RokOtok v2: Gdje su i što rade danas ljudi koji su plivali s nama – Ivan Jurić

by Ribafish
1 komentar

Mjesec dana prije starta nazvao me nepoznat mlad muški glas i rekao da je Ivan iz Crvenog Križa i da će me on pratiti s broda. Rekoh, ‘ajde, preživjet ćemo štrebera, a na kraju je ispalo da sam se ne samo potpuno prevario u procjeni nego gotovo pa dobio brata… U biti, dobio brata. Kakav sjajan lik!

“Na brodu koji prati plivača mora biti doktor i spasilac”, rekoše iz Ministarstava, pa se na startu u Dubrovniku ukazala Marija direktno iz smjene vozeći cijelu noć iz Zagreba, nikad joj to neću zaboraviti. Tamo je bio i taj mladac iz podnaslova kojeg sam prije toga čuo samo telefonom i nisam imao blage veze tko je.

To je bio Ivan, koji je stoički podnio prvu rutu od Dubrovnika do Koločepa znojeći se na palubi pazeći da svi od 15 plivača dođu do cilja prve etape. Kad je shvatio da nas sutradan pliva samo dvoje, skinuo je sve sa sebe i skočio uz more da mi bude potpora na toj i kasnije još većim dionicama.

Lopud je brzinski, Šipan isto tako, a onda se trebalo plivati na Mljet. E tamo smo upoznali morske struje i iscrpili se junački, plivajući gotovo sat vremena za udaljenost od cca 800 metara. Imali smo dan odmora i nakon toga najdulju dionicu, Mljet – Korčula, 18.000 metara.

Bura 26 čvorova, more 2-3, kurenat 6-8, rendžeri iz NP Mljet sumnjičavi jesmo li normalni, ali krećemo u zoru. Dva tuljana od stotinjak kila (Ivan je profesionalni vaterpolist, sidrun, mišić na mišiću) more je razbacalo kao ćevape po tanjuru, osam sati wrestlinga, sudaranja, odustajanja i vraćanja…

Amerikanci bi snimili dvije sezone serije po onom što nam se izdogađalo, ali sedam i pol sati kasnije smo isplivali na moju Korčulu, razbijeni, ali ponosni. Danas mogu slobodno reći, bez Ivana to ne bih uspio.

Ivane, je li to bilo nešto najluđe što si ikad napravio?
Radio sam svakakve ludosti, ali ovo je bilo pomicanje granica. Inače, bavim kao što si rekao, vaterpolom, plivanjem i podvodnim ribolovom, tako da su moji najbliži nekako naučili na moja veselja, ali ovo…. Kad smo se uhvatili kopna na Korčuli pročitao sam niz poruka od mame od „Jesi ti to stvarno skočio plivati s Mljeta na Korčulu!?“ do (par sati nakon) „Pratila sam vas, svaka čast“.

Kako to da si odlučio uzeti slobodne dane da bi se živcirao s nama uz limunadu i tunu iz konzerve?
Čim sam se javio, znao sam da ću te pratiti kao spasilac do Korčule, a onda da ću te prepustiti u ruke i noge velikog Todora. Projekt mi je na prvu odmah upao u oko i usko je povezan s mojim poslom koji obavljam, tako da nije bilo nekog dugog razmišljanja oko uzimanja slobodnih dana.

Jesi li danas ponosan na to, kako je na radnome mjestu?
Naravno da sam ponosan, jer sam dio jednog velikog projekta. Zaposlen sam u Gradskom društvu Crvenog križa Dubrovnik kao koordinator Službe spašavanja života na vodi i uključen sam u sve aktivnosti koje obavlja društvo.

Osim što imaš ulogu betonskog stupa za gradnju RokOtoka, koje sve projekte radiš uz to?
Radim na projektu Spasilačke službe (GDCK Dubrovnik) radimo dežurstva na sedam gradskih plaža, projekt zapošljava 17 spasilaca. Također radim sa svim društvima Crvenog križa u županiji Dubrovačko-neretvanskoj koji su povezani sa službom (od vrtića do staračkog doma). Evo upravo sada organiziram ekološku radionicu na Otoku Lokrumu koja će se održati 8. svibnja. na njoj će sudjelovati 15-tak ronioca, dva ronilačka kluba iz Dubrovnika i 40-tak volontera koji će skupljati otpad u podmorju i priobalju. Bit će dobra marenda, mogao bi naletit. 🙂

Ideš li i ove godine s nama, ili imaš dostojnu zamjenu?
Ne znam kako ću se organizirati s poslom, ako uhvatim vremena naletit ću. Ali zato sam ti pripremio još jačeg igrača – moj kolega Niko Vlatković inače živi i radi u Zadru, bavi se daljinskim plivanjem, tako da sam ti sve omogućio. 🙂

Velik si! Kako ide vaterpolo karijera, prelaziš u daljinske plivače?
Upravo je završila 1.B liga koju igram za V.K. Gusar iz Mlina, ostali smo četvrti u prvenstvu. Što se tiče daljinskog plivanja, iskreno projekt RokOtok je prvi kontakt s tim sportom, mislim ne znam trčati pa tako da sve vezano uz vodu – može!

Gdje te ima ovog ljeta, kako možemo sudjelovati u onome što radiš?
Ovo ljeto možete me naći na plažama po Dubrovniku, tamo ću biti sa spasiocima. Prvo imamo edukacije za polaganje obuke spasilačke službe i onda iza toga počinje projekt spasilačke službe, a vjerojatno će biti i koji vaterpolo turnir, isto kao i malo podvodnog ribolova.

U svakom slučaju ako netko želi postati dio Službe spašavanja života na vodi neka posjeti stranicu Hrvatskog Crvenog križa i tamo može naći sve informacije potrebne da se postane spasilac.

Puno ti hvala na svemu!

I ovo bi vam se moglo svidjeti

1 komentar

Zvonko 30 travnja, 2021 - 08:59

Zakon od civila

Odgovori

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.