Varionica ponosno predstavila svoju drugu radionicu u restoranu Trilogija Fino & Vino

Kako spariti hranu i pivo, uz pregršt informacija o pivarstvu i hmeljevima, saznali smo na predavanju Davora Simičića iz jedne od naših najpoznatijih craft pivovara

by Ribafish
0 komentar

Večer Varionice u restoranu Trilogija Fino & Vino na zagrebačkom Kaptolu u tri sata, tri slijeda i pet piva jasno je pokazala i dokazala tvrdnju Davora Simičića kako vrhunska piva itekako zaslužuju biti na kartama velikih restorana.

Kroz njegovu radionicu prošli smo kroz povijest pivarstva, vrste i uzgoj hmelja, stilistiku i ono najbitnije – sparivanje s hranom.


Dvadesetak zainteresiranih pivoljubaca, novinara i osvajača nagradne igre koji su zbog radionice potegli čak iz Rijeke, saznali su tom prilikom novosti iz svijeta crafta, zašto je teško zasaditi svoj hmelj(arn)ik i kako mogu spojiti razne stilova sa svakojakim namirnicama.

Tako je za početak lager Papak sjajno poslužio kao otvaranje večeri uz izvrstan Trilogijin friško pečen kruh s komadićima prženog luka. Umjesto očekivane APA-e, prešlo se odmah jako na IPA-e, i to klasičnu, perjanicu brenda varionica Deep Dive IPA koja je poslužena uz rižoto od kozica, manga i mladog špinata. Pun pogodak.


Pivo napravljeno od eksperimentalnog hmelja Yakima Chief hazy IPA HBC-522 pokazalo je zašto craft priča raste svakoga dana sve više u cijelome svijetu. Moćno, gusto, kompleksno piće koje tjera na razmišljanje, kontempliranje i prije svega – dugo uživanje.


Glavno jelo je bila govedina na bordoški, s time da je umjesto vina u umak ubačeno nekoliko Varioničinih stoutova. Briljantno, ne pregorko, puno, slano, aromatično i jako zanimljivo uz stil koji će uskoro valjda konačno dobiti mjesto koje zaslužuje.

Naime, black IPA je kompleksan, skup i riskantan stil koji im je u ovom slučaju ispao stvarno izvrsno, a kako ga je uz Medvedgrad počeo raditi i Pulfer, slutimo procvat ovog, meni osobno najdražeg pivskog stila. Meka govedina i jake arome tropa i posebno kokosa, urezala su nam se u pamćenje, iako opet osobno smatram da je prokulica mrvu preosobna za ikakvo sparivanje s pivom.


Za kraj, glazirani flambirani ananas u kombinaciji s „ajtijevskom“ IPA-om Hacker napravljenom za Combis, sjajno je otvorio citrusne i voćne arome i bio prava točka na i ovom sjajnom druženju. Nove radionice dolaze vrlo brzo, praznih mjesta nije bilo, red je da naučite nešto više o craftu i priključite se Varioničinim radionicama. Mi smo svoje stolice rezervirali, a vi to učinite klikom na Varioničin web shop!

 

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.