Svježa riba u Maredu: Novi koncept popularnog zagrebačkog restorana

by Ribafish
0 komentar

Vlasnici ovog lokala nadaleko poznatog po vrhunskom roštilju, obiteljskim proslavama te pogotovo veselom noćnom životu odlučili su svoju ponudu podići na višu razinu i okrenuti se nešto zanimljivijoj i izazovnijoj gastro ponudi – onoj ribljoj!


Iako je zagrebačka restoranska ponuda kvalitetna, oduvijek se u Zagrebu tražila još jača ponuda divlje ribe. Tako je i Maredo restoran odlučio promijeniti svoj koncept. S obzirom na to da je unutar poslovanja restoranske grupacije u koju spada i Maredo, došao direktan otkup divlje ribe ribara i koća iz zadarskog arhipelaga te da je ulogu savjetnika u kuhinji preuzeo renomirani chef Mario Mihelj.

On već tri i pol godine vodi kuhinju El Tora koji je dio iste grupacije, a njegov prijedlog je bio ne odmaknuti se previše od baznog koncepta, već ga nadograditi s ponudom ribe te staroj ponudi roštilja dići ljestvicu. Kako noćni život trenutno ne postoji, logičan je slijed bio da Maredo postane mjesto za kvalitetan ručak, radilo se tu o poslovnom ili obiteljskom ručku.

Uglavnom, Mario se prisjetio početaka u dubrovačkom Gil’su, gdje je bio zadužen upravo za riblje specijalitete, i tako se krenulo u novu priču. S obzirom na to da se radi o vlastitom otkupu svježe i divlje ribe Maredo ima svakodnevno osigurane dnevne količine najsvježije i najkvalitetnije bijele ribe, prve i druge klase kao što kovač, škarpina, zubatac, pagar, orada, kaval i brancin.

Kako kaže Mario, meni je za sada dosta jednostavan, a kuhanje je više tradicionalno kako bi namirnica što više došla do izražaja, ali i kako bi domaćim gostima ponudili ručak kakav najviše vole.


“Svaki chef uvijek teži za što čišćom i što izvornijom namirnicom. Kada je direktan otkup kao izvor ribe došao u naše poslovanje osjećao sam se kao da sam dobio na lotu, samo u ribi. Svako jutro s nestrpljenjem i veseljem čekam što će stići i onda osmišljamo što će se taj dan kuhati kao dnevno jelo. Naime, neka jela su stalna na meniju, a neka su dnevna.” rekao nam je chef Mihelj.


Riba se može naručiti s gradela, na lešo ili u gregadi. Po narudžbi se unaprijed priprema i brudet od ugora, murine, kirnje i škarpine. Naravno tu su hobotnice, sipe i lignje kojima upravo kreće sezona pa tako na meniju ima i klasična hobotnica na salatu, rižoto od liganja ili pak lignje na žaru. Kao neko tradicionalno hrskavo predjelo tu je recimo i Fritto misto od sitne ribe.

Upravo s njime smo uz jako ukusan domaći kruh i pecivo te fantastično istarsko mlado maslinovo ulje počeli današnji ručak. Sve pohvale glavnom kuharu za ribu (samo da se zna da je glavni chef Ivica Ložnjak!) Krešimiru Kolmanu (Ponistra, Korkyra), koji je sitnu trlju, mola i srdelu ispržio apsolutno savršeno! Zgodna je i ideja u tartar umak dodati i mrvu kopra…


Kušali smo i vrlo ukusnu riblju paštetu, klasičan savur i fini rižot od sipe, a kruna dana je bio šampjer od svojih skoro kilogram kojeg je nevjerojatno spretan konobar rastrančirao u pola minute, dugo nisam vidio takvog majstora! Uzeo sam glavu, Kasandra tijelo, i uživanje u jednoj od meni tri najbolje ribe Jadrana moglo je početi… Divota…


Sve u svemu, riblji meni u Maredu je iako tradicionalan – raznolik i zanimljiv, a najavljuju da će se ovisno o sezoni određenih riba i mijenjati. Ne preostaje nam ništa drugo nego da se i sami zaputite na jedan fini riblji ručak, a isto bi preporučili i vama jer dobra riba i čaša vina (malvazija Kozlović, čista klasika, ali i najtoplija preporuka za piti ga uz friganu ribicu jer otvara orašaste note!), garancija su za dobar dan.

FOTO: Vilicom kroz Hrvatsku & Maredo

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.