Vela Luka vas poziva na Stajun od lumblije 2021.

Općina Vela Luka u suradnji sa Turističkom zajednicom i Udrugom maslinara Vela Luka organiziraju ove godine u Veloj Luci peto izdanje manifestacije „Stajun od lumblije“ u terminu od 22.- 30.10.2021. god.

by Ribafish
0 komentar

Službena objava:
Jesensko ozračje u Veloj Luci i ove je godine protkano posebnim aromatičnim mirisom svima nam omiljene slastice lumblije. Zakoračili smo u stajun od lumblije i bliži nam se blagdan Svih svetih kojeg je uistinu teško zamisliti bez okusa lumblije. Ovaj obredni slatki kruh svoju posebnost krije u “sastojcima jeseni“ poput badema, oraha, grožđica, varenika i posebne mješavine mirodija, a sve više postaje simbolom naše gastronomije koji objedinjuje tradiciju i suvremenost.

Upravo zahvaljujući svojoj posebnosti ove je godine Lumblija dobila nacionalnu zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla.

S ciljem očuvanja i promocije ovog posebnog kolača i običaja povezanih s njime, prije 5 godina započeli smo naše slatko putovanje sa Stajunom od lumblije. Ova višednevna manifestacija ubrzo se pretvorila u prepoznatljivu gastro priču koju nastavljamo i ove godine u još boljem izdanju.

Edukativni, odnosno informativni dio programa ove godine moći će te pratiti putem lokalnih radio postaja Radija Val na 96.5 MHz i Radija M na 90,1 MHz. Radijske emisije tematski će biti vezane uz gastronomiju sa posebnim naglaskom na tradicionalnu recepturu i način izrade lumblije te običaje koji se u Veloj Luci njeguju do danas. Uz sudjelovanje brojnih zanimljivih gostiju biti će predstavljen i projekt  zaštite lumblije oznakom zemljopisnog podrijetla.

Vela Luka: Upoznajte najbolja maslinova ulja Hrvatske i regije!

U sklopu manifestacije održat će se radionica izrade lumblije u Osnovnoj školi u sklopu koje će se naši učenici uz mentorstvo njihovih profesora okušati u izradi ove tradicionalne slastice, a s važnosti njegovanja naše gastronomske baštine upoznati će se i najmlađi iz Dječjeg vrtića Radost na ovogodišnjoj prvoj “Lumblijadi”.

Centralni dio manifestacije održat će se u subotu 30. listopada na kojem će se, uz prodajnu izložbu, organizirati natjecanje za “Zlatnu lumbliju” 2021. Prva radionica izrade lumblije biti će održana u hotelu Korkyra već ove subote 23. listopada na kojoj možete naučiti kako napraviti svoju prvu lumbliju i do 28. listopada prijaviti se na ovogodišnje natjecanje.

Program manifestacije možete preuzeti na poveznici Stajun od lumblije 2021.

Veselimo se Vašem dolasku!

 

Organizatori manifestacije:
Općina Vela Luka
TZO Vela Luka
Udruga maslinara Vela Luka

Za sva pitanja i dodatne informacije stojimo na raspolaganju, a osoba za kontakt je Barbara Mirošević barbara.mirosevic@gmail.com

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.