Stancija Kovačići: Skriveno blago opatijskog i riječkog zaleđa

Skrivena od gužve i bučnih turista, na samo par minuta od Opatije smjestila se Stancija Kovačići u kojoj uvijek iznova u miru uživamo u remek djelima chefa Vinka Frlana

by Ribafish
0 komentar

Prošli smo mjesec ponovili posjet zaleđu Opatije te smo u Rukavcu pored Matulja odsjeli u Stanciji Kovačići. Prvi razlog je bilo održavanje velikog vinskog summita u Opatiji, a drugi prilika da ovdje u brdima, a opet uz miris mora i Mediterana opet probamo što je pripremio naš poznati chef Vinko Frlan.

Njegova desna ruka Danijela nas je dočekala i izljubila, konobari uvijek spremni na zezanciju oduševili gostoljubivošću i elokvencijom, a Vinko… Vinko je stvarno čovjek koji istinski obožava svoj posao i uvijek se daje do maksimuma, i tako je bilo i ovaj put. Nove ljestvice koje je ovoga puta podignuo zovu se carpaccio od palamide i boškarin s pljukancima!

Vinotrade Acrobatic Portfolio Tasting u Kristalnoj dvorani Hotela Kvarner u Opatiji nas je nakon kvara Clija na Grobniku fino načeo i trebali smo dostojan nastavak kušanja najboljih svjetskih vina. Petnaestak minuta vožnje taksijem (ne vjerujte Uberu u Opatiji i okolici) od bajnoga grada, Stancija možda nema pogled na more, ali ima obiteljsku priču, te vlasnika i glavnog kuhara koji svojim talentom poput magneta privlači goste u maleni Rukavac na samom početku Učke.

Vinko Frlan je nakon višegodišnjeg iskustva u vrhunskim restoranima potpuno obnovio staru obiteljsku kuću s kraja 19. stoljeća i prenamijenio je u ugostiteljski objekt s par apartmana, koji je dobio ime po nadimku u staroj kovačiji (kovačnici). Filozofija lokala je da se po namirnicu ide samo u bliže susjedstvo i nabavlja samo od najboljih lokalnih proizvođača.

Jelovnik je sezonski, naslonjen na primorsku tradicionalnu kuhinju, a Vinko je osobito ponosan na svoju domaću tjesteninu i svježi kruh od različitih vrsta brašna s dodacima začinskog i samoniklog bilja, većinom ubranog ispred Stancije. Nazdravili smo pjenušcem Tomac, i upoznali se s carpacciom od palamide.

Crni rižot je bio savršeno kremast, a uz taman kuhanu sipu, Vinko je ponosno istaknuo ulogu – limuna!

Kremasti kraf punjen skutom s preprženom pancetom i svježe naribanim tartufima bio je izvrsna uvertira za glavno jelo, boškarina s pljukancima. Potpuno, poput bakine duše meko meso u kontrastu s idealno žilavim pljukancima, je bila jednostavno dobitna kombinacija i pozivnica koju uručujemo svakome tko voli ovakvu spizu.

Svakako trebamo spomenuti i suradnju Stancije i vrhunskih proizvoda cvijet soli solane Nin, čiju smo zastupnicu malo upilali s dosadnim pitanjima, nadam se da nam nije zamjerila…

U Stanciji Kovačići piju se isključivo vina hrvatskih vinara, a najviše istarskih vinara s obzirom na to da se, kako kaže Danijela, Matulji i Opatija ipak geografski nalaze u Istri na Liburniji (istočna obala Istre: Brseč, Lovran, Opatija, Volosko (do Preluka), Matulji i Kastav). Od vina su na stolu te večeri završile malvazija Benvenuti, Motovun, sauvignon Geržinić, Vižinada te crna kupaža cabernet sauvignona i merlota Toccata, Dobravac, Rovinj.

Desert sam prepustio Kasandri, meni nije više stalo ništa…

Stancija Kovačići, Matulji: Roast beef za kraljeve i najbolji istarski doručak!

Kao što to možete pročitati u zadnjem tekstu o Stanciji, uz paški Boškinac, Kovačići su mjesto gdje se prije doručka idete prošetati do prvog brda (što je ovdje najmanji problem jer su svugdje) kako biste napravili više mjesta za Vinkov doručak. I opet nas je iznenadio, ovoga puta s fritajom od mladog špinata i gljiva, domaćom paštetom, salamom od boškarina, pršutom i ombolom s obližnjih OPG-ova te sirevima zbog kojih su ipak otišli preko mosta u susjednu Županiju…

I onda nakon doručka opet u šetnju, miris borovine i pogled na Kvarnerski zaljev. Divota. Stoga, ne budi vam teško, kad se već zaželite opatijske rivijere i malo sunca i topline, posjetite i Stanciju Kovačići i uživajte u svemu što su stvorili Danijela i Vinko. A stvorili su stvarno puno. Hvala im na tome.

Restoran Stancija Kovačići
Rukavac 51, 51211 Matulji
http://www.stancija-kovacici.hr/
+385 51 272 106
stancija.kovacici@gmail.com
https://www.facebook.com/pages/Stancija-Kova%C4%8Di%C4%87i/146150115525635

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.