U Business Clubu 5, u zagrebačkom Sky Officeu, u subotu proslavljen 11. WOW rođendan udruge WOW

Po deseti puta dodijeljene godišnje WOW vinske nagrade i WOW Grand Prix

by Ribafish
0 komentar

Službena objava:
ŠTO ŽENE ŽELE akcija je koju već desetu godinu za redom uspješno organizira udruga WOW. U hrvatskoj inačici one su Žene i vino, izuzetno aktivna grupa žena koju je u kolovozu sada već davne 2011. osnovala novinarka Sanja Muzaferija, pa su proslavile 11. rođendan i jubilarni, deseti rođendan nagrade.

Udruga namijenjena VINArkama, VINOtekarkama, noVINArkama, ENOloginjama, sommelierkama, ali i „običnim“ VINOljubiteljicama, djeluje u cijeloj Hrvatskoj, s ograncima u Splitu i Rijeci, a broj članica varira – ali ne pada ispod oko stotinjak redovnih članica. To su žene koje su se udružile na istoj temi – vinu – a itekako su zamijećene u vinskom društvu koje je u prošlosti pretežito bilo rezervirano za muški svijet.

WOW-ice su angažirane na području kulture stola, s posebnim naglaskom na promidžbu ponajprije hrvatskih vina – osobito vinarki – ali su poznate i po stalnim kušanjima, radionicama, izletima i vinskim edukacijama te mnogobrojnim drugim akcijama i aktivnostima. Do sada su organizirale više od 150 događanja o kojima je napisano više stotina medijskih tekstova pa je WOW narastao u svojevrsni hrvatski super-brand.

Ohrabruju umjereno uživanje u vinu, a doista intenzivno, predano i uspješno rade na tome da izvrsna hrvatska vina postanu zaštitni znak naše zemlje i važan adut u turističkoj promidžbi. U Business Clubu 5 Sky Officea obratio im se domaćin, predsjednik Cluba Vandri Montabello, a važnu ulogu je imala i Dijana Grgić kao voditeljica njihove Vinoteke, inače glavna urednica časopisa „VinumIN“. Nakon toga, dodjelu nagrada vodila je osnivačica i dugogodišnja predsjednica udruge WOW, Sanja Muzaferija. Pila su se vina nagrađenih vinara uz delikatese PIK-a Vrbovec i izvanredne keksiće Miscotti, u prisutnosti autorice tih slatkih delikatesa, Mirte Atlije.

Izbor za WOW vina godine zamišljen je tako da jedan vinski „kustos“ (ugledna hrvatska sommelierka ili sommelier) selekcionira vina kušana u prošloj godini, na temelju čega sastavlja svoju autorsku listu vina u pet kategorija: pjenušci, bijela, ružičasta, crvena i „desertna“ (vina s ostatkom šećera). Potom slijedi centralni dio akcije Što žene žele, mogućnost da elektroničkom poštom članice glasuju o svojem izboru. Do sada su izbornici bili Karin Rupena-Perdec, Alena Stuparić, Siniša Lasan, Roka Bekavac, Siniša Lasan, Emil Perdec, Filip Savić, Jelena Šimić-Valentić, Željko Bročilović Carlos i Mario Meštrović a ove je godine selektor bio jedan od naših najtrofejnijih sommeliera Ivan Jug iz restorana Noel, višestruko ovjenčanog Michelinom, Gault-Milleauom i drugim gastro nagradama.


Slijepo kušanje na kojem se donosi konačna odluka o pobjednicima u svakoj kategoriji i ukupnom pobjedniku, dobitniku WOW Grand Prixa, ove godine je organizirano u predivnom opatijskom hotelu „Ambasador“, prvom hotelu s pet zvjezdica u tadašnjoj Jugoslaviji a finalni stručni žiri ove godine su činile tri ekspertice: Predsjednica žirija Danijela Kramarić, legendarna sommelierka i vlasnica restorana „Plavi podrum“; vinarka Ana Peršurić Palčić iz vinarije „Misal“ i – vinska poduzetnica s dugogodišnjim iskustvom u svim većim i značajnijim vinarijama Hrvatske, uključujući „Iločke podrume“, a sada vinska konzultantica Karmela Tancabel koja razvija vlastiti brand „Wine Emotion by KT“.

One su između 12 finalista naslijepo odabirale pobjednike u svakoj kategoriji. Zaslugom WOW-a do sada su u francuski Bordeaux otputovali vinari Antonella (i sama članica Udruge) i Gianfranco Kozlović; u Champagnu je putovao brački vinar Senjković, u španjolski Penedes Moreno Coronica, u Burgundiju Luka Krajančić; u Toscanu predstavnik vinarije Meneghetti; u Mađarsku Marko Fakin; u Austriju Frano Milina Bire a prošlogodišnji pobjednik, vinarija Jakob, pridružila se Sanji Muzaferiji na putu u Milano gdje su prisustvovale Forumu žena i vina svijeta, pod dirigentskom palicom Donne del vino Italia i njihove predsjednice Donatelle Cineli Colombini.

Ovog puta, u kategoriji pjenušaca u finale su ušli Pavel, 2018, vinarije Šember i Amfora 2016, vinarije Tomac. U kategoriji bijelih vina tri najbolja su Malvazija Sv.Jakob 2018, Clai; Le Chiffre 2020, vinarije St.Hills i Bela igra 2018, vinarije Domaine Coquelicot. Dva najbolja roséa su Rosé Bastijan i Rosé Galić, oba, naravno iz 2021. Među crvenima izdvojila su se tri vina: Plavac mali majstor, 2016 vinarije Stina, zatim Bas de bas 2017, vinarije Bibich i Gran Teran 2015, Morena Coronice. Od desertnih vina u vrhu su San Salvatore 2013, vinarije Benvenuti i Muškat Momjanski 2020, vinarije Prelac.

U subotu su proglašeni pobjednici:
Pjenušac – Pavel Šember 2018
Među bijelim vinima – St. Hills Le chiffre 2020
Najbolji rosé – Bastijan Rosé 2021
Od crvenih – Gran Teran Coronica 2015
Među desertnima pobjednik je – Benvenuti San Salvatore 2013

– Jednoglasno smo odlučile da je sveukupni pobjednik Benvenuti San Salvatore i da je upravo to vino zaslužilo WOW Grand prix – rekla je predsjednica žirija Danijela Kramarić.

Osim vinarije Šember koji su bili spriječeni bolešću, slavodobitnici su prisustvovali događanju i ponosno primili nagrade. Prelijepe skulpturice koje je dizajnirala slavna „Grupa“ – u ime vinarije Bastijan, preuzela je Petra Leko; za St. Hills je nagradu, u ime Ernesta Tolja, preuzeo Saša Franić; svoju je nagradu za Gran teran preuzeo Moreno Coronica osobno, a nagradu za desertno vino i sveukupni WOW Grand Prix, primili su Nikola i Albert Benvenuti. Nagradu im je u ime prošlogodišnje pobjedničke vinarije Jakob, predala Valentina Jakobović.

WOW PR
Fotografije: Rene Karaman, Mario Draušnik, arhiva WOW

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.