Vinarija i destilerija Rossi: Savršen pogled uz perfektna vina i rakije!

Ako vas je put nanio na zapadni dio Istre, nikako nemojte ne posjetiti Vižinadu i njezine vinare, a ne javiti se ljudima koji imaju tradiciju vinarstva preko 125 godina, bilo je jednostavno nemoguće. I eto nas kod Rosssija!

by Ribafish
0 komentar

Luka Rossi je jedno nevjerojatno normalno, zabavno, duhovito i sposobno biće koje već godinama neumorno nastavlja tradiciju svojih nona i nonića na jednom od milijarde istarskih brdašaca, konkretno u općini Vižinada.

Oduševio me iskrenošću, jednostavnošću i kvalitetom svega čega se takne – bila riječ o vinima, teraninu, rakijama, ginu ili novom čudu Epulonu, s njim se uvijek može porazgovarati o apsolutno svemu što vas zanima o zemlji, grozdu, maceratima i geografiji Istre.

Sunčan dan, ekipa koja proširuje vinariju, naše žuto pseto s istarskim kolegama goničima na livadi i koktel Epulon Spritz u ruci, sve se idealno poklopilo da čujemo priču o vinariji i planove za budućnost…

Luka, je li bilo šanse da ne postaneš vinar? Koliko je obitelj dugo u ovom poslu?
Naravno, kao dijete sam maštao o svakakvim zanimanjima i životnim putevima, ali moram priznati da mi se jedna rečenica mog prijatelja jako urezala u pamćenje i pomogla da se opustim: “Ne brini, koliko god se trudiš ići u nekom smjeru u životu uvijek će te taj život vraćati u onaj, možda malo drugačiji, ali – tvoj smjer!”

Tako da se sve što radim danas desilo potpuno opušteno, ali i s puno strasti.

Moja braća i ja smo peta generacija koja se bavi ovim poslom i moram naglasiti da nismo nikada bili zaposleni u niti jednoj drugoj firmi osim našeg gospodarstva.

Gdje se točno nalazi vinarija?
Vinarija se nalazi na južnim obroncima rijeke Mirne u općini Vižinada. Vinarija obrađuje 18 hektara vinograda i 4 hektara maslina, i ne planiramo se širiti…

Kad je službeno otvorenje, hoće li biti fešte?
Službenog otvorenja sale za degustaciju vjerojatno neće ni biti jer nam naši dragi gosti konstantno dolaze i prate radove, tako da tu nema nekih prevelikih iznenađenja.Koja je osnovna filozofija Rossija?
Naš je moto “Za život koji vrijedi živjeti!” Tako da nam se cijela filozofija vrti oko toga da radimo stvari koje uljepšavaju taj naš život, onaj za koji vrijedi živjeti.

Koliki je udio vina, koliki rakija i likera?
Trenutno je količinski udio negdje 100:60 u korist vina. Imamo 7 vinskih i 11 etiketa rakija i likera.

Kome su namijenjeni vaši proizvodi?
Naši proizvodi su namijenjeni svima onima koji uživaju u kvaliteti, naravno, ali pogotovo onima koji hoće od života mrvicu više!

Pije li se više i bolje u Coroni?
Corona moram priznati imala je neke posve neočekivane posljedice što se tiče tržišta, ali svakako mislim da je potaknula da se pije kvalitetnije…

Koje su vam današnje perjanice u vinskom, koje u svijetu likera?
Perjanica vinarije je naša Malvazija Templara Riserva koja je na IWC-u 2019. godine proglašena za najbolje hrvatsko vino, a destilerije vinjak Šovran XO, koji je 10 godina odležao u hrastovim bačvama.

Kako biste opisali vašeg prosječnog konzumenta?
Naš prosječni konzument je uspješan u svom poslu i voli otkrivati nove stvari te se počastiti dobrom hranom i pićem jer zna da je to zaslužio.

Objasni mi molim te Epulon, po meni najbolji hrvatski pelin
Epulon je doslovno naše viđenje pelinkovca. Spravljen u duhu filozofije iz prošlih pitanja. Znali smo da pelinkovac može biti bolji od klasičnih i htjeli smo ga približiti publici koja možda nije do sada pila tu vrstu biljnog likera.

Imaš li još što za dodati, ili mogu naružiti još jedan Spritz?
Naručimo mi još jedan Epulon Spritz, a ako nekog još nešto zanima dobrodošao je u našu vinariju i destileriju da provjeri sve detalje!!!

Hvala puno!

 

Vina Rossi – Tradicionalna vina u srcu Istre

FB: ROSSI winery & distillery | Facebook
Mob: 091 335 5604

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.