Velimir Šandor i Bojan Hajdin u kampanji ‘Misli na mene, osvijesti moje probleme!’

Sportaši s invaliditetom u kampanji osvješćivanja o barijerama s kojima se susreću osobe u kolicima.

by Ribafish
0 komentar

Službena objava:
Na Međunarodni dan osoba s invaliditetom (OSI) pokrenuta je kampanja Hrvatskih udruga paraplegičara i tetraplegičara (HUPT) ‘Misli na mene, osvijesti moje probleme’ koja će trajati do kraja prosinca 2021. godine. Riječ je o kampanji osvješćivanja o društvenim, mentalnim i arhitektonskim barijerama s kojima se osobe u kolicima svakodnevno susreću, a oduzimaju im njihovu slobodu samostalnog kretanja. Naizgled male prepreke osobama u kolicima nepremostive su barijere. Kampanja ‘Mislim na mene, osvijesti moje probleme’ kroz četiri situacijska videa na društvenim mrežama informira i educira javnost o tome što ih sputava i što im je potrebno za nesmetano i samostalno kretanje.

U kampanji sudjelovali su i hrvatski sportaši s invaliditetom: Velimir Šandor, bacač diska i hrvatski paraolimpijac, osvajač brončane medalje na Paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016.. i srebrne u Tokiju 2020., te Bojan Hajdin, reprezentativac u obaranju ruke za OSI i predsjednik HUPT-a. U kampanji su sudjelovali i članovi HUPT-a – Ivana Smrečki i Marko Car.

Nepristupačnost gradskoga okoliša jedna je od bitnih dimenzija njihove društvene diskriminacije. U posljednjem istraživanju takvog tipa obavljenom u Zagrebu 2019. u dijelovima gradskih četvrti Gornji grad (Medveščak), Donji grad i Trnje ustanovljeno je da osobe u motornim invalidskim kolicima ne mogu samostalno prijeći čak 22 % ukupne duljine pločnika (istraženih je 656 prijelaza) i 16 % pješačkih prijelaza, odnosno njih 105, a za svladavanje 19 % duljine pločnika i 9 % pješačkih prijelaza potrebna im je pomoć više od jedne osobe. I tu je riječ o motoriziranim kolicima. Nadalje, rampe za ulazak u javne ustanove često su nepropisno izvedene i strme što stvara problem i motoriziranim i nemotoriziranim kolicima. Iako rampe za samostalni ulaz u sredstva javnog prijevoza postoje u vozilima, one nisu u stalnoj uporabi, a dio građana još uvijek nije svjestan čemu služe dodatna proširenje na parkirnim mjestima za OSI.

Mislili ste da su gradovi prilagođeni kretanju osoba u kolicima? Razmislite još jednom, pratite objave HUPT-a na društvenim mrežama i priključite se kampanji uz hashtag #MisliNaMene. Mislite na osobe s invaliditetom i osobe u kolicima, osvijestite njihove probleme jer oko 15 % svjetske i 12 % hrvatske populacije ima neki oblik invaliditeta.

*Financijski podržala Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva. Sadržaj audiovizualnih produkcija isključiva je odgovornost autora i nužno ne izražava stajalište Nacionalne zaklade.

Facebook: www.facebook.com/hupt99/

Instagram: @hupt_zagreb

Internet stranica: https://hupt.hr/

 

 

 

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.