Okusi i mirisi zavičaja – održan Uskrsni sajam u Blatu

U subotu, 01. travnja 2023.godine sa početkom u 10:00 sati u Gradskom parku u Blatu održala se manifestacija  Okusi i mirisi zavičaja - Uskrsni sajam u Blatu u organizaciji Blatskih fižula ustanova u kulturi i Turističke zajednice Općine Blato tijekom koje su u prekrasnom okruženju parka mnogobrojne rukotvorine, brojne tradicijske, blagdanske i ručno rađene proizvode, ali i tradicionalna jela te autohtone i moderne slastice izlagale razne udruge, društva, vinarije, OPG-ovi i ostali izlagači iz Blata i otoka Korčule

by Ribafish
0 komentar

Službena objava:
Ova tematska gastro manifestacija, osmišljena kao tradicijsko događanje s ciljem dodatne promocije tradicionalnih proizvoda rađenih po izvornim recepturama, ali i svi ostali proizvodi temeljeni na poštivanju tradicije, prenesenih znanja, vještina i iskustva naših predaka za vrijeme kojih mnogobrojni domaći i strani posjetitelji mogu uživati i degustirati tradicionalne kulinarske delicije i autohtone slastice uz neizostavna vrhunska otočna vina, i sve to uz jedinstvenu prezentaciju ponude izlagača u autentičnom ambijentu Gradskog parka u Blatu.

Uz sve navedeno, održana je i prezentacija izrade žrnovskih makaruna uz degustaciju u mesnom umaku koju je prezentirala Udruga Žrnovski makaruni, dok je kao i kroz sve naše eno gastro manifestacije poseban naglasak dan na proizvode koji su nositelji posebnih oznaka kvalitete na nacionalnoj razini i na razini EU (Lumblija, Blatska torta, Kumpanjol, Hrvatski otočni proizvod, vrhunska vina blatskih vinarija) uz neizostavni naglasak na sve ostale tradicionalne delicije, slastice, ali i ručno rađene unikatne i jedinstvene proizvode naših mnogobrojnih izlagača u kojima su podjednako uživali kako domaći tako i strani posjetitelji.

Zabava za najmlađe bila je zagarantirana na izlagačkom štandu Učeničke zadruge „Iz bajula“ Srednje škole „Ivo Padovan“ Blato čiji su vrijedni učenici i mentori upoznali najmlađe posjetitelje s tradicijom tucanja uskrsnim pisanicama, ali i dodijelili simbolične nagrade najuspješnijim mališanima.

U vremenu kada nam se uvijek negdje žuri i kada nam se čini da nemamo puno vremena, želimo pozvati ljude da dođu na mjesto gdje će moći vidjeti, okusiti, mirisati i degustirati sve ono što nam je pružilo naše okruženje, autohtone kolače, jedinstvene slastice, tradicionalne delicije, vino i rukotvorine od prirodnih materijala. Predmeti koji se izlažu na Uskrsnom sajmu, ali i svi oni koji su se izlagali na ostalim događanjima pod sloganom „Okusi i mirisi zavičaja” nisu instant proizvodi, već za njih treba puno vremena, strpljenja i ljubavi. U njima se iskazuje način života na otoku u kojem se cijenu svi resursi koje nam priroda oko nas daje. A kada se sve to predstavi u samom središtu otoka, u prekrasnom okruženju blatskog parka dobra atmosfera uistinu je neizostavna.

Svi navedeni programi osmišljeni su za sve naše strane i domaće posjetitelje s ciljem još boljeg upoznavanja s eno i gastro ponudom naše destinacije s posebnim naglaskom na baštinu i tradiciju. Osim bogate ponude izlagača, za dodatnu ugodnu glazbenu atmosferu pobrinuo se Trio Sabioncello.

Naši vrijedni izlagači bili su ovom prilikom: Dainesi Studio, Dječji vrtić Marija Petković Blato, Dom “Majka Marija Petković” Blato, Dom za odrasle osobe Blato, Liga protiv raka Korčula-Pelješac-Lastovo-Mljet ogranak Blato, Moja Nadalina jdoo, OPG Mirjana i Danko Mirošević, OPG Protić Sanja, OPG Nadilo (Žrnovo),  Pekarnica Sardelić, Radionica Biseri očeva milosrđa , Škatula, Korčula, Učenička zadruga “Konoba” OŠ Blato, Učenička zadruga “Iz bajula” Srednja škola Blato, Udruga Vincenca, Udruga Žrnovski makaruni, Vinarija Bačić, Viteško udruženje Kumpanjija – Blato, Zajednica žena Katarina Zrinski Blato.

 

Radujemo nastavku ovogodišnje manifestacije „Okusi i mirisi zavičaja“ koja nas čeka već u lipnju.

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.