Održan 3. Pjenušavi plešivički doručak u vinariji Braje

3. Pjenušavi doručak na Plešivici – domaće, izvorno, pjenušavo i jantarno! Uz pogled na najbolje plešivičke položaje, u doručku s pjenušcima uživalo stotinjak posjetitelja

by Ribafish
0 komentar

Službena objava:
Vinogradarska kuća Braje bila je domaćin trećem Pjenušavom plešivičkom doručku u vinogradu, u nedjelju, 12.6.2022., u organizaciji Salona pjenušavih vina Zagreb, u partnerstvu s Turističkom zajednicom grada Jastrebarskog, gradom Jastrebarsko i uz podršku TZ Zagrebačke županije.

Hedonistička nedjelja s pogledom na poznate plešivičke amfiteatre izmamila je na izlet na Plešivicu mnoge Zagrepčane i Jaskance koji su uživali u pjenušavim vinima vinarija Braje, Jagunić, Gregorić, Sirovica i Režek. Bogati plešivički doručak s domaćim proizvodima spremio je domaćin – vinogradarska kuća Braje, a plešivičke trešnje ponudio je OPG Pustaj. Uz zvuke gitare Admira i zvonak glas Elme iz FilmMusicOrkestra, gosti su uživali uz ritam glazbe iz poznatih naših (»Tko pjeva zlo ne misli«) i svjetskih filmova. Spoj vina, glazbe i umjetnosti začinila je izložba skulptura »Muze« mlade umjetnice Manuele Pauk, prema ideji TZ Jastrebarsko.

Uvodno su se gostima obratile predstavnice turističkih zajednica grada i županije. Petra Masnec, voditeljica ureda TZ Jastrebarsko, pozdravila je nazočne spomenuvši brendiranje plešivičkog gorja i vina kroz mnoge događaje koje TZ i grad Jastrebarsko organiziraju te najavila novi projekt vezan upravo uz umjetnicu Manuelu Pauk »Land Art Jaska-Umjetnost dolazi k’ vama«. Direktorica TZ Zagrebačke županije, gđa Ivana Alilović naglasila je važnost predstavljanja regije kroz »najbolje od našeg kraja, a to je promocija lokalnih proizvoda, lokalnih priča i autentičnih doživljaja« koji pozivaju da nam se dođe opet, na Plešivicu.

Prema programu, nakon doručka, održan je i »En Primeur Plešivica« – predstavljanje nekoliko potpuno novih vina ili vina nedavno izašlih na tržište. Vinarija Braje predstavila je svoj Rajnski rizling iz amfore (2020), još uvijek bez etikete i imena (Bila je to prava pretpremijera!), vinarija Jagunić ponudila je nedavno pušten u promet pjenušac Blanc de Noirs; vinarija Sirovica točila je svoj novi Pinot Crni 2019, Gregorić je predstavio Pinot sivi orange (2019), a Režek Chardonnay Reserve 2008. I pjenušava i mirna vina pokazala su i dokazala, još jednom, ljubiteljima fine kapljice i vinskim znalcima potencijal koji ova regija ima u stranim, nadaleko poznatim svjetskim sortama – poput chardonnaya, crnog pinota i rajnskog rizlinga – ali i vješto kombiniranje pjenušca sa starim plešivičkim sortama koje vinima daju pravu notu »terroira«. Nakon doručka, neki su gosti ostali na ručku u restoranu Braje, a neki se uputili i dalje istraživati Plešivicu, u nove eno-gastronomske pustolovine.

Do sljedećeg Plešivičkoga 2023., ove godine još zapišite u kalendare i rezervirajte datume za dva doručka, 2.7. – Srijemski, i 10.9. Erdutski, a najave pratite na stranicama Salon of Sparkling Wines.

Fotografije: Julio Frangen
Dodatne informacije za medije: Marija Vukelić, marijavukeliczg@gmail.com, 098 277301

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.