Shaato: Sjajna priča o personaliziranim kovanim noževima i unikatnom nakitu

„Oštri koliko i lijepi, kovani u Hrvatskoj“ piše na naslovnici izvrsno uređene stranice noževa i nakita Shaato. Iza ove priče stoji Silvio Hrnčir, visoki mladić koji je odrastao klesajući slova na nadgrobnim spomenicima sa svojim ocem, završio školu za primijenjenu umjetnost, studij kiparstva i našao se u – izradi unikatnih noževa!

by Ribafish
0 komentar

Ogroman je gušt posjedovati vlastitu čakiju za potrebe reckanja i pripremanja svega živog za kuhanje, a kako bi vaš nož bio ne samo oštar i kvalitetan, nego i poseban i jedinstven – brine se jedna malena manufaktura u blizini Mirogoja. A kako mi jako volimo noževe, a ne da se boriš sa špekom, zaputili smo se do Aleje Hermanna Bollea 17.


„Napravio sam prvi nož od stare turpije, i još ga imam! Numerirao sam tih nekoliko prvih noževa i nastavio s tom praksom kako bih pratio koliko sam ih do sada izradio i gdje se nalaze. Svaki nož je sve bolji i bolji. Kako sam u posljednjih 20 godina radio s mnogo različitih materijala poput kamena, drveta, plemenitih metala, tako sam izrađivao i različite predmete poput autodijelova, svjetiljki, namještaja, skulptura i nakita. Pretvaranje metala u divnu svakodnevnu stvar trenutno mi je nešto zaista posebno, a kako svaki nož zahtjeva potpuni fokus pri svakom koraku izrade, istovremeno radim samo jedan nož.“


Rođen u Zagrebu 1982., Silvio je diplomirao 2001. godine u školi Primijenjene umjetnosti i dizajna, smjer kiparstvo, a 2008. godine i u klasi profesora Mire Vuce na Akademiji likovnih umjetnosti (ALU) u Zagrebu. Kako cijelo vrijeme radi na ukrašavanju i ispisivanju nadgrobnih ploča („Stari moj, zabole te koljena, a sunce, a kiša, a snijeg…“) paralelno počinje izrađivati nakit 2012. godine te noževe 2019., i to traje do danas.

Noževi su trenutačno samo hobi jer je stalno zaposlen u jednoj zagrebačkoj zlatarni pa uživa kad se dočepa svog brloga na zagrebačkom Mirogoju koji dijeli s još par zanatlija udruženih u kolektiv „Studio Krug“ koji uz Shaato čine i 100laria, Ena Atellier i Kustec buckles. Jednu su malenu halu tako podijelili na četiri dijela pa se kroz zrak šire zvukovi vatre peći za metal, rezanja drveta za stolariju, mašine za oblikovanje gline, kovanje kopči za remenje, tuckanje nakita… Kao da smo opet u srednjem vijeku, naravno, u potpuno pozitivnom smislu.


„Do sada sam napravio preko 350 noževa, a ako se pitaš što znači Shaato, prva dva slova su moji inicijali, a „aato“ znači umjetnost na japanskom. Kad netko dođe po nož, sjednemo, razgovaramo, crtamo, istražujemo. Noževi su personalizirani i čeka se dosta dugo, do tri mjeseca. S druge strane, kad znaš da nitko na svijetu ne posjeduje isti takav… Ne radimo masovno, pa su i cijene relativno visoke, pogotovo zato što noževe kujemo, dok većina konkurencije oštricu samo reže i brusi.“ govori nam Silvio kojem je jedan od uzora mladi japanski kovač Yu Kurosaki u čiju se finoću izrade i dizajn, priznaje, odmah zaljubio.


„Nakon pedesetak izrađenih noževa došao sam do nekog svog prepoznatljivog izražaja. Ima tu puno više posla nego što izgleda, počinje se s odabirom materijala, slijedi rezanje, kovanje, kaljenje, popuštanje u peći radi žilavosti ili tvrdoće, brušenje, obrada drške, lijepljenje, oštrenje, izrada korica… Ima toga… Rad u zlatarnici donio mi je dosta na preciznosti pa još više težim kvaliteti i želim da mi je svaki naredni nož što bliži savršenstvu. Imam svog čovjeka za drvo, taj je veći fanatik i od mene (smijeh), a našim laserom u radionici graviramo sve što treba.”


Personalizirani noževi „s pričom“ namijenjeni su za cijeli život, a davno su prošla vremena kada bi se poklanjanje noža smatralo objavom rata. Ako nekom želite pokloniti nož, Silvio ima izvrsnu priču – uz svaki nož dolazi i novčić koji tako „poništava“ poklanjanje, a sam novčić možete ostaviti u radionici i Silvio će vam od njega napraviti narukvicu, kao i od ostataka materijala…

Pa ako želite pokloniti idealan dar nekom tko voli kuhati, eto prilike. Noževe, kao i nakit možete nabaviti preko njihovog web shopa, ali možda je bolje otići na lice mjesta i u samoj manufakturi osjetiti i vlastitim očima vidjeti kako nešto nastaje. Proizvodi Studija Krug danas se nalaze u rukama Chiarinog tanjurića, restorana Baltazar, Martine Tomčić, ali i u SAD-u, Švicarskoj, Španjolskoj…


“Ako moraš, možeš kuhati samo s vatrom i nekoliko sastojaka. Možeš poboljšati stvari s loncem ili dva. Ali kuhanje se mijenja na dan kada odabereš kvalitetan nož.” jedan je od savjeta koje možete pronaći na stranici Shaato noževa, i možda je stvarno vrijeme da nabavite nož za cijeli život? Silvio i ekipa će vas vrlo lako uvjeriti u to, naletite na Mirogoj!

Shaato, Studio Krug
Aleja Hermanna Bollea 17, 10000, Zagreb
https://shaato.hr/hr/
Tel. 091 543 2400
silvio.hrncir@gmail.com
https://www.facebook.com/Silvio.Hrncir.Art

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.