Turistička zajednica Zagrebačke županije predstavila kapitalne projekte kojima je temelj održivost destinacija

Na imanju obitelji Korak, u prostorijama restorana nagrađenog Michelinovom zvjezdicom, predstavljen je Green Destinations certifikat brončanog sjaja, ali i uspješni rezultati projekta KNOWING

by Ribafish
0 komentar

Službena objava:
Iz Turističke zajednice Zagrebačke županije naglasili su kako je Green Destinations certifikat priznanje dosadašnjem kontinuiranom trudu i fokusiranosti na očuvanje prirode. Certifikat daje snažan zamah Zagrebačkoj županiji i potvrđuje da nije samo destinacija za odmor, već i primjer modela uspješnog spajanja turizma s očuvanjem okoliša.

„Naši napori urodili su plodom, što potvrđuju brojke koje bilježimo svake godine. Strateški smo predani održivom turizmu. Kroz ovaj certifikat, Zagrebačka županija postaje sinonim za odgovoran turizam i brigu za okoliš. Kao direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije, vidim ovaj certifikat kao poticaj za daljnje inovacije i razvoj. Naša županija već sada bilježi neprekidan rast broja noćenja i posjetitelja, a s ovim certifikatom želimo pokazati da je održivi turizam ne samo moguć, već i ključan za našu budućnost. Ovo je naša priča o uspjehu, ali i obveza prema generacijama koje dolaze. Održivost je naša strast, naša vizija i naša budućnost. Na sve to naslanjaju se i zaista izvrsni rezultati projekta KNOWING kroz koji smo pokazali svjesnost o klimatskim promjenama, ali i odlučnost za prevencijom i potrebnim prilagodbama. Sve je to dio iste, održive priče“, naglasila je direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović.

Dr. Katarina Miličević, direktorica Tourism Lab d.o.o., dodala je da je Turistička zajednica Zagrebačke županije pokazala izuzetnu predanost u realizaciji certifikata, kroz više od godinu dana rada na 84 zahtjevna kriterija. „Green Destinations certifikat je čvrst dokaz da je Zagrebačka županija kao turistička destinacija na pravom putu u održivom upravljanju turizmom. Time je nagrađena predanost destinacije, ali i pružatelja usluga u turizmu unutar nje, koji sinergijski djeluju u održivom upravljanju turizmom, promociji odgovornog i održivog turizma te očuvanju prirodnih ljepota, kulturnog nasljeđa, društvenog i ekonomskog blagostanja“, rekla je Dr. Katarina Miličević, direktorica tvrtke Tourism Lab, službenog zastupnika Green Destinationsa.

Zagrebačka županija postala je najvećom županijom u Hrvatskoj s Green Destinations oznakom i time se svrstala u top svjetske destinacije. Proces nije bio nimalo jednostavan ni lak, no ono što su pokazali je zajedništvo svih dionika uključenih u proces što je ključno za uspjeh bilo kojeg, pa tako i ovog projekta. Pored certifikata, predstavljeni su i rezultati projekta ‘KNOWING’ koji istražuje utjecaj ljudskih aktivnosti na klimatske promjene. S 20 partnera, radilo se na sustavnom pristupu upravljanju klimatskim rizicima s ciljem implementacije mjera za održivu i klimatski neutralnu budućnost.

„Razumjeti utjecaj tih fenomena na turizam i potaknuti odgovorno ponašanje za očuvanje klime bio je naš primarni cilj uključivanja u ovaj europski projekt jer protiv prirode se ne možemo boriti, ali se možemo na vrijeme početi prilagođavati svemu što nas očekuje. To je jedino odgovorno, kao i održivo upravljanje destinacijom“, dodala je direktorica Ivana Alilović.

Projekt ‘KNOWING’ je interdisciplinaran projekt koji uključuje znanstvenike, regionalne partnere i komunikacijske stručnjake. Projekt se fokusirao na klimatske izazove Zagrebačke županije, poput ekstremnih vrućina, dugotrajnih suša, tuča i obilnih kiša.

Autor fotografija: Dražen Kopač

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.