Restoran Al Papone, Zagreb: Zagrebački doručak, veliki burgeri i još puno toga!

Varšavska je ulica od listopada bogatija za novo ime na staroj lokaciji, restoran koji će vam pokušati približiti tradicionalnu zagrebačku kuhinju, ali neće bježati ni od klasika uz predstavljanje ultra mlade chefice Petre Sokač

by Ribafish
0 komentar

Voditelja Al Paponea Tomislava Stiplošeka nije potrebno predstavljati svima onima koji se posljednjih desetljeća kreću u novinarskim i vinskim krugovima. Nakon emisije G.E.T. Report i istoimenog tiskanog magazina za hedoniste, obitelj Stiplošek se bacila na nove frontove, i oživjela poznati kafić Legenda na Zelenom valu te od ovog listopada ušla u novu priču – restoran u centru Zagreba imena Al Papone.

Radilo se dosta na preuređenju lokala u podrumu (i dvije terase) Varšavske 8, gdje je prije njih bio M Brothers, PoMeRi, Jazz.ba, a u istom haustoru i legendarni Ham-Ham. Danas je mjesto uredno, ukusno dotjerano, ima touch starine, ali i modernih detalja kroz prekrasne slike i pokoju knjigu o vinu na vitrinama.


Pivska lista je pod ekipom iz Carlsberga, što znači da imaju i Grimbergene i Brooklyn IPA! Vinska karta je još u nastajanju i imat će pedesetak probranih naslova na čelu s premium segmentom vinarije Kutjevo, dok je ozbiljan naglasak stavljen na segment žestica gdje će uz rakije i likere Aura, vrhunske viskije i Zacapa rum uskoro svoje mjesto zauzeti i humidor, pa će jedna terasa biti rezervirana za uživatelje ove kombinacije.


No, koja je filozofija Al Paponea i čime se misli „boriti“ protiv jakog susjedstva u vidu pizzerije Basta, inih fast foodova u prolazu Cvjetno, pa čak i indijskog restorana na početku Preradovićeve. „Ne namjeravamo se boriti ni sa kim, nego Zagrebu i njegovim gostima ponuditi nešto originalno. Trenutno je aktualan koncept doručaka i bruncheva koji su uglavnom prekopirani iz drugih svjetskih centara, a mi smo upravo iz tog razloga odlučili ponuditi nešto što više podsjeća na klasičan Zagreb i okolicu.“ rekao nam je gospodin Stiplošek.


Uz obilje drugih doručaka, klasičnih, zdravih, tostova na sto načina i hrpu jaja svih oblika, upravo je Zagrebački doručak, pokazalo se, potpuni hit. Naime, stranci, kojih za sada ima u većini, su odmah zapeli za ovaj specijalitet za koji se po namirnice ide do Dolca i Igomata, i tanjur s hrenovaka, sirom i vrhnjem, jajima, povrćem i tostiranim kruhom – naručuje se na sve strane! Cijena uz sok od cijeđene naranče – prava sitnica, 10 eura. „Trudimo se da nam gost ne ode gladan, i za sada nam uspijeva. Bolje da mrvicu i ostane, nego da nam posjetitelj bude zakinut.“ dovršava Tomica.


Kako se i dalje lokal tek uigrava, novi velik zalogaj Zagrebački ručak slijedi kroz koji dan, a trenutno se uz finu ponudu s karte nude i tri sezonska jela s kestenima i bundevom. Mlada kuharica Petra Sokač ima tek 22 godine i tri godine iskustva u Poznatom Puntijaru (gdje bi pobogu mogla bolje naučiti zagrebačke specijalitete?), a naglasak za sada stavljaju na raznovrsne pašte, mekane lungiće i jedno od najprodavanijih jela – punjeni batak sa zabatkom. Još jedan zanimljiv moment je i ponuda burgera, koji nisu fensi kao u većini naših restorana, nego fine mrcine s punjenjem od 200 grama čiste junetine. Klasičnim umakom i rezanjem salate na rezance dosta su me podsjetili na burger moje mladosti, Hambi u Draškovićevoj, a nakon što sam ga smazao, nije bilo lako isprobavati dalje… Stvarno ozbiljan obrok.


„Još jedna od zanimljivosti je da se doručak može naručiti – cijeli dan. Što je nas briga kad se netko budi i želi elegantno i kvalitetno započeti svoj dan? Tu smo da ugodimo gostu i stoga ne gledamo je li dan ili noć.“, govori Stiplošek, dok mi kušamo dobre pljukance sa špinatom i špekom omotane sočne lungiće, iako su play of the day zaslužila izvrsna pečena svinjska rebrica s domaćim BBQ umakom. „Nabavljamo ih od ekipe Tabay, i ne mislimo ih mijenjati. Jednostavno su savršena, mirisna, meka, lagano dimljena i puna okusa.“ Potpisujemo.


Za kraj, palačinke s pastom od pistacije i čokoladom, ozbiljan obrok za sebe, srećom, tu je uvijek joker Kasandra… Jako ukusno, skidamo kapu Petri i držimo palčeve da nastavi u tom smjeru. Uskoro se u Al Paponeu očekuju nastavci popularnih “Vinskih razgovora” Tomislava Stiplošeka, koji kreću u novu avanturu naziva “Kuhamo s…” Varšavska 8 je u apsolutnom centru metropole, cijene korektne, chefica željna rada i dokazivanja, atmosfera više nego ugodna, pa prošećite, probajte, dajte svoj sud i podržite Al Papone!

Al Papone, Zagreb
Varšavska 8, Zagreb, Croatia
092 335 5647
alpapone.zagreb@gmail.com
https://www.facebook.com/alpapone.zagreb
Radno vrijeme 07-23
Nedjeljom zatvoreno

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.