Zera Like: Prekrasna butik suvenirnica u srcu Gospića!

Igrom slučaja smo završili na prekrasnom snježnom, mirnom i tihom vikendu pored Gospića i kad smo htjeli uzeti neke suvenire za uspomenu, upoznali smo - Zeru!

by Ribafish
0 komentar

Zera je uredan, mio, kulturan, čist, prozračan i dupkom prekrasnih poklona puna suvenirnica u kojoj možete saznati o Lici puno više nego s kompjutera i enciklopedije. Zera Like je u biti srce ovog dijela Lijepe naše, i zato smo pitali vlasnike, konkretno Antoniju Milković, kako su uopće došli na takvu ideju!

Draga Antonija, prije svega hvala na ovome što radiš i približavaš svoj dom turistima željnim informacija.
Da, ZERA je specijalizirani dućan ličkih proizvoda i suvenira i nastao je iz potrebe da sebi osiguram posao jer sam vlasnica turističke agencije HANA TOURS nekih 15 godina i radila sam najviše s grupama turista, pogotovo stranih. E, onda se desio virus i turizam je stao, grupe nisu dolazile, a kad će se više vratiti takav turizam i u kom trenutku jednostavno nije bilo za čekati.

Dok sam radila s grupama bio mi je veliki problem gdje dovesti grupu da na jednom mjestu mogu kupiti originalne suvenire, ličke rakije, sireve, čarape, kape, ma najobičniji magnet na kom piše Lika, Gospić.

Reci nam nešto više o sebi i ljudima koji stoje iza Zere?
Moje ime je Antonija Milković, ekonomist sam po struci, voditelj sam i vlasnik turističke agencije, vodič na tri strana jezika, ali sam najprije mama jedne Hane (moje spasiteljice svih napuštenih životinja) i supruga jednog Maria, mog gorskog spašavatelja HGSS-a Stanica Gospić (kad sam mu rekla da vam se potpišu na monografiju, kaže on: pa nek sam i ja doživio da netko poznat hoće moj potpis😂.

Ja sam treća generacija u svojoj obitelji koja se bavi ugostiteljstvom i turizmom, moj did je još krajem šezdesetih otvorio poznati restoran Zelengaj, kasnije je preuzeo moj tata i eto nekako je bilo prirodno da se ja počnem baviti turizmom.

Kako je sve krenulo, tko je stvorio Zeru?
ZERA je predstavljen mom suprugu ovako: slušaj, ti ćeš dignuti kredit (čovjek radi u državnoj firmi i kreditno je sposoban 😂) i mi otvaramo dućan ličkih proizvoda i suvenira jer takav dućan fali našem gradu i županiji, uostalom takvog dućana nema niti u gradu, a niti u županiji, a ja znam da će takav dućan raditi. Odgovor je bio: Dobro, jesi li sigurna da je to, to… okej dižemo kredit.
Nismo htjeli sami “brljati” s uređenjem već smo angažirali dizajnericu interijera Renatu Jonjić koja naravno ima ličke korijene, rekli joj koliko mali budžet imamo i u kom smjeru želimo da dućan ide. Žena je iz nikakvih novaca napravila svjetski dućan, po mišljenju ljudi koji su već posjetili Zeru. Angažirali smo sve lokalne majstore, Davor Bukovac stolar koji je napravio sve drvo u dućanu, Josip Pejnović meštar od struje je složio kompletnu rasvjetu, a sve naravno – po Renatinom dizajnu.

Koja je njena filozofija? Što sve možemo pronaći unutra?
Filozofija dućana je da u njemu bude više od 85% ličkih proizvoda, a ostatak kvalitetan hrvatski proizvod. Kod nas možete kupiti od domaćih rakija, sireva, meda, sirupa, pekmeza, džemova, pekmez od šljive sa zelenim paprom koji se radi samo za naš dućan, do ličke kape, čarapa, ličke nošnje, kožuna, lešćarskih coklji, liskovih štapa, šibnih metli dida Mile Baričevića koji ih jedini radi bez čaval i žice, unikatne drvene vaze i zdjele, unikatni drveni nakit, prirodna lička kozmetika od smilja i kozmetika kojoj je baza voda rijeke Gacke, a u kojoj se nalazi i ulje od šljive.

Dućan priča priču o Lici kroz natpise koje stavljam na platnene kese, limene lončiće do ukrasnih jastučića. To su natpisi riječi koje mi u Lici koristimo, npr. Žmare (čvarci), Esi što jaki? (kako si?), kesa za zera avrlja (kesa za sve i svašta), treba se zera podrepiti (treba se žrtvovati da bi dobio nešto), na lončiće idu natpisi VARENIKA VEŠEKUĆE (mlijeko z bregov), VOLIM TE DO VELEBITA I NAZAD, RAČI LI SE ŠTO GOD?

Na majice sam stavila: MAJA ZA BALANZUKANJE (kad hodaš bez cilja, a toliko ti je lijepo da se ne želiš vratiti kući, balanzučeš sam ili s ekipom)…

S kim sve surađuješ iz Županije, s kim iz Hrvatske?
Surađujemo sa svim lokalnim proizvođačima na nivou Županije, naravno onima kvalitetnima koje smo sami pronašli, do onih koji se sada sami javljaju i žele s nama suradnju što nas jako veseli. Krećemo u suradnju s Hrvatskim kišobranom i na našim kišobranima će se nalaziti “BALERINA” vrh Visočice 1615 m – prvi puta netko priča o Balerini i mi tu priču želimo ispričati, zatim TESLA, LIČKA KAPA…

Što po tvom mišljenju još nedostaje, imaš li kakvu poruku?
Iskreno se nekako nadam da smo svojim ZERA lokalom potaknuli lokalne proizvođače da ozbiljnije krenu u proizvodnju jer je potražnja za našim ličkim proizvodima velika, a dućan je to sada i dokazao – neki proizvodi nam doslovno nestaju s polica.

Kako si zadovoljna postignutim?
Ja sam znala da će ovaj dućan raditi i da potražnja za ovakvim tipom dućana postoji, ali da će ovako odlično raditi i da će ovako dobro biti prigrljen od svih, pogotovo od domaćih… eee, to se najiskrenije nisam nadala.

Koje je radno vrijeme i kako se točno dođe do vas?
Radno vrijeme dućana je od ponedjeljka do subote od 09-17 h, nalazimo se na adresi Kaniška 105 a, Gospić…

Imaš li poruku čitateljima za kraj?
HEJ LJUDI, VRIJEME JE ZA LIKU! DOBALANZUČITE ZERA!

Hvala puno!!!

Zera Like
Gospić, Kaniška 105a
www.hana-tours.com
hanatours.gs@gmail.com
https://www.facebook.com/zerapozera
Mob.: 099 409 5060

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.