Održano 2. ocjenjivanje izvornih sorti otoka Hvara u okviru Dana hvarskih vina

by Ribafish
0 komentar

U Jelsi se i ove godine održalo veliko ocjenjivanje hvarskih vina, 2. Jelsa Summer Wine Tasting, u subotu 29.8.2020., na inicijativu TZ općine Jelsa, u organizaciji udruge Hvarski vinari i projekta ocjenjivanja Vinske zvijezde. Iako je zbog aktualnih epidemioloških mjera otkazana Fešta vina, jedno od najdugovječnijih slavlja vinu na Jadranu, umjesto nje TZ je osmislila Dane hvarskih vina (28.8.-6.9. 2020.) tijekom kojih se lokalna vina nude po popularnim cijenama u restoranima, konobama i barovima, a u okviru toga događaja održano je i ocjenjivanje vina.

Na ocjenjivanje 2. Jelsa Summer Wine Tasting bili su pozvani lokalni vinari, članovi udruge „Hvarski vinari“, s vinima izvorne sorte bogdanuše, cuvéeima s bogdanušom i vinima od sorte plavac mali, kako bi se naglasila važnost izvornih sorti i potaklo vinare da više pozornosti posvete i bijelim hvarskim sortama. Sva vina bila su pomno posložena prema ostatku šećera, alkoholu i godini berbe i pripremljena za ocjenjivanje na idealnim temperaturama, a crvena su vina bila unaprijed otvorena. Budući da je ocjenjivanje naslijepo, kapice svih vina su skinute, a boce zamotane.

Ocjenjivanje je bilo podijeljeno upravo na tri kategorije: bogdanuša, cuvéei s bogdanušom, plavac mali, a održalo se u jelšanskom baru Prošperin. U komisiji su bili vinski stručnjaci i znalci – Katherine Pepper (USA), vinska publicistkinja i ocjenjivačica, osnivačica projekta Cheers Croatia, Siniša Šime Matković-Mikulčić, vinski znalac, WSET2 (Secret Hvar Travel agency, Hvar), Eva Krištof, enologinja, Miro Štec, vinski znalac (Hvar), Marija Vukelić, prof., WSET 2, voditeljica projekta Vinske zvijezde (Zagreb) i Saša Zec, dipl. ing. agr., predsjednik komisije. (Zagreb). Vina je posluživao Ivan Blim.

Većina vina osvojila je više od 85 bodova, što na ocjenjivačkom listiću Vinskih zvijezda, prema pravilima OIV (Organisation internationale de la Vigne et du Vin) znači srebrna medalja (tri zvjezdice), a čak je sedam vina ocijenjeno s 90 i više bodova (četiri zvjezdice – zlatna medalja). U nekim kategorijama odlučivale su nijanse, bod ili pola – ili samo četvrtina boda, što govori o visokoj kakvoći i ujednačenosti kvalitete vina. Većina vina ima više ocjene od prošle godine – i svi su zaslužili čestitke.

Rezultati po kategorijama:

Bogdanuše
1. Pavičić vina, Bogdanuša 2019 (88,250)
2. Vina Carić, Bogdanjuša 2019 (88,000)
3. Zlatan otok, Zlatan Bogdanuša 2019 (86,00)

Cuvéei s bogdanušom
1. Zlatan otok, Zlatan otok Cuvée 2018 (90,000)
2. Vina Carić, Cesarica 2019 (89,000)
3. Vina Tomić, Bastijana, Beleca 2019 (88,750)

Plavac mali
1. Vina Carić, Plovac Ploški barrique 2013 (92,750)
2. Hvar Hills Plavac mali Pharos Maxvimus 2013 (92,500)
3. Vino Leše, Plavac mali 2017 (91,500)

Najbolje ocijenjeno vino – ukupni pobjednik: Vina Carić, Plovac Ploški barrique 2013 (92,750);.

Dodjela priznanja najboljim vinarima održala se u baru Prosperin, gdje su nazočni vinari i gosti mogli kušati sva vina koja su bila prijavljena na ocjenjivanje. Ovogodišnje je ocjenjivanje pokazalo napredak u kvaliteti (visini ocjena) hvarskih vina, što je i bila želja organizatora – da svaki vinar, prema osvojenim bodovima na ocjenjivanju naslijepo, realno vidi kvalitetu svojih vina i pokuša je podignuti, svake godine na višu razinu, kako bi se i kvaliteta vina na cijelom otoku podigla te istodobno pojačala svijest o zajedništvu i važnosti podrške hvarskih vinara – jednih drugima.


_________________________________________________________________________________

Foto: Julio Frangen

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.