Turistička zajednica Zagrebačke županije postavila županiju na kartu svjetskih Green Destinations destinacija

Zagrebačka županija najveća je hrvatska županija i među najvećim svjetskim destinacijama s Green Destinations certifikatom

by Ribafish
0 komentar

Službena objava:

Zagrebačka županija dobitnik je brončanog Green Destinations certifikata, najvišeg standarda održivosti za destinacije u Republici Hrvatskoj. Ovaj certifikat označava Zagrebačku županiju kao certificiranu održivu destinaciju, što je rezultat dugogodišnjeg predanog rada Turističke zajednice Zagrebačke županije prema održivom turizmu, očuvanju okoliša, društvenih i kulturnih vrijednosti.

“Ovo je velika čast za nas. Brončani Green Destinations certifikat kruna je našoj predanosti uspostavljanja održivog turizma. Zagrebačka županija nije samo destinacija za odmor, već je i primjer kako se briga o okolišu uspješno može uklopiti s turističkom ponudom. Naša županija, među većima po površini u Republici Hrvatskoj, bilježi neprekidan rast broja noćenja i posjetitelja. Osim bogate ponude u eno i gastro segmentu, Zagrebačka županija se ponosi svojom povezanošću s lokalnom zajednicom. Njezina blizina Glavnom gradu Zagrebu čini odmor nikad bližim i održivijim. Ovaj certifikat rezultat je zajedničkog rada i suradnje svih sudionika u turizmu Zagrebačke županije. Za postizanje održivosti i transformacije važno je uključiti sve, kako bismo zajedno promišljali, rasli i razvijali se uz neizostavnu brigu o očuvanju okoliša koji nas okružuje. Zahvaljujem se svima koji su sudjelovali u postizanju ovog važnog priznanja. Ovo je naše zajedničko priznanje i poticaj da nastavimo i dalje promišljati i živjeti održiviju budućnost.” istaknula je direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović.

Green Destinations ističe izvrsnost u upravljanju održivom destinacijom. Ovaj certifikat ocjenjuje različite aspekte održivog upravljanja, uključujući zaštitu prirode i baštine, upravljanje otpadom, energetsku učinkovitost i borbu protiv klimatskih promjena.

Nakon intenzivne pripreme i predstavljanja opsežnih dokumenata koji pokrivaju čak 84 kriterija održivosti, te neovisnog auditiranja na terenu, Zagrebačkoj županiji dodijeljen je brončani Green Destinations certifikat koji označava izvrsnost u svim područjima upravljanja održivom destinacijom. Ovaj certifikat također priznaje napore destinacije za očuvanjem atraktivnosti turizma u budućnosti, ne samo kroz vidljive i opipljive aspekte poput prirodne baštine, već i kroz politike i planove upravljanja koji uzimaju u obzir principe održivog razvoja.

“Ovaj certifikat potvrđuje predanost županije održivom upravljanju destinacijom i promociji odgovornog turizma, te joj donosi niz benefita, poput veće vidljivosti na globalnoj sceni, uvrštavanja u prestižne svjetske vodiče i prezentacija na velikim turističkim sajmovima. Također, on služi kao alat za evaluaciju i poboljšanje održivog upravljanja turizmom, ali je ujedno i dokaz da je Zagrebačka županija već sada na pravom putu.”, rekla je Dr. Katarina Miličević, direktorica tvrtke Tourism Lab, službenog zastupnika Green Destinationsa.

Green Destinations certifikat predstavlja značajan korak ka potpuno utemeljenoj i neovisno verificiranoj certifikaciji održivosti u skladu s međunarodnim standardima koje propisuje Globalno vijeće za održivi turizam (GSTC). “Budući razvoj i dalje ćemo temeljiti na održivosti s dodatnom pažnjom na razvoju ‘zelene ekonomije’, uključivanju privatnog sektora u provedbu mjera održivosti te promicanju priznanja za dobru praksu u zaštiti okoliša među poduzetnicima, jer održivost nije samo jednogodišnji projekt, to je pitanje životnog stila kojeg odabiremo svakim danom.” dodala je Ivana Alilović

 

O Green Destinations:

Green Destinations Award & Certification program potiče gradove, županije, regije i zaštićena područja da promiču odgovorno upravljanje destinacijama na kontinuiranoj i održivoj osnovi te potiče sektor turizma na implementaciju ekoloških praksi. Sudjelujuće destinacije uključuju se u sustav upravljanja održivošću, s neovisnom provjerom performansi i napretka svakih 2 do 3 godine, uz preporuke za poboljšanja. Uz podršku regionalnih partnera i predstavnika, više od 120 destinacija u 25 zemalja već je primilo nagrade i certifikate. Green Destinations Certification je akreditiran od 2018. godine od strane Globalnog vijeća za održivi turizam (GSTC).

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.