Terra: Priča o najstarijoj splitskoj vinoteci

by Ribafish
0 komentar

Dok se još moglo ići u restorane, opet sam zapeo u sjajnoj konobi MaToni, i opet se zaljubio u prekrasan podrumski prostor, čiji je sastavni dio i Vinoteka Terra.

Sve je stalo. Ne možemo više ići u restorane (ako nemamo iskaznicu), kave i piva se ispijaju u parkovima, odbrojavamo dane dok se sve ne otvori i vratimo na staro. Srećom, vinarije i dalje rade, pa se svakodnevno lako možemo opuštati uz čašicu nektara od grožđa.
Nije svejedno kakav vas dojam dočeka kad dođete kupiti vino za goste, a pogotovo za sebe, i moram priznati da su mi mjesta poput zagrebačkog Bornsteina poput neke lijepe poezije, a upravo sam se tako osjetio i kada sam prvi put ušao u restoran MaToni u Splitu odmah iznad Bačvica kojeg je dio i vinoteka na samom ulazu.


Podrum, cigla, željezo, vina… Idila. Više sam vremena proveo gledajući čudesan spoj butelja i okoliša u vinoteci nego u sam meni, ali srećom je MaToni sjajan sa svojim steakovima pa nije bilo problema. Uglavnom, nakon sjajnog obroka u savršenom okružju zanimala me povijest vinoteke pa sam se malo raspitao i evo što sam saznao…

Pozdrav, tko ste vi?
Edico d.o.o. je najstarija dalmatinska veleprodaja vina, osnovana početkom devedesetih. Pionirski duh oduvijek je pratio ovu obiteljsku firmu. Krajem stoljeća, njezin utemeljitelj, Edi Gantar sa suprugom Marijanom otvara prvu splitsku vinoteku, smještenu na Rivi najlipšeg grada na svitu. Priča o dobroj kapljici, tada, na ovim prostorima, gotovo nije ni postojala, a vinoteka “Bouquet” nudila je baš to.
Osim po vrhunsku kapljicu, u ovu oazu ljubitelja vina moglo se doći i samo na ćakulu o vinskom putovanju… putovanju koje počinje otvaranjem boce, mirisom čepa, uživanjem u boji, bouquetu i punoći vina. Upravo ta ćakula bila je dio Edijevog sna, sna da približi Splićanima kulturu uživanja u vinu.

Kako je Terra postala Terra?
San je postao stvarnost 2003. godine, kada je svoja vrata otvorila enoteka “Terra”. Stari vinski podrum u kući braće Kaliterna na splitskim Bačvicama, postao je prvo mjesto gdje su se mogla kušati vrhunska vina na čaše, sljubljena s ponekim “bokunom” čistog Mediterana. Važnost ove splitske razglednice prepoznao je i čuveni CNN, koji je posjetio enoteku Terru te je podijelio s gledateljima diljem svijeta.
Ideolog ove splitske priče više nije s nama, ali će se o njegovim vizijama i entuzijazmu još dugo pričati u vinskim krugovima.

U kojoj ste danas fazi, čime se sve bavite, koliko poslovnica imate?
Edico danas uz novu generaciju nastavlja svoj rast, nameće nove ideje i prati trendove. Pouzdanost, integritet i fleksibilnost, vrijednosti su kojima se ponosi i izdvaja na danas mnogo konkurentnijem tržištu.
Vinoteka Bouquet je nažalost zatvorila svoja vrata i Vinoteka Terra je preuzela tu ulogu, na istom mjestu je i sjedište poduzeća Edico i veleprodaja od koje je sve i počelo. Odnedavno našu ponudu možete vidjeti i na našem web shopu www.vinoteka.hr.

S koliko etiketa danas raspolažete, iz koliko zemalja?
Danas raspolažemo s više od 500 različitih etiketa. U ponudi prvenstveno imamo vina iz Hrvatske, a i ponešto iz svijeta (Čile, Portugal, Francuska, Južna Amerika, Italija, Španjolska, Argentina, Australija… ). Također u ponudi imamo i pjenušce, šampanjce, likere, žestoka alkoholna pića, delicije, maslinovo ulje te poklon pakete koji sami osmišljavamo i radimo.

Kabola: Sjajna pop-up vinoteka između Momjana i Buja

Koja vam je filozofija?
I nakon gotovo 30 godina trudimo se raditi istim žarom, biti inovativni, imati uvijek nove ideje, biti prisutni na velikom dijelu tržišta. Imamo dugu tradiciju, znanje i snagu volje za još bolje rezultate.

Kakva je konkurencija u Splitu, kakva u regiji?
Konkurencija je velika. Uz neke stare distribucije sve je više novih. U Dalmaciji se borimo s lokalnim, ali i sve više distribucija iz drugih krajeva Hrvatske.

Koje su vam etikete i koji vinari najmiliji?
U moru jako dobrih hrvatskih vina, teško je izdvojiti etiketu i vinara. Trudimo se prodavati ono iza čega stojimo, tako da ih sa sigurnošću možemo ponuditi kupcima.

Tko sve naručuje vina od vas, piju li Splićani rinfuzu ili butelje?
I sami smo iznenađeni narudžbama na web shopu kojeg smo aktivirali u studenom 2020. godine, bilo je narudžbi iz cijele Hrvatske; Zagreb, Split, Zadar, Rijeka, Pula, Šibenik, Omiš i iz još mnogo manjih mjesta. Možemo reći da se zadnjih godina mnogo promijenila svijest o vinima u Splitu. Kupci se sve više educiraju, posjećuju vinarije te uživaju u dobroj kapljici.

Što najbolje ide, što ne ide nikako?
Možemo reći da ljeti najviše prodajemo svježa bijela vina kao što su Pošip, Grk, Malvazija. Zimi se bolje prodaju malo robusnija vina, pretežito Plavci i crne kupaže. Zadnjih godina su dosta u trendu rose vina i organska, biodinamička, prirodna vina.

Kako pratite vinske trendove u svijetu?
Uvijek pratimo vinske trendove čitajući blogove, newslettere, sudjelujemo na društvenim mrežama, internet radionicama. Također čitajući članke, brošure, časopise o vinima te posjećujući sajmove.

Jeste se snašli u koroni?
Nažalost, zatvaranjem kafića i restorana odnosno ugostiteljskih objekata posao nam puno pati, ali srećom kupci dolaze u našu vinoteku po vino koje degustiraju s ukućanima ili poklanjaju prijateljima i partnerima. Također dosta nam je pomagao i novi web shop.

Što pripremate za ljeto?
Veselimo se ljetu i većem obujmu posla, turistima, charterima i uvijek smo na to spremni, punom vinotekom, skladištem, pojačanim radom na terenu.

Puno vam hvala!

Facebok: https://www.facebook.com/Edico-doo-Vinoteka-Terra-1225151117632618/?ref=page_internal

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.