Uskrs u Žminju: Savršen izbor za okorjele hedoniste!

U Žminju spremaju dvije uskrsne manifestacije: Peku se pince pod čerepnjon sljedeću nedjelju, a nude se i uskrsne delicije u restoranima od 8. do 16. travnja

by Ribafish
0 komentar

Vilicom kroz Hrvatsku ponosno najavljuje:

Žminj u ovo preduskrsno vrijeme svoje goste dočekuje raširenih ruku, a sprema i odlična gastro iznenađenja zbog kojih se isplati potegnuti do ovog šarmantnog istarskog gradića.

Nakon lanjskog reduciranog izdanja i predlanjske korona-pauze, tradicionalna preduskrsna gastro – manifestacija Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće vraća se u Žminj!

U nedjelju 10. travnja, na platou Zad kaštela, očekuje vas bogati kulturno-umjetnički, zabavni i gastronomski program za sve generacije, u znaku Uskrsa i tradicionalnih uskrsnih delicija, ovaj put čak i s nekim inovacijama.


U vremenu od 13.30 do 19 sati žminjske će domaćice Zad kaštela demonstrirati pripremu i pečenje pinci, a birat će se i najštabeleje pince, najbolji vazmeni kolači i najlipče piturano jaje, uz izložbu i degustaciju pinci i uskrsnih kolača iz cijele Istre. Za sudjelovanje u natjecanju potrebno je pince i vazmene kolače zajedno s napisanim receptom, te piturana jaja, donijeti u Žminj Zad kaštela u vremenu od 11 do 13 sati, dakle prije početka programa.

 

Od gastronomske ponude istaknimo Vazmeni pijat (fritaja s mladim porilukom, kuhana špaleta i mladi luk), a u Butiegi vazmene hrane moći će se kupiti pince, luk, kobasice, kolači, špalete, vino, panceta i druge potrepštine za obiteljski uskrsni stol.

Žminjski Viber stickeri dobitnici prestižne nacionalne nagrade Simply the best

Novost u ponudi manifestacije Istrijanske pinci pod čerepnon na ugnjišće je i istarska supa, koju će pripremati članovi poljoprivredne udruge Agrorovinj, koja je pokrenula i postupak zaštite umijeća pripreme istarske supe kao nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske. Uz tradicionalnu istarsku supu sa zagrijanim crnim vinom, maslinovim uljem, paprom, šećerom i prepečenim domaćim kruhom, premijerno će se predstaviti i žminjska supa, kreativna nadgradnja ove tradicionalne delicije, obogaćena prepečenom pincom i uz dodatak kave. Udruga Agrorovinj će ponuditi na kušanje i vina Rovinjštine.

Održat će se i tradicionalni turnir u pičenju jaja, a za pobjednika je nagradu osigurala pršutana Jelenić. Poseban program priprema se od 14 do 17 sati u Kutku za najmlađe, od kreativnih uskrsnih radionica koje priprema udruga Žuti kišobran, do uzbudljive igre za djecu „Tajna nestalih vazmenih jaja”.

Žminj: Kako smo se zaljubili u najbrži grad na svijetu*

Na ulazu Zad kaštela potrebno je predočiti Covid potvrdu.

No, nije to sve što naši Žminjci spremaju.


Uskrsne tradicije u Istri usko su povezane i s gastronomijom, jer je uskrsno doba vrijeme kad se pripremaju posebna tradicijska jela u kojima se posebno ističu proljetni darovi prirode. Sedam žminjskih ugostitelja zato od 8. do 16. travnja u sklopu manifestacije „Žminjske vazmene užanci” po promotivnim cijenama nudi posebne uskrsno-proljetne menije, obogaćene okusima tradicije i daškom suvremenosti.

Konoba Puli Jurića tako nudi maneštru sa slancuon, fritaju sa šparugama uz špaletu friganu na maslinovom ulju i salatu, poveticu te deci vina ili soka (cijena menija 120 kn).
Konoba Puli Pineta pak priprema i nudi kuhanu špaletu, želadiju, pincu, kuhano jaje, mladi luk i sol, zatim palentu s friganim lukom, janjetinu na padelu te dec vina ili soka (120 kn).
Konoba Žminjka priprema maneštru s koromačom, makarune sa špaletom i šparugama, zelenu salata, kuhano jaje i mladi luk, te pincu i kroštule (120 kn).
Restoran Pod ladonjon dočekuje vas fritajom sa špaletom, slijedi odrezak u šugu od pršuta uz njoke i salatu, te kuhano jaje, mladi luk i pinca (120 kn).
Fast food To je to nudi Vazmeni burger (pljeskavica 180 g., panceta, rukola, majoneza, mladi luk, rajčica, cheedar sir) uz krumpiriće (50 kn).
Pizzeria Orhideja osmislila je posebnu pizzu Vazmene užanci (rajčica, sir, špaleta, kuhana panceta, mladi luk, masline) također za 50 kn.
Pizzeria Ulika pak nudi Vazmenu pizzu (kuhana panceta, jaje, mladi luk, mozzarela Latus), isto za 50 kn.

Savršena je prilika za posjet Žminju i uživanje u uskrsnim specijalitetima! Opiturajte jaja, pripremite torbe za uskrsnu nabavku i nemojte nikako propustiti manifestaciju Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće, ali obavezno posjetite i ugostiteljske objekte koji mame svojim uskrsnim delicijama.

Vidimo se u Žminju!

 

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.