Vinarija Pinkert, Suza: Novi vlasnici, vina i dalje sjajna!

Novi vlasnik Vinarije Pinkert je Mađar Laszlo Lang, građevinar koji će nastaviti s proizvodnjom, a zadnje dvije berbe je radila nova postava u vinariji s enologom Endre Kubikom...

by Ribafish
0 komentar

Tekst: Vjeko Madunić
Foto: Marko Čolić

Pinkerti su se vinogradarstvom i vinarstvom počeli baviti početkom prošloga stoljeća u mjestu Suza (Csúza). Taj dio Baranje gdje teku i Dunav i Drava je prekrasan kraj u kojemu su Pinkerti 1986 zasadili još 2 hektara vinograda u vjeri da idu bolji dani za njih. Međutim rat početkom 90-tih odveo ih je u progonstvo. Kada su se ponovno vratili nakon mirne reintegracije 1998 otvorili su podrum, iskrčili ona 2 ha i zasadili nove trsove na poznatom Banovom brdu (Aureus Mons) još od rimskih vremena. Njihovi vinogradi nalaze se od 190 do 210 metara nad. visine u neposrednoj blizini Belja d.d. Taj položaj i zbog visine, za Baranjce je to prava planina, ali i blizine Dunava i njegovog utjecaja smatra se vrhunskim. Kroz vrijeme sadeći i dalje došli su do 15 hektara gdje je graševina najbrojnija sa 6 hektara.

Od sorti imaju još sauvignon blanc i muškat žuti te cabernet sauvignon (2.5 ha) najzastupljenija crna sorta, cabernet franc, frankovka i merlot. Vinariju je do najnovijeg datuma održavao Zoltan Pinkert, njegova kći Kristina je odradila mnoge bitne enološke poslove, a prepoznatljiva etiketa, vrlo efektna, s tulipanom i brojem 1 Bouquet Baranje je njezina zamisao.  Pinkerti su poznati po svojim uzorno uređenim i održavanim vinogradima, dobrim vinima, a posebno se ističu njihova monosortna crna vina i cuvéei. Godišnja proizvodnja vina u prosječnoj godini je 50.000 litara. Sagradili su kušaonicu i započeli rad na restoranu iza podruma. Međutim zbog nemogućnosti vraćanja kredita u vrijeme korone, Zoltan Pinkert je bio prisiljen prodati vinariju što se do kraja realiziralo ovih dana.

Novi vlasnik je Mađar Laszlo Lang, građevinar koji će nastaviti s proizvodnjom, praktički zadnje dvije berbe je radila nova postava u vinariji s enologom Endre Kubikom. Izmijenjena je i etiketa na kojoj se još uvijek nalaze mali stilizirani tulipani a vinariju vodi tvrtka Royroyal D d.o.o. U planu novih vlasnika je dovršetak restorana i izgradnja hale za proizvodnju pjenušca. Idejni nacrti su napravljeni i kreće se u realizaciju. Do daljnjega vinarija s dozvolom bivšega vlasnika ima isto ime – Pinkert. Današnje površine iznose 11.5 hektara prosječno oko 5000 trsova/ha (5.5 graševina, 2.5 CS, 1.5 merlot, 1 ha sauvignon blanc, 0.5 cabernet franc i 0.5 muškat žuti). Oko 3 hektara je još u vlasništvu Kristine Pinkert.


Jučer je u Češkom domu vinarija Pinkert predstavila osam vina: Graševina 2022., Graševina Lacrima 2021., Sauvignon blanc 2022., Rose 2022., Cuvée (frank. i caber.franc), Cuvée Lacrima 2019. (jednako merlot i CS), Merlot Lacrima 2019. i Cabernet sauvignon Lacrima 2019. Radionica je započela s dvije graševine koje u ukupnom kapacitetu vinarije daju pola prinosa. Mlađa iz 2022 sa 12.8% alkohola i 5.9 kiseline je brana na kraju kolovoza. Kratka maceracija, zatim rostfraj oko 3 mjeseca i još 3-4 u boci prije puštanja na tržište. Lijepe je zelenkasto žute boje, sortnog mirisa na jabuku. U ustima ima svježinu i gorčinu na kraju gutljaja bitnu karakteristiku naših graševina. Vino je svježe, pitko modernog izričaja kakvo se danas traži na tržištu.

Za vrhunsku graševinu Lacrima iz 2021 grožđe je brano u tri navrata. Zadnja berba je macerirana 24 sata a zatim je sve skupa bilo 3 mjeseca na batonažu. Ova graševina s 13% dobro uklopljenih alkohola i 5.9 g/L kiseline ima miris žutog cvijeća a u okusu zrelu vinogradarsku breskvu. Punog je tijela, odličnih kiselina a u prodaju ide nakon što je odstajala u inoksu i bocama godinu dana – možemo kazati da je ovo vino organoleptički kompleksnije, punije, slasnije. Dobro bi išlo uz hranu toga podneblja fiš i šarana na rašljama, čak i smuđa na orly način. U Dalmaciji to bi mogli biti brudeti od miješane ribe i od jegulja i žaba… Za prste polizati i nepce razveseliti! MPC od 8 eura je vrlo prihvatljiva cijena. Boca je ozbiljnije opremljena s plutenim čepom i tamnom etiketom na kojoj se vide sasvim mali tulipani kao poveznica na staru vrlo hvaljenu etiketu s velikim tulipanima u različitim bojama. Enolog Endre Kubik nam je rekao da imaju i jednu 500-litarsku bačvu graševine koja je u drvu bila 8 mjeseci, a publika u Mađarskoj ju je dobro prihvatila dok kod nas nije, tako da neće ići s većim količinama graševine u drvu u budućnosti.

Cuve Lacrima iz 2019. s 13% alkohola i 5.4 g/L kiseline je mješavina merlota i cabernet sauvignona u jednakom razmjeru. Vino je nakon maceracije bilo 15 mjeseci u bariku (dvije 500 litarske bačve iz Francuske a druge mađarski hrast) sada je blago granatne crvene boje, gusto, intenzivnog mirisa. U početku je to voćni miris a zatim se osjete tercijarni koža, duhan, kakao, kava… Jasno je da će ovo vino vremenom dobivati na snazi a Lugarić bi ga sada spario s vratinom svinje fajferice, entrecotom (vrhunsko goveđe meso od rebra bez kostiju). MPC je solidnih 9 eura.

I završno, jer se ne mogu u ovoj objavi referirati na sve etikete koje smo probali, Merlot Lacrima 2019 13% alkohola i 5.6 kiseline. U procesu proizvodnje prošao je dvotjednu maceraciju a zatim je odležao 15 mjeseci u francuskim i mađarskim baricima. Kada je flaširano ostalo je još u boci godinu dana. Vino je granatno crvene boje, gusto, sortnog mirisa i okusa (šljiva, džem). U tercijarnim notama prepoznaje se kakao, čokolada, slatki začini. Vinom su bili oduševljeni i Francem i Suhadolnik: “Ovaj merlot je najelegantnije vino do sada. U dobroj je formi, kiseline su lijepe, osjeti se mineralnost i sigurna trajnost još godinama.”

Na kraju vjerujemo da će novi vlasnik prepoznati kakvu vrijednost ima u rukama. A tu je enolog Endre Kubik s 10-godišnjim stažom u vinariji nezaobilazna osoba. Samo naprijed Endre. Taj terroir Banovo brdo, broj sunčanih sati i blizina Dunava su garancija da će ova vinarija u dobrim godinama kao što je bila 2022. raditi odlična vina. Sada treba još proširiti tržište, prvenstveno Zagreb i Dalmaciju, jer ova vina će sigurno pronaći publiku…

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.