Vremenaste priče: Neobičan spoj Nika Titanika i Zorana Vakule!

by Ribafish
0 komentar

Ulaze karikaturist i meteorolog u studio… Zvuči kao početak lošeg vica, ali priča je zapravo sjajna – Vakula i Nik Titanik su napravili projekt meteoslikovnica pod imenom Vremenaste priče!

Zoran mi je odmah bio sumnjiv čim sam tog jutra na dvorištu kasarne u Vranju daleke 1989. godine na odsluženju JNA shvatio da je čovjek u Zagrebu upisao fiziku. Helou, pa to je teško. Duboko sam mu se poklonio, i dok sam ja konačno diplomirao geografiju, čovjek je već bio zvijezda!

Niku Titaniku sam se dulje vrijeme divio zbog hrabrosti i izravnosti u izričaju karikatura, i uvijek mi je drago popričati s njim o aktualnoj situaciji ili mu otići na izložbu. Ali što ova dvojica pobogu imaju raditi zajedno, pomislih, pa sam im stoga i postavio par pitanja. Pročitajte kako su se snašli!

Pa dobro mladići, jel’ vas dvojicu, kao i mene, itko zove po imenu?
Vakula: Rijetko.

mockups-design.com

Žena. Kad je ljuta.

Nije vam dosta što ste face u svom segmentu, nego još i fušate? Otkud se uopće poznajete, znam da niste nešto od alkohola…
Vakula: Spojila nas je suradnja na Međunarodnoj izložbi karikatura Zagreb 2018. godine. Točnije – zajedničko „žiriranje“. Sve je počelo mojim prijedlogom Davoru Trgovčeviću, predsjedniku Hrvatskog društva karikaturista, da potakne hrvatske karikaturiste na crtanje karikatura s meteorološkom tematikom, koje bih ja povremeno objavljivao na medijskim platformama HRT-a, kako bih dodatno potaknuo zanimanje za meteorologiju i vremensku prognozu, po uzoru na slične primjere 70-tih godina prošlog stoljeća na TV Zagreb. Dogodilo se i više nego što sam očekivao. Ne samo da sam objavljivao radove hrvatskih autora, nego i iz svijeta jer je upravni odbor HDK-a odlučio da tema izložbe te godine bude baš meteorologija.

Izložba je održana u Klovićevim dvorima i manjim dijelom Francuskom institutu, a nastavila se – i dalje traje, uz nove dodatne radove – na internetskim stranicama HRT-a. Nakon uspješne izložbe završili smo na zajedničkom druženju – ručku, sljedeće godine opet, pa sljedeće opet – e i tada sam Niku, nakon nekoliko travarica i piva – ipak je alkohol u pitanju – ponudio suradnju.
Nik: Eto. Čovjek je sve rekao.

Jeste li i prije radili nešto zajedno, ili vam je ovo prvi projekt?
Vakula: Nikad ništa. Nismo se ni upoznali. Ovo je prvi. Prema trenutačnom planu – višegodišnji. Nadam se ne i posljednji. Ali tko zna što se još može dogoditi… Mašta čini svašta. Već sam mu – „između redova“ – predlagao neke „sitnice“, ali svjestan sam da bi to bilo odviše i za njega i za mene… Ne treba pretjerivati. Umjerenost u svemu….
Nik: Bilo nam je prvi put. Samo jednom, prvi projekt sviće…

Što je uopće meteoslikovnica i kako ste došli na ideju?
Nik: Meteo slikovnica je slikovnica koju će najbolje objasniti meteorolog…
Vakula: Meteoslikovnica ili dulje meteorološka slikovnica. Slikovnica na temu meteorologije. Cilj je na jednostavan i djeci razumljiv način, s malo slova i puno slika pojasniti djeci neke meteorološke pojmove. Sličan sadržaj nije baš čest. Slikovnice legendarnog Sijerkovića već su stare oko 30 godina, a i posljednjoj za koju znam, od mojih mladih kolegica i kolega, za koju sam napisao predgovor – „Mali meteorolog“ – već je 7 godina. Izvrsna je, ali ipak mi se čini malo „teškom“ za „vrtićarce“.

O meteoslikovnicama sam počeo razmišljati još početkom ovog stoljeća – kako to djeluje staro!? Moja sada već punoljetna kćer Luna tada je bila mala. Hm, možda se čak nije ni rodila?! Često sam gostovao u dječjem programu HRT-a i govorio djeci o meteorologiji, slušao njihova pitanja… Odgovore i teme sam zapisivao, napisao kratke pričice i predložim nekim prijateljima da ih nacrtaju i objave. Ali nisu. Očito nisu trebali oni, nego Nik.

mockups-design.com

O čemu se u njoj radi?
Vakula: Cilj meteoslikovnice je educirati – približiti neke često spominjane meteorološke termine mladima, skoro pa najmlađima, kako bi kasnije bolje razumjeli i imali koristi od meteorološke informacije, posebice u ovo doba sve očitijih klimatskih promjena i globalnog zatopljenja. Ha, možda kod nekog krene „klica“ budućeg studenta geofizike – meteorologije na PMF-u.
Nik: … a ja sam to sve trebao predočiti u ilustracije 🙂

Kome je namijenjena, postoji li to već u svijetu?
Vakula: Namijenjena je starijim „vrtićarcima“ i mlađim osnovnoškolcima, ali vjerojatno će neku zanimljivost naći u njoj i stariji, možda i mlađi. Ne znam postoji li. Vjerojatno da. „Topla voda“ odavno je izmišljena.
Nik: Ovako dobra, ne 🙂

Koji je na kraju cilj i smisao Vremenastih priča?
Nik: Zabava.
Vakula: Edukacija!

Možete li nam preporučiti omiljeni dio?
Nik: Meni je ona krava koja leti 🙂
Vakula: Ne. U svakom se može naći neka zanimljivost. Osim teksta – postoji i bojanka, pa još križaljka, premetaljke, rebusi…

Gdje i kako ih možemo gledati, nabaviti, pratiti?
Vakula: Najbolje kod izdavača – „Nik Titanik Studija“, a poslije će ih vjerojatno biti i u nekim boljim knjižarama.
Nik: www.niktitanikstudio.com/slikovnica

Puno hvala!
Vakula: Molim. Nadam se i drugi put. Hvala i Tebi!
Nik: Fala tebi, legendo.

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.