WineOS, Osijek: Pripremite se za 8. osječki sajam vina!

Početkom nove godine očekuje osmo izdanje osječkog sajma vina, delicija i ugodnog življenja - novi je „WineOS“ na rasporedu 13. i 14. siječnja 2023. u dvorani „Gradski vrt”.

by Ribafish
0 komentar

Službena objava:
Ljubitelji vina i delicija moći će uživati u vinima i delicijama istoka Hrvatske te brojnih gostiju iz drugih hrvatskih regija i inozemstva na gotovo 1.900 četvornih metara izložbenog prostora. I ovaj će put biti raznih sadržaja koji će zadovoljiti posjetitelje i poslovne goste.

Posjetitelji će i ovom prilikom imati prigodu obići 90-ak izlagačkih mjesta na kojima će se predstaviti više od stotinu proizvođača. Oba dana održavanja sajma za posjetitelje su pripremljena i razna popratna događanja na koja su, vjerujemo, gosti i navikli.

Kao i dosadašnjih godina, zainteresirani će moći pratiti edukativne radionice koje će iznova ponuditi nesvakidašnje priče i rijetko dostupna vina. Za vinske priče ponovno je zadužen vinski bloger Željko Garmaz, čije su radionice prethodnih godina privukle brojne posjetitelje i goste.

Nakon pandemijske stanke, prošlo izdanje „WineOS-a“, održano krajem siječnja ove godine, privuklo je brojne novinare i izvjestitelje iz Osijeka, ali i cijele Hrvatske te susjednih država. Predstavnika medija prošli je put bilo gotovo stotinu, a Osijek i okolica su, zahvaljujući njihovom angažmanu, dobili vrlo velik medijski prostor.

Ulaznice za sajam će se moći kupiti na ulazu u dvoranu, dok će se karte za iznimno tražene vinske radionice nabavljati isključivo u pretprodaji.

Raspored radionica:

Četvrtak, petak i subota, 12., 13. i 14. siječnja 2023. godine

 

Četvrtak, 12. siječnja 2023. godine, 15:00-19,30 sati

15,00 sati – Belje – vremeplov u vinsku prošlost; ulaz 200 kuna

16,30 sati – Klaudio Jurčić – Moja prijateljstva s vinarima; ulaz 150 kuna

18,00 sati – Kopar, vertikala ponajboljeg mađarskog crnjaka Attile Gerea; ulaz 200 kuna

(Dnevna ulaznica za sve tri radionice je 500 kuna)

 

Petak, 13. siječnja 2023. godine – Sportska dvorana Gradski vrt, 13:00 – 19:00 sati

13,00 sati – Sve Kozlovićeve malvazije; ulaz 150 kuna

14,30 sati – Uroboros, vino koje pomiče granice mogućeg; ulaz 150 kuna

16,00 sati – Omnibus Lector – chardonnay za najbolju vinsku psihoterapiju; ulaz 150 kuna

17,30 sati – Umčani – Maleno selo vinskih remek-djela; ulaz 150 kn

(Dnevna ulaznica za sve četiri radionice je 500 kuna)

 

Subota, 14. siječnja 2023. godine, Sportska dvorana Gradski vrt, 14:00 – 21:00 sat

13,00 sati – Grgićev Pošip, vino koje je promijenilo odnos prema toj sorti; ulaz 150 kuna

14,30 sati – Morski Ego Joze Galića; ulaz 150 kuna

16,00 sati – Maurer i kadarka – od gravitacije i rock’n’rolla do vinograda iz 1880. godine; ulaz 150 kuna

17,30 sati – Zašto je Nuićev Trnjak najbolji hercegovački crnjak?; ulaz 150 kuna

(Dnevna ulaznica za sve četiri radionice je 500 kuna)

 

Opširnije o radionicama i popis vina:

Beljski vremeplov u vinsku prošlost

Slavonija i Hrvatsko Podunavlje je jedina od četiri hrvatske vinske regije u kojoj neke od vinarija omogućuju putovanje vinskim vremeplovom i do 75 godina unatrag. Vina Belje su stožerna baranjska vinarija, a u njihovom Starom podrumu u Kneževim Vinogradima na počasnom mjestu stoji izloženo njihovo najstarije vino, cabernet franc iz 1949. godine, a u prašnjavim i paučinom obloženim zakutcima leži i najstarija uopće sačuvana hrvatska graševina, iz približno istog vremena. Na jedinstvenoj radionici Vina Belje su odlučila otvoriti javnosti svoj arhiv u kojem je čak 20.000 boca, a sretnici koji odluče doći na ovaj događaj imat će priliku kušati vina starija od 60 godina! Spektakl!

Vino iz 195o-ih

Vino iz 1960-ih

Vino iz 1970-ih

Vino iz 1980-ih

Graševina 2000

Graševina Goldberg 2006

Graševina 2021

(Precizan popis vina bit će dostupan najkasnije dva tjedna prije WineOS-a!)

 

Klaudio Jurčić – Moja prijateljstva s vinarima

Ono kad ponajbolji i jedan od najpoznatijih hrvatskih sommelijera odluči sa svojim prijateljima vinarima proizvesti vina kakva želi i voli piti! Spektakularan doživljaj vinske Hrvatske u malom – Croatia in a nutshell! A tu su žlahtina, malvazija, plavac mali, shiraz, pinot crni…

Radim vina kakva želim, važno mi je kako se pri tome osjećam i ne misim da će se svakome svidjeti. Ne mogu se na tržištu „tući“ s velikima, a želim da mi i taj posao bude zadovoljstvo, naglasio je Klaudio Jurčić u jednom intervjuu.

Otkrit će nam Klaudio i zašto ima fetiš na broj 9, što ga je duboko povezalo s Josipom Galićem.

Le Clos 9

Charlie 9

Campi del Bosco

Leon

Hlam 9

 

Kopar, vertikala ponajboljeg mađarskog crnjaka Attile Gerea

Za Kopar, bordošku kupažu caberneta sauvignona, merlota i caberneta franca, nazvanu po istoimenom položaju u podnožju Szársomlyóa, raja za paraglajdere, stručnjaci tvrde da je „najikoničnije vino Villanyja“. Kopar je, praktički, prvo tamošnje veliko vino i simbol te regije poznate upravo po crnjacima. Za Kopar je zanimljivo naglasiti da je to jedno od rijetkih mađarskih vina koje se rasprodaju en primeur, unaprijed, odmah po premijernom kušanju. Jedan od vrhunaca ovogodišnjeg 8. izdanja WineOS-a!

Kopar 2011

Kopar 2012

Kopar 2016

Kopar 2018

Kopar 2019

 

Sve Kozlovićeve malvazije

Gianfranco Kozlović je ikona hrvatske vinske scene. Sinonim za Istru i malvaziju. O nagradama, poput Best in Show na Vinistri ili Decanterova platina i zlato, suvišno je pisati. Kozlovićeva vina poodavno su iskočila iz doline Valle podno momjanske kule i raširila se diljem svijet kao jamstvo najboljeg od najboljeg što se može dobiti od malvazije, pa i terana i muškata momjanskog. Čast nam je ugostiti ovakvog velikana koji će osobno ispričati priču o svojim malvazijama.

Malvazija 2022

Malvazija 2012

Selekcija Malvazija 2020

JRE Malvazija 2018

Santa Lucia Malvazija 2017

Santa Lucia Malvazija Po mojen 2015

 

Uroboros – vino koje pomiče granice mogućeg

Kad je Neil Martin, „vinski odvjetnik“ Roberta Parkera, prvi put pohodio Hrvatsku trudeći se 2010. godine napraviti „inventuru“ najboljeg od najboljeg u Hrvatskoj, od 69 kušanih uzoraka najveću ocjenu – 90 bodova, dodijelo je za pet vina, a među njima je bio i Trapanov Uroboros iz 2008. godine. Trapan je tim vinom katapultiran u vrh istarske i hrvatske vinske scene. A priča o Uroborosu postala je mit. Koji je svakim svojim sljedećim izdanjem samo rastao i dosegnuo razine uistinu velikog vina. Nedavno je Bruno Trapan pokorio i vinski festival u Meranu. Pogađate, riječ je opet bila o Uroborosu, izdanju iz 2019. godine, koje je ovaj „nestašni vinski dečko“ ili, kako su ga bili prozvali, „Che Guevara hrvatskog vinarstva“, nazvao – monstrumom od vina. Spektakularan vertikalni pogled na jedno od najboljih hrvatskih vina koje je čak i u vinogradarski „katastrofalnoj“ 2014. godini dosegnulo i preskočilo letvicu mogućeg te postalo – vino koje pomiče granice!

Uroboros 2019

Uroboros 2016

Uroboros 2014

Uroboros 2013

Uroboros 2011

Uroboros 2009

 

Omnibus Lector – chardonnay za najbolju vinsku psihoterapiju

Vino koje je postiglo najveći uspjeh u povijesti srpskog vinarstva – platinastu medalju i 97 bodova  na Decanter World Wine Awards, najprestižnijem svjetskom vinskom natjecanju. Vinarija Erdevik nam je pružila priliku da, uopće, prvi put kušamo sva dosadašnja izdanja ovog veličanstvenog chardonnaya te tako definitivno steknemo potvrdu njihova razmišljanja da Omnibus Lector savršeno „klizi“ uz pohovani mozak. Omnibus Lector – chardonnay koji je poništio usklik ABC (Anything But Chardonnay –  Sve samo ne chardonnay) te ljubitelje vina osvijestio da treba piti – samo chardonnay.

Omnibus Lector 2015

Omnibus Lector 2016

Omnibus Lector 2017

Omnibus Lector 2018

Omnibus Lector 2019

Omnibus Lector 2020

 

Umčani – Maleno selo vinskih remek-djela

Fanatizam braće Gašpar poodavno je opće mjesto na hrvatskoj vinskoj sceni. Ali, da će se u nekoliko godina njihove riječi obistiniti te da će se u malenim Umčanima, selu između Ploča i Vrgorca, proizvesti toliko vinskih remek-djela, to nitko nije mogao ni pretpostaviti. Tako je, primjerice, nastao senzacionalan vranac.

„Mi smo samo jednom napravili vino od te sorte i to je bio naš prvi i zadnji vranac. Više ga nećemo raditi. Htjeli smo se uvjeriti što se može od njega dobiti, a može se dobiti čudo, no ne želimo na vrancu raditi priču o velikim vinima Jezera. Imamo tu bolje sorte za dobiti velike priče i ne želimo energiju gubiti na vrancu. Bitno nam je pokazati da ovo vinogorje može imati i vrhunski vranac i cabernet sauvignon i merlot i zlataricu i plavku“, kažu Dario i Boris Gašpar.

Dobrodošli na vatromet vinskih remek-djela, od kojih se sva najavljena vina premijerno pojavljuju izvan njihovog podruma.

Zlatarica sur lie 2021

Plavka 2019

Vergolas (Cabernet sauvignon/Merlot) 2016

Jeka 2019

Trnak 2019

Vranac 2017

 

Grgićev Pošip, vino koje je promijenilo odnos prema toj sorti

Miljenka Mikea Grgića nije potrebno posebno predstavljati, jednostavno – on je ikona svjetske vinske scene, tvorac chardonnaya Montelena iz 1973. godine koji je tri godine kasnije na čuvenoj Pariškoj presudi uzdigao Kaliforniju do neslućenih visina. Grgić je i svojim dolaskom u Trstenik na Pelješcu tektonski poremetio dalmatinsku vinsku priču, a uzimanjem pošipa iz Čare, tvrdi Luka Krajančić, „nikada nešto veće nitko nije napravio za korčulanskog težaka“. Uglavnom, nakon Grgićeva „povratka“ u Hrvatsku, pošip se nepovratno promijenio i evoluirao, uz plavac mali, u najveću dalmatinsku vinsku prepoznatljivost.  A mi ćemo se uvjeriti zašto je Grgićev pošip bijelo vino s ozbiljnim potencijalom za odležavanjem te zašto i nakon 11 godina ništa ne gubi na svježini. Štoviše!

Pošip Grgić 2011

Pošip Grgić 2013

Pošip Grgić 2015

Pošip Grgić 2017

Pošip Grgić 2019

Pošip Grgić 2020

 

Morski Ego Joze Galića

Vinarija Josipa Galića vjerojatno je najbrže rastuća slavonska vinarija. A sudeći po paralelno razvijajućem brendu Ego, Josip Galić se može pohvaliti da i njegova dalmatinska vina munjevito osvajaju restorane diljem Dalmacije. Što bi Josip Galić rekao: „Ego. Nikad ne prihvaćaj ništa manje!“

Dakle, nakon općeprihvaćenih Galićevih graševina, sauvignona i pinota crnih, imate jedinstvenu priliku kušati njegova impresivna „morska vina“ odležana u betonskim bačvama u obliku jajeta. Pošip, crljenak, plavac mali i babić iz Galićevih vinograda u Jadrtovcu imat će svoju slavonsku premijeru u Osijeku nakon što ih je redom Decanter već honorirao s 90+ ocjenama.

Pošip Ego

Pošip Sur lie

Crljenak Ego

Plavac mali Fjaka

Plavac mali Ego

Babić Fjaka

Babić Ego

 

Maurer i kadarka – od gravitacije i rock’n’rolla do vinograda iz 1880. godine

Oszkár Maurer je definitivno guru sve brojnije scene koja se bavi proizvodnjom vina bez ikakvog intervencionizma. Ili, kako on voli reći, „vino se samo porađa, a moja je obveza samo tu bdjeti i paziti da se nešto ne pokvari i ne krene u krivom smjeru“. Jedan je od posljednjih baštinika kadarke, sorte koja je ne tako davno bila među najzastupljenijima u Panoniji i koju buteljira – prirodnim padom i gravitacijom. Oszkár je 2021. godine odlučio napraviti potpuni „restart“ vinarije, izbacio je sumpor iz uporabe, kao što je barike nadomjestio bačvama veće zapremine koje zatvara drvenim čepovima obloženim komušinom i prelivenim voskom. Njegove kadarke iz vinograda iz 1880. godine najstariji su sačuvani trsovi te sorte na svijetu. Američko izdanje Forbesa je prije nekoliko godina Kadarku 1880 proglasio jednim od 10 najboljih vina na svijetu.

Kadarka Basic

Kadarka 1880

Kadarka Old Vines

Kadarka Gravitation

Rock’n’Roll

Kadarka 1912

 

Zašto je Nuićev Trnjak najbolji hercegovački crnjak?

Od kada je Josip Nuić 2012. godine izbacio na tržište svoj prvi trnjak, ne prestaju hvalospjevi o potencijalima te sorte koja je, praktički, do prije deset godina služila tek kao oprašivač blatine ili pojačivač caberneta sauvignona. Nuićev Trnjak iz 2012. godine, osim revalorizacije i uskrsnuća gotovo zaboravljene sorte, postao je okidač koji je pokrenuo brojne vinarije između Imotskog, Vrgorca i Ljubuškog na ozbiljniji pristup toj sorti koju su u Hercegovini prisvojili i prozvali, uz žilavku i blatinu, „trećim dijelom autohtonog vinskog svetog trojstva“. Nakon Nuićeva Trnjaka vinska Hercegovina nije više ista kao prije! Ova radionica pruža jedinstveni, i prvi uopće, pogled na odrastanje trnjaka iz godine u godinu, a kroz sve dostupne berbe koje je Josip Nuić izbacio na tržište.

Trnjak 2015

Trnjak 2016

Trnjak 2017

Trnjak 2018

 

Prijave za sva događanja na e-mail
wineos.festival@gmail.com ili
tel. +385981747108, Vinko Ručević

Za svaku od radionica je dostupno 20 ulaznica!

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.