Uskrsni blagdani u gradu Krku: bogati program gastronomije, predstava, radionica…

Uskrsne blagdane u Krku provedite uz brojne i tematski različite sadržaje

by Ribafish
0 komentar

Službena objava:
Razdoblje predsezone na otoku Krku jedno je od najljepših u čitavoj godini. Uz proljetno buđenje prirode, koje motivira na boravak na otvorenom i uživanje u blagotvornim mirisima tek niklog zelenila, organizira se i sve veći broj događanja. Travanj u gradu Krku će, otočanima i njihovim prvim gostima, donijeti mnoge atraktivne gastronomske, kulturne, vjerske i sportske sadržaje te prigodne interaktivne radionice, što je idealno sljubiti s vremenom rezerviranim za boravak u prirodi.


Sve vrijednosti krčke gastronomije – Travel to Taste Krk (Put do okusa Krka)
Upravo je prirodnim resursima motivirano prvo ovogodišnje izdanje promotivne gastronomske kampanje Travel to taste Krk (Put do okusa Krka) koja se odvija u suradnji s krčkim ugostiteljima, a na inicijativu Turističke zajednice Grada Krka. Jedna od primarnih zadaća ove prezentacije gastronomske ponude je spoznavanje otočnih okusa, lokalno uzgojenih, sezonskih namirnica i ovdje kreiranih specijaliteta koji će svima koji ih okuse postati dijelom onog što zovemo nezaboravno krčko iskustvo!

Travel to Taste Krk / Put do okusa Krka 2022. – proljetno izdanje

Krenite u istraživanje vlastitih kreativnih potencijala – prigodne radionice
Inspiraciju u jedinstvenom otočnom ambijentu ne pronalaze samo gastro znalci već i kreativci, a o tome svjedoči i set besplatnih radionica Udruge Rukotvorine Krk. Ovdje je riječ o susretima tijekom kojih će se predstaviti sve mogućnosti izrade uskrsnih dekoracija u tehnici filcanja krčke ovčje vune, 12. travnja, a ujedno i pridonijeti unapređivanju tradicionalne tehnike pletenja maslinovih grana, 08. i 09. travnja, za čime će uslijediti javna prezentacija svih pritom urađenih rukotvorina. Članice Udruge Rukotvorine Krk predstavit će svoj rad izložbom Pozdrav proljeću u Galeriji Decumanus, između 15. i 28. travnja. U suradnji s Centrom za kulturu Grada Krka, posjetiteljima će prezentirati mnoge, uporabne, dekorativne i umjetničke predmete sačinjene od ovčje vune, keramike i elegantnih grana vinove loze.


O krčkoj baštini iz drugačije perspektive – Storytelling šetnja
Na istraživanje, pored gastronomije i vlastitih kreativnih predispozicija, poziva i bogata krčka baština. Na redu je, stoga, nova storytelling etapa koju u suradnji s licenciranim turističkim vodičem Slavicom Peričić, 16. travnja, donosi Turistička zajednica Grada Krka. Ova zanimljiva interpretacijska šetnja, koja polazi s Trga krčkih glagoljaša, predstavlja priliku da se povijesno i kulturno nasljeđe kojim obiluje stara gradska jezgra doživi iz jedne drugačije perspektive filtrirane temom “Od krša do zlata”.

Bicikliranje u fokusu – Krk Bike Family Story
Poviješću se ne inspiriraju samo vođene šetnje već i sportsko-rekreacijski sadržaji, a dokaz dolazi u formi biciklističke manifestacije praćene brojnim iznenađenjima. Riječ je o vikend poslastici, tijekom uskrsnih blagdana, za čitavu obitelj. Tijekom dva dana, 16. i 17. travnja, uz bicikliranje slikovitim ambijentima okolice grada Krka, sudionici su pozvani da upoznaju otočnu gastronomiju i povijest, ali se i okušaju u potrazi za blagom Krčkih knezova Frankopana. Prvog dana na rasporedu je Krk Bike Family Story vođena kružna biciklistička tura duga 25 km koja će prolaskom kroz naselja Krk, Lakmartin, Kornić i Punat biciklistima približiti otočna povijesna i gastronomska bogatstva, dok je naredni dan rezerviran za pravu obiteljsku avanturu – MTB Family Treasure Hunt – čija se kulminacija ogleda u živopisnoj i uzbudljivoj potrazi za frankopanskim blagom.


Uskrsno jutro uz tradicionalnu otočnu slasticu
Na dan svetkovine Uskrsa, 17. travnja, Turistička zajednica Grada Krka priprema blagdansko događanje u sklopu kojeg će se, uz jednu od tradicionalnih otočnih slastica – uskrsnu pincu (pogaču ili slatki kruh) – kao nezaobilazan dio svakog blagdanskog stola, na slikovitom trgu ispred Turističko-informativnog centra, dočekivati prvi krčki gosti. Događanja će obilježiti i pjesme klape Intriga koje će se nastaviti i u promenadnom nastupu, a Uskrsno će slavlje u nastavku dana, prigodnim koncertom u samom središtu grada, svečanijim učiniti i Gradska glazba Krk.

Podržite koncertne i kazališne sadržaje
Sva prethodno istaknuta događanja upotpunjuju ne samo dva koncertna programa, već i dvije kazališne predstave. Glazbene nam sadržaje tako donosi Udruga Muzika u koracima – MooK, od kojih će se prvi, koncert mladog gitarističkog virtuoza Luke Lovrekovića, održati 18. travnja, a drugi, završni koncert polaznika ovogodišnjeg Glazbenog kampa, 23. travnja. Oba programa planiraju se održati u samom središtu naselja Milohnići, na tamošnjoj Placi, odnosno centralnom mjesnom trgu.

Dvije kazališne predstave Centar za kulturu Grada Krka priređuje u sklopu sedme sezone programa Vama glumimo, što znači da će publiku, 22. travnja, dobro nasmijati hit komedija Prvi muževi bacaju se u vodu Kazališta Tvornica smijeha, nakon čega, 23. travnja, slijedi predstava za djecu Cvrčak i mravi Kazališne družine Pinklec. Svi kazališni programi iz serije Vama glumimo odvijaju se u prostoru krčke osnovnoškolske sportske dvorane smještene na Trgu krčkih glagoljaša, s time da se ulaznice za iste mogu nabaviti u Galeriji Decumanus u njezino redovno radno vrijeme.


Misna slavlja i obredi u Velikom tjednu – najvažniji dani liturgijske godine
Kao izdvojenu cjelinu, na kraju je potrebno najaviti misna slavlja i obrede u Velikom tjednu, od Cvjetnice, 10. travnja, pa sve do Uskrsnog ponedjeljka, 18. travnja. Najvažniji su to dani liturgijske godine okupljeni oko najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa, o čijoj što dostojnijoj prezentaciji tradicionalno brine Biskupija Krk i pripadajuće župe. Svečano je to vrijeme za prakticiranje posebnih običaja i s njima povezane pučke pobožnosti.

www.tz-krk.hr

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.