Zimsko plivalište Mladost, BK Svetice; sve u različitim terminima i bazenskim jedinicama,te su uz temeljni program slobodnog plivanja korisnicima dostupni vođeni moduli: usavršavanje tehnika plivanja, korektivna gimnastika u vodi i aquaerobica. U Program je uključeno preko 1000 građana, uz minimalnu participaciju korisnika. Satnica bazena osigurana je Programom javnih potreba u sportu Grada – korištenje gradskih sportskih objekata za potrebe sportske rekreacije.

Paralelno s programom plivanja Savez organizira i provodi cjelogodišnju Rekreativnu Plivačku Ligu – natjecanje plivača rekreativaca

 1. Usavršavanje tehnika plivanja – Program je namijenjen svim dobnim skupinama i omogućuje pojedincu napredovanje u plivačkim tehnikama.

Rad je u homogenim grupama do 10 polaznika. Program provode kineziolozi i treneri plivanja.

 1. b) Korektivna gimnastika u vodi /Aqua aerobik – je program zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti, namijenjen pretežno osobama s problemima ili oštećenjima lokomotornog sustava, kao i segment rehabilitacijskih i post-rehabilitacijskih protokola u stabilizaciji i očuvanju nivoa motoričkih sposobnosti pojedinca.
 2. c) Aquaerobic je dinamičan program visokog intenziteta vježbanja, usmjeren na razvoj funkcionalnih sposobnosti pojedinca, redukciji masnog tkiva, te opće tjelesne snage. Namijenjen je mlađoj populaciji.

Repliga je rekreativno plivačko natjecanje za građanke i građane Zagreba korisnike programa plivanja ZSSR Sport za sve i one koji će to tek postati. Jedan od važnijih zadataka RePLige je omogućiti našim korisnicima provjeru svojih fizičkih sposobnosti u okviru zadanih plivačkih disciplina, u pozitivnom ozračju Sporta za sve. RePLiga se odvija tijekom cijele godine na svim bazenima Grada.

Programi plivanja mogu se koristiti u nedjeljnim terminima Sport za sve što i ulazi u samu članarinu od 60 eura, a termini preko tjedna i program Usavršavanja tehnika plivanja mogu se koristiti uz minimalnu participaciju koja iznosi 30 eura za dva mjeseca

Link programa https://sportzasve-zagreb.hr/naslovna-velika/programi-rekreativnog-plivanja-na-bazenima-grada-zagreba-2023-2024/

 • Ljetni program „REKREATIVNO LJETO SPORT ZA SVE ZAGREB.“

Savez već dvadesetak godina provodi ovaj projekt. Pod motom „AKTIVNO LJETO NA OTVORENOM“ nudimo građanima besplatne programe zdravstvenog vježbanja, fitnessa na otvorenom, demonstraciju i poduku rekreacijskih aktivnosti i sustava vježbanja, prezentacije i savjetovanja ili treninge i natjecanja za sportaše rekreativce. 30 lokacija u Gradu, obima 1600 h različitih sportskih programa u tijeku tri ljetna mjeseca; više tisuća građana Zagreba, svih godina, različitog zdravstvenog i fitness stanja i interesa.

Cilj projekta je naznačiti važnost bavljenja redovitom tjelesnom aktivnošću i omogućiti našim sugrađanima sudjelovanje u različitim sadržajima sportske rekreacije Grada. Naši, stručno planirani i vođeni, programi tjelesnog vježbanja doprinijet će obnovi funkcionalnih i radnih sposobnosti, zaštiti i unapređenju psihofizičkih stanja zdravlja, općoj kvaliteti življenja, socijalizaciji i građanskoj solidarnosti.

Link programa https://sportzasve-zagreb.hr/rekreativno-ljeto-2023/  i  Fb https://www.facebook.com/ReKreativnoljetoSportzasveZagreb/

 • Izleti, Manifestacije – kroz cijelu godinu za sve naše članove organiziramo razne izlete, akcije i manifestacije
 • Online treninzi – namijenjeni su svim dobnim skupinama

Program korektivne gimnastike provodi se u prijepodnevnim satima, a funkcionalni treninzi uz glazbu u večernjim satima.

Link https://sportzasve-zagreb.hr/naslovna/online-treninzi/

Sport za sve nositelj je 2 međunarodna EU projekta

 • NWHL 2019 Zagrebački savez sportske rekreacije „Sport za sve“ je započeo s provedbom projekta „Nordic walking – healthy living“ sufinanciranog od strane Europske komisije iz programa Erasmus+ sport.

Projekt je trajao u periodu od 01. siječnja 2019. do 31. prosinca 2019.

 • Partneri

Austrija (Allgemeiner Sportverband Österreichs – Landesstelle Salzburg – neovisna i nepristrana sportska krovna udruga, savjetodavno i uslužno mjesto s oko 400 članova sportskih klubova u regiji Salzburg)

Poljska (Polska federacja nordic walking – Poljski nacionalni savez nordijskog hodanja).

 • Zagrebački savez sportske rekreacije “Sport za sve” 2021 započeo je s provedbom projekta Hepa S – Health and Fitness Assessment for Seniors sufinanciranog od strane Europske komisije iz programa Erasmus+ sport. Projekt je trajao u periodu od 01.01.2021.- 31.12.2022.
 • Partneri:

Hrvatska: Fitnes učilište (Fitness akademija)

Slovenija: Zavod za šport Ajdovščina (Institute of Sport Ajdovščina)

Bugarska: Asociaciâ za razvitie na bʺlgarskiâ sport (Bugarska udruga za razvoj sporta – BSDA)

Srbija: Asocijacija „Sport za sve“

Portugal: Associação Desportiva Cultural e Social de Carvalhais (“Društvena, kulturna i sportska udruga Carvalhais” – ADCS Carvalhais)

 • Opći cilj ovog projekta je potaknuti sudjelovanje u rekreativnoj tjelesnoj aktivnosti za starije osobe (osobe starije od 65 godina) u zemljama partnerima projekta razvijanjem novih rekreacijskih sportskih programa prilagođenih 3 vrste najčešćih zdravstvenih stanja (bol u leđima, kardiovaskularne bolesti i osteoporoza) na taj način podržavanje provedbe Smjernica EU-a za tjelesnu aktivnost.

Linkovi projekta https://hepas-sportzasve.eu/, https://sportzasve-zagreb.hr/hepa-s/

Fb HEPA S

 ———————————–

ZSSR Sport za sve
Savska cesta 137/III
10000 Zagreb
Tel: 01/6431022,01/ 6431023
Mail: zssr.sportzasve@gmail.com; vnovosel.sportzasve@gmail.com
Web: www.sportzasve-zagreb.hr
Fb: Sport za sve-Zagreb

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.