U Zagrebu i širom svijeta održan 5. Tjedan talijanske kuhinje

by Ribafish
0 komentar

I ove su godine od 23. do 29. studenoga u Zagrebu organizirana brojna zanimljiva javna događanja s Italijom u glavnoj ulozi!

Službena objava:

Bogati program ovogodišnjeg izdanja uključuje izložbu fotografija Artusija i Fellinija, reportaže kuhara s dvije Michelinove zvjezdice, kao i promociju „risotta“ u četiri zagrebačka restorana

Made in Italy
Inicijativu Tjedan talijanske kuhinje osmislili su talijansko Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodne suradnje i Ministarstvo poljoprivrede, prehrane i šumarstva s ciljem promicanja kulinarske tradicije kao važnog dijela talijanskog identiteta i kulture. Tema cjelokupnog ovogodišnjeg događanja jest: «Umijeća i okusi talijanskog tla 200 godina nakon rođenja Pellegrina Artusija» („Saperi e Saporidelle TerreItaliane a 200 anni dalla nascita di Pellegrino Artusi”) s posebnim osvrtom na važnost mediteranskog načina prehrane u borbi protiv COVID-a i općeg očuvanja zdravlja.

U Hrvatskoj se ova manifestacija održava petu godinu zaredom, promovirajući ne samo talijansku gastronomiju, već cjelokupnu kulturu vezanu uz hranu i gastro običaje. Ove se godine Tjedan talijanske kuhinje održao od 23. do 29. studenoga u Zagrebu, a organizatori, Veleposlanstvo Italije, ICE agencija – Talijanski institut za vanjsku trgovinu te Talijanski institut za kulturu, pripremili su više aktivnosti i događaja kojima je u fokusu čarobna talijanska gastronomija.

Artusi – otac talijanske kuhinje
U Talijanskom institutu za kulturu u Zagrebu od 23. studenog do 5. prosinca bit će postavljena izložba fotografija „Za stolom s Fellinijem – prisjećajući se Artusija”. U 2020. godini obilježavamo stotu obljetnicu rođenja filmskog genija Federica Fellinija te dvjestotu obljetnicu rođenja Pellegrina Artusija, poznatog talijanskog gastronoma i pisca, začetnika nacionalne gastronomije. Počast ovim velikanima bit će odana izložbom koja je vezana za kulinarske scene, pa će tako publika moći vidjeti prizore blagovanja na raskošnim gozbama poput vjenčanja, za obiteljskim stolovima, ali i fotografije snimljene na setovima za vrijeme objeda filmske ekipe i samog Fellinija.

Poznati chef u vašem domu – saznajte tajne talijanske kuhinje
Male tajne talijanske kuhinje otkrit će nam svjetski poznati chef sa zagrebačkom adresom Stefano Cosattini na Novoj TV. Kroz četiri reportaže – tri unutar emisije “Kuhanje je IN” i jedne unutar emisije “IN Magazin” – ovaj slavni kuhar s čak dvije Michelinove zvjezdice pripremat će neka od najpoznatijih talijanskih jela.

Originalni talijanski rižoto na četiri adrese u Zagrebu
Na inicijativu Veleposlanstva Italije u Zagrebu, ICE agencije – Talijanskog instituta za vanjsku trgovinu i Talijanskog instituta za kulturu, četiri poznata zagrebačka restorana sudjelovala su u Tjednu talijanske kuhinje promocijom rižota kao tradicionalnog talijanskog predjela. Neke od verzija poznatih rižota bila su predstavljena u restoranima „Il Secondo”, “Gallo”, “Boban” i “Carpaccio“.


U četvrtak, 26. studenog u restoranu hotela “LePremier“ chef Cosattini i chef Zdravko Perić iz kulinarskog instituta „Kul In“ iz Siska pripremili su talijanska tradicionalna jela, a gosti su uz njihove gastronomske bravure imali priliku i ponešto naučiti, tijekom predstavljanja projekata Slow Fooda, o bio raznolikosti jugoistočne Europe, o zaštiti poljoprivredno – prehrambene baštine Istre i o vrednovanju nematerijalne baštine hrane.

Gospođa Alessandra Villa, koordinatorica međunarodnih aktivnosti Slow Fooda u jugoistočnoj Europi, Austriji i Švicarskoj, odgovorna za razvoj mreže u različitim zemljama i za podršku projekata vezanih za prehrambenu bioraznolikost, sažela je neke od glavnih aktivnosti Slow Fooda čiji je cilj očuvanje i promicanje prehrambene bioraznolikosti te nam je dala informacije o aktivnostima Slow Fooda u jugoistočnoj Europi.

Slow Food je aktivan u promicanju proizvoda kojima prijeti izumiranje, pruža podršku malim proizvođačima hrane, educira ljude putem školskih vrtova i kampanja te organizira od 2004. godine globalno događanje pod nazivom Majka Zemlja Sajam okusa – Terra Madre Salone del Gusto. Slow Food djeluje u 11 država jugoistočne Europe podržavajući tradicionalnu proizvodnju hrane.


Gospodin Dino Babić, glasnogovornik zajednice Slow Fooda za očuvanje poljoprivredno-prehrambene baštine u Istri ISTARSKI – Ekomuzej rekao je kako je zajednica Slow Fooda u Istri osnovana unutar Ekomuzeja ISTRIAN de Dignan s ciljem vrednovanja lokalnih resursa i poboljšanja kvalitete svakodnevnog života.

Putem različitim projekta ova zajednica radi na obnovi istarskih ruralnih vrijednosti, počevši od grada Vodnjana. G. Babić nam je predstavio glavne projekte koji obilježavaju istarski ekosistem, a provode se na 3 međusobno povezane lokacije: muzej Kuća tradicija, didaktička farma i Muzej lokalnih proizvoda Ecolab.


Posljednje izlaganje danas posvećeno je projektu u okviru europskog programa Central Europe, koji potiče suradnju između regija središnje Europe: SLOW FOOD – Središnja Europa: kultura, baština, identitet i hrana. Cilj je projekta unaprijediti sposobnosti javnih i privatnih lokalnih aktera u očuvanju i vrednovanju vlastite nematerijalne kulturne baštine hrane u kontekstu koji objedinjava gospodarsku, ekološku i društvenu održivost.

Nositelj projekta je Slow Food, a jedan od partnera je Razvojna agencija Grada Dubrovnika, neprofitna organizacija čiji je cilj podržati lokalne male i srednje poduzetnike i promicati ukupan gospodarski, društveni i kulturni razvoj grada Dubrovnika.

Projekt je predstavila gospođa Mia Hrnić, voditeljica projekta u ime Agencije i viša savjetnica za lokalni razvoj i fondove Europske unije od 2014. godine, a zadužena za pisanje i implementaciju projekata u okviru Mjera ruralnog razvoja.Radujemo se novom druženju uz talijansku gastronomiju i novosti iz gastro svijeta!

 

MENU / Jelovnik
Osmislio chef Stefano Cosattini u suradnji s chefom Zdravkom Perićem iz Kulinarskog instituta KUL IN

  • Kremasti rižoto s domaćim hrvatskim vrganjima, hrskavim istarskim pršutom i čipsom od parmezana
  • Sporo pečeni teleći kare s mekanom palentom i kremom od lombardijskog sira taleggio i lješnjacima iz Pijemonta
  • Napuljska torta s kremom zabaione


Aperitiv
Prosecco di Conegliano Extra Dry
Bijelo vino
Jermann Chardonnay 2018/2019 – Friuli Venezia Giulia
Crveno vino
Macchiavelli Chianti Riserva, Vigna di Fontale 2015- Toscana

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.