Vinarija Kabola ima tri najbolja jantarna vina: Na ocjenjivanje Amber Wines stigli uzorci iz cijele Hrvatske, od Baranje do Korčule

Malvazija Unica 2019. Marina Markežića Kabole iz Momjana pobjednica je ocjenjivanja maceriranih bijelih vina Amber Wines održanog u Esplanade Zagreb Hotelu u sklopu projekta iVino.

by Ribafish
0 komentar

Službena objava:

Drugo mjesto osvojila je Malvazija Amfora iste berbe i iz iste vinarije, macerirana u ukopanoj glinenoj posudi. Kabolino je i trećeplasirano vino, Muškat momjanski 2020., također maceriran u amfori. U kategoriji zlatnih jantarnih vina iz Istre je i Orange Malvazija 2020. novigradske vinarije Pervino, a peti zlatni macerat je iz Zagorja: Aromano 2017., vino od sivog pinota vinarije Bolfan Vinski Vrh iz Hrašćine.

Amber Wines, prvo ocjenjivanje hrvatskih bijelih maceriranih vina, organizirali su u Esplanade Zagreb Hotelu Ana Rogač i Ivo Kozarčanin, osnivači projekta iVino. Jantarna ili orange vina sve su popularnija i kod nas, pa su uzorci, njih 36, stigli iz cijele Hrvatske, od Baranje do Korčule. Od lipnja prošle godine u sklopu projekta iVino održano je nekoliko specijaliziranih ocjenjivanja hrvatskih vina – mirnih i pjenušavih roséa pod nazivom Drink Pink, mješavina crvenih/crnih sorata – Red Blend, pjenušaca The Flute Stars, vina u Bag-in-box pakiranjima, bijelih mješavina White Blend i bijelih maceriranih vina Amber Wines.

Vina su ocjenjivali enolozi dr. sc. Ivana Vladimira Petric iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu i samoborski proizvođač bermeta Antun Filipec, sommelieri Darko Lugarić i Tomislav Zdunić, Žarko Stilin iz udruženja Kvarner Wines te Ivan Dropuljić, osnivač i direktor Međunarodnog festivala vina i kulinarstva Zagreb vinocom.

Srebrna priznanja osvojila su vina Marmor Collis 2019. od sorata johanniter, chardonnay i graševina moslavačkog vinara Antuna Glavice, Graševine Koria 2017. i 2018. vinarije Kutjevo, Primus Pinot sivi Orange 2018. zagorske vinarije Bolfan Vinski Vrh, Graševina Orange 2012. vinarije Kalazić iz Batine u Baranji te Coletti Amfora Pinot grigio 2018. i Coletti Neuburger 2018. Franje Kolarića s Plešivice. Brončana jantarna vina su Sivi pinot 2019. i Malvazija 2018. vinarije Ipša iz mjesta Livade u Istri, Istraditional 2016. Brune Trapana iz Šišana, Žlahtina Festivum 2019. Antuna Katunara iz Vrbnika na Krku, Kujundžuša riserva 2016. vinarije Grabovac iz Prološca te Amphore cuvée 2019. od sivog pinota, rizlinga, chardonnaya i sauvignona R & J Boutique winery iz Svete Jane na Plešivici.

Amber Wines pružio je bolji uvid i dao svojevrsni presjek scene hrvatskih bijelih maceriranih vina. Macerirana vina sve su popularnija, kako u svijetu, tako i kod nas, pa se sve veći broj vinara okreće proizvodnji takvih vina. Rast svijesti o potrebi očuvanja prirode, posebice pripadnika mlađih generacija i njihove želje za prirodnim proizvodom, vinom, otvorila je veliki prostor na tržištu za jantarna vina. Postupak proizvodnje poznat je više od pet tisuća godina, što se populariziralo zadnjih 20-tak godina. Proizvode se od bijelih sorti na način na koji se proizvode neka crvena vina, produženom maceracijom bobice, katkad i peteljke.

Kontakt s pokožicom može biti od nekoliko sati, dana ili mjeseci, ovisno o viziji vinara, ali i drugim faktorima tijekom cijelog procesa. Rezultat su vina lijepe, duboke boje, snažnijeg mirisa, punijeg tijela i izraženije strukture. Okus je, u odnosu na vina proizvedena uvriježenim načinom, drukčiji. Potrošačima se uglavnom svide ili ne svide, pa u njima podjednako uživaju i znalci i početnici.

Uspjehu ocjenjivanja Amber Wines pridonijeli su ekskluzivni domaćini iz Esplanade Zagreb Hotela koji su pripremili vina za posluživanje i okrijepili ručkom ocjenjivače nakon višesatnog napornog rada.

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.