Pivari Grada Zagreba: Metropola konačno ima krovnu udrugu homebrewera!

Vjerovali ili ne, kućni pivari Zagreba se kroz sve ove godine procvata kućnog pivarstva sve do pred par mjeseci nisu udružili u Udrugu! Nepravda je ispravljena u ožujku tekuće godine i sada pet zaljubljenika sladohmeljokvasaca kreće u nove pobjede, druženja, promoviranje i još puno toga!

by Ribafish
0 komentar

“Udruga Pivara Grada Zagreba je osnovana 18. svibnja 2023., trenutno brojimo pedesetak članova, a najtrofejniji nam je Bojan s čak 44 osvojenih medalja za svoja piva (14 zlata, 17 srebra i 13 bronca), osvojenih na trinaest različitih natjecanja.” pomno zapisujem detalje dok sjedim s kvorumom osnivača Udruge Pivari Grada Zagreba dok cuclamo par craftova, ali i kućnih uradaka na terasi tako smirenog i jednistvenog Cajta u Vlaškoj ulici.

Ispred Udruge su se pojavili Dinko, Bojan, Jerko i Martin, Ugo nije stigao, ali opravdano, a onda se stvorio i svevremenski Šaba, jedan od najjačih kolekcionara u regiji pa još i gazda Krešo, i umjesto nekog ozbiljnijeg intervjua smo se pošteno izlajali i istračali pola Svemira. A nešto se i kušalo, hihihi…

Uglavnom, iz više razloga Zagreb kao regija s najviše homebrewera pored desetak postojećih u zemlji do nedavno nije imao udrugu homebrewera, a ponajviše se to zanemarilo zato što su imali previše vlastitog posla, a nije da je riječ o nečem nezahtijevnom. No, nedostatak druženja, kontempliranja, tulumarenja, ali prvenstveno prvenstva Hrvatske kakvo se do danas održalo deset puta na više lokacija, nekako je konačno dovelo i do ovog svečanog čina.

Osnivači su na skupštini zadali sebi i drugima neke aktivnosti koje bi se trebale održavati gotovo svakodnevno, poput organiziranja oglednih kuhanja piva i pripadnog druženja, razmjene iskustava, recepata i educiranja pivara početnika, isprobavanje domaćih uradaka i davanje povratnih informacija kako iste poboljšati, organiziranje tura po craft pivovarama (to već radi Kultura Piva, ali dvaput je dvaput)…

Također, tu je i osiguravanje raznih pogodnosti prilikom kupnje pivskih namirnica i opreme, organiziranje prijevoza piva na pivska natjecanja (kako domaća tako i inozemna), organiziranje pivskih školica u svrhu obučavanja novih pivskih sudaca, suradnja s domaćim i stranim pivskim udrugama, promoviranje kućnog pivarstva kao hobija te sudjelovanje na pivskim manifestacijama.

Kako sam se nedavno prekrasno proveo na osječkom Hombreu, morao odustati od Splitskog Smasha, a nadam se da ću nekako uspjeti uklopiti varaždinski festival u organizaciji UPS-a, jednostavno je zaključiti da u Hrvatskoj i te kako ima prostora za još više organiziranih druženja i kušanja vlastitih i inih napitaka ljudi koji doma umjesto da gledaju serije – kuhaju tjedno tridesetak litara piva.

Ista je stvar i s Udrugama kojih malo ima pa nema, a nitko se nikad s druženja u Požegi, Brodu ili Nedelišću nije vratio nezadovoljan ili nesretan, ispravite me ako griješim. Prema tome, sretno PiGZima, kako im od milja već tepaju.

“U Hrvatskoj je procijenjeno da imamo oko 5.000 pivara, od kojih je 2.000 za području Zagreba i okolice. Kućno pivarstvo kao i broj pivara u Hrvatskoj je iz godine u godinu u porastu, a kuhanje piva je sve lakše i lakše uz novu tehnologiju i pojavu all-in-one kotlova. Svi smo položili za pivske suce i imamo dosta utakmica, odnosno kuhanja u nogama i nadamo se da će naša ideja doći na plodno tlo, odnosno da ćemo do jeseni imati kvalitetnu bazu članova, barem stotinjak aktivnih, prostor za potrebe Udruge u kojem ćemo moći održavati sastanke (Grade Zagrebe, čitaš li ti ovo!?) i internet stranicu s korisnim sadržajem poput kalendara s homebrew natjecanjima, pivskim eventima, provjerenim receptima, recenzijama opreme… koja samo što nije gotova (svi gledaju u Jerka koji gleda u pod, ali govori da bude ovih dana).

Također planiramo pokrenuti YouTube kanal gdje bi prezentirali tehnike kuhanja raznih pivskih stilova, recenzije pivske opreme, recenzije craft piva, snimanje podcasta s vlasnicima craft pivovara i kuhara te izdati knjigu o pivu. Inače, na prvenstvu Udruge Pivara Sjever 8. Srpnja u varaždinskoj Areni predstavljamo svoja natjecateljska piva, pa naletite da se upoznamo.” dovršava Dinko.

Ipak, najveća im je želja savršeno organizirati naredno Hrvatsko Homebrew Prvenstvo koje glasi za jedno od najvećih u ovom dijelu Europe i nastaviti tamo gdje su domaći pivari počeli 2012. u već spomenutom Remetincu (bože, kakve su to štale bile), nastavili u Zmajskoj pivovari, i stali 2021. zbog Corone.

I zato, ako kuhate pivo, želite kuhati pivo i volite se družiti s ljudima koji o pivu znaju jako puno i mogu još više pričati o pivu uz pijuckanje istog, prijavite se u PGZ i toplo se nadam da se uskoro vidimo na nekom pitkom sastanku i svakako na 11. Hrvatskom Homebrew Prvenstvu 01. lipnja 2024.. Lokacija još nije definirana, pa ako imate kakav savjet, hlađenu halu s pripadajućom livadom, ili znate nekog tko zna, obavezno javite, jer nas čeka još puno sjajnih pivskih tuluma!

Do tada, učlanite se i zapratite Pivare Grada Zagreba na webu i FB grupi, piviliiiii!

Web: https://pivari-grada-zagreba.hr/

FB: https://www.facebook.com/pivari.grada.zagreba

Prijava za članstvo: https://forms.gle/aAitD3siNHsc6Y8aA

Foto: Darjan Grilec, Pivnica.net

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.