Namaste, Zagreb: Sjajna prilika za gastronomsko upoznavanje s Indijom

by Ribafish
0 komentar

Nekada je tamo bila talijanska pizzeria, nakon nje brazilski restoran, da bi danas u ogromnom prostoru do kojeg se možete popeti isključivo mini liftićem na križanju Horvaćanske, Savskog mosta i Jaruna, ondje stasao indijski restoran Namaste.

Pizzeria mi nikad nije bila sjela, koncept Brazilaca također, a s posjetom Indijcima sam bogami okasnio više od godine dana, no zahvaljujući kolegi posvuduši i svejedu Dragom Vođi koji im radi PR, tako sam se obreo i preko puta studentskog doma na Savi.

Foto@dearleaderjoe – Dragi Vođa@dearleaderjoe - Dragi VođaFoto: @dearleaderjoe – Dragi Vođa

Lift je i dalje u funkciji, kao i borba za parking, a unutra fino, ugodno, uljudno, čisto, prostrano. Maštovito uređen, ne prenatrpan interijer, zanimljive asocijacije na predivan indijski potkontinent i miris Orijenta u nozdrvama… Odmah pišem peticu, i podebljavam kad se pojavi nasmiješen i za priču oran konobar Indijac s kojim je sve klizilo od prvog do zadnjeg trenutka.


Foto: @dearleaderjoe – Dragi Vođa

Namaste je restoran s potpuno pristupačnim cijenama, što osobno nisam osjetio jer su me počastili, ali bacite oko ne neke cijene i uvjerite se i sami.

Foto: @dearleaderjoe – Dragi Vođa

Počelo je tradicionalnim napitkom Mango Lassi, intenzivnim i slatkim jogurtom sa sirupom od manga. Podsjetilo me na dane tinejdžerstva kad sam bio premlad za pivu i cuclao jogurte s okusom. Ali je ovo puno finije, iako nikad ne bih to uzeo kao aperitiv nego kao pićence uz neku finu tekmu u nedjeljno poslijepodne.

Foto: @dearleaderjoe – Dragi Vođa

 

Uskoro je za stol došao i bengalski soparnik, kako od milja tepam naanu, lepinjici bogato posutoj češnjakom čija porcija stoji 15, pišem još jedan plus! Riža je za očekivati, suha, baš onako – indijska, u sto varijanti, porcija je 20 kuna. Za predjelo je došla Paneer Tikka sa Samosom, jako ukusan sir s paprikom i pohani tuljci s krumpirom. Jako ukusno i zanimljivo, ali mrvu suho, falilo mi je nekog umaka.


Foto: @dearleaderjoe – Dragi Vođa

 

Prawns Coconut Curry, odnosno kozice u kokosovom mlijeku i curryju bile su divno peckavo začinjene, i ponovo sam se uvjerio kako je Zemlja jedna divna kugla s bezbroj začina koji te uvijek nanovo ili po prvi put onako obujme i zagrle i puste ti pred očima film o mjestu gdje rastu i zriju. Divota.

Pila se pivica KingFisher, nažalost, tek prosječni lager koji se usput puni u Austriji. Jako zgodno za gašenje vatre ako naručite ozbiljnije ljuta jela, ali to je to. Srećom, imaju pojačanje u njemačkim craftovima…


Foto: @dearleaderjoe – Dragi Vođa

 

Tradicionalni indijski desert Gulab Jamun došao je za kraj, nešto kao urumašica s umakom za baklavu.

Foto: @dearleaderjoe – Dragi Vođa

 

Kokteli su izvanredni, na bazi svježe cijeđenih agruma, i vrijedi posjetiti Namaste samo zbog njih. Zahvaljujući komšiji, upoznao sam i pohvalio rad chefu Sourabhu Khandekaru, koji mi je pokazao i ostatak restorana. Pa ako imate krstitke, proslavu mature, slavite razvod ili ste jednostavno za nešto novo i originalno, posjetite vjerojatno najbolji indijski restoran u Hrvatskoj!

Foto: @dearleaderjoe – Dragi Vođa

Namaste!

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.