U Osijeku dodijeljene nagrade Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award

Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo”, 30. studenoga 2023. godine dodijelila je 86 povelja i posebnih priznanja, u sklopu nacionalne nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award“, koja se održava već jedanaestu godinu

by Ribafish
0 komentar

Službena objava:

Ukupno je bilo prijavljeno 197 kandidata iz 20 hrvatskih županija, osam kandidata iz Bosne i Hercegovine te jedan iz Republike Srbije. Nagradu Suncokret ruralnog turizma Hrvatske osvojila su 82 dobitnika iz Republike Hrvatske, tri iz Bosne i Hercegovine, te jedan iz Republike Srbije.


Predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo” Dijana Katica rekla je da se nagrade prvi put dodjeljuju u Osječko-baranjskoj županiji koja je prošle godine dobila najviše nagrada. Inače, manifestacija se održava 11. put, a ove godine u njoj sudjeluju sve hrvatske županije.
‒ Ove godine smo imali 197 kandidata iz cijele Hrvatske, u odnosu na 160 prošlogodišnjih prijava, te još 10 kandidata za posebnu nagradu, osobu koja promiče ruralni turizam „Eduard Kušen“. Imamo osam kategorija nagrada, a najviše prijava i kandidata je bilo u kategorijama aktivnih turističkih sadržaja i projektima. Povećani interes znači da su građani prepoznali ruralnu Hrvatsku kao turističku destinaciju ‒ kazala je.


Zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Mato Lukić naglasio je kako je Osječko-baranjska županija s razlogom domaćin ove prekrasne manifestacije.
‒ Prošle godine smo u našu županiju donijeli šampionsku titulu velikog zlatnog suncokreta, konkretnije u općinu Kneževi Vinogradi koja je proglašena vinskom destinacijom godine, a također bilježimo izvrsne turističke rezultate u posljednjih nekoliko godina. Već sada imamo 13% više dolazaka i noćenja nego u cijeloj prošloj godini, čemu je zasigurno doprinio izvrstan rad i aktivnosti Županije, TZ OBŽ, ali i turističkih zajednica na našem području. Organizirano je mnoštvo različitih manifestacija, od kojih se ističe primjerice HeadOnEast, kao jedan zajednički nazivnik za niz turističkih događaja tijekom godine – rekao je Lukić.

Državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Domagoj Mikulić rekao je da će i u novoj financijskoj perspektivi nastaviti poticati poduzetnike kroz nacionalna i EU sredstva. Tonči Glavina, državni tajnik Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske ocijenio je da se hrvatski turizam mijenja u pozitivnom smislu, te da je Vlada u dva mandata napravila prekretnicu u turističkom sustavu. Izjavio je da je sa svim strateškim dokumentima i novim Zakonom o turizmu, koji će idući tjedan u drugom čitanju biti predstavljen u Saboru, Vlada zaokružila cijelu našu turističku budućnost, te poseban naglasak stavila na razvoj kontinentalnog i ruralnog turizma. U svom obraćanju, Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede istaknuo je kako je dodjela ove nagrade prilika da se pošalje jasna poruka kako hrvatska poljoprivreda ima budućnosti unatoč svim izazovima s kojima se u posljednjih nekoliko mjeseci susreće. Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Ivan Anušić, ujedno i izaslanik predsjednika Vlade RH istaknuo je kako su posljednji ozbiljni nacionalni turistički događaj na području Osječko-baranjske županije bili Dani hrvatskog turizma 2019. godine.

‒ Taj događaj iznjedrio je HeadOnEast, manifestaciju koju svake godine organizira Osječko-baranjska županija na području grada Osijeka. Paralelno s tim rasli smo i stvarali preduvjete da budemo kvalitetna kontinentalna turistička destinacija i mislim da smo u tome uspjeli. Unatoč određenim poteškoćama, prije svega pandemije koronavirusa, brojke su i više nego odlične. Uz to, izgrađen je Gospodarski centar OBŽ, multifunkcionalni objekt kakvoga nema odavde do Zagreba, a koji pruža različite mogućnosti u organizaciji niza događanja. Zbog toga sa sigurnošću možemo reći da u Osječko-baranjskoj županiji imamo nekoliko velikih, kvalitetnih i jedinstvenih projekata u odnosu na ostatak Hrvatske – rekao je Anušić.

Iako nije mogla biti u Osijeku, potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica obratila se putem video poruke te čestitala dobitnicima te poručila kako vjeruje da će nagrađeni primjeri dobre prakse biti od pomoći i poticaj drugima.  O dobitnicima je ove godine odlučio Ocjenjivački sud kojim je predsjedala Slavija Jačan Obratov, a članovi su bili: Robert Baćac, Stjepan Cukor, Dubravko Fijačko, Slavija Jačan Obratov, Dijana Katica, Damir Krešić, Jelena Mesić, Mirjana Miličević, Ružica Rašperić, Spomenka Saraga, Dora Smolčić Jurdana, Tihana Sudarić i Dejan Tubić.


Dodijeljene su i šampionske titule te je „Veliki zlatni suncokret“ u kategoriji Vinski turizam osvojila Vinarija „Boškinac“ iz Novalje – Ličko-senjska županija. U kategoriji Aktivni turistički sadržaji šampionska titula „Veliki zlatni suncokret“ pripao je Javnoj ustanovi Nacionalni park Mljet – Dubrovačko-neretvanska županija. U kategoriji Ruralno turistički projekti šampionska titula „Veliki zlatni suncokret“ pripala je Centru za posjetitelje – Dvorac Janković iz Suhopolja – Virovitičko-podravska županija.  Ove je godine na svečanosti prvi put dodijeljena Povelja za poseban doprinos razvoju i promociji ruralnog turizma „Nagrada dr. sc. Eduard Kušen“ kojom se odaje priznanje osobi koja je ostvarila izvanredne napore, trud i postignuća u razvoju i promociji ruralnog turizma, a istu je osvojila Egle Katunar iz Vrbnika. Sljedeće godine dodjela nacionalne nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award“ održat će se u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.