Najbolji naši caberneti sauvignoni su iz Iloka i Istre

Pure Cab, ocjenjivanje hrvatskih cabernet sauvignona, održano je u Esplanade Hotelu Zagreb

by Ribafish
0 komentar

Službena objava:
Premium selection 2016, cabernet sauvignon vinarije TRS iz Iloka najbolji je cabernet sauvignon ocjenjivanja Pure Cab koje su u Esplanade Hotelu Zagreb organizirali Ana Rogač i Ivo Kozarčanin, osnivači projekta iVino. Drugo mjesto osvojio je cabernet sauvignon Zigante 2015. iz Grožnjana, a trećeplasirani je cabernet sauvignon Poletti 2016. iz Višnjana i to su zlatni hrvatski cabernet sauvignoni.

Na pozivno ocjenjivanje hrvatskih cabernet sauvignona stigli su uzorci najznačajnijih proizvođača, od krajnjeg istoka, preko Sjeverozapadne Hrvatske i Istre do Srednje Dalmacije, a i priznanja su otišla u sve četiri naše vinogradarske regije. Vina su ocjenjivali enologinja dr. sc. Ivana Petric iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, sommelieri Darko Lugarić, Žarko Stilin, Tomo Jakopović i vinski novinar Željko Suhadolnik.

ptroz

Od lipnja prošle godine u sklopu projekta iVino održano je nekoliko specijaliziranih ocjenjivanja hrvatskih vina – mirnih i pjenušavih roséa pod nazivom Drink Pink, mješavina crvenih/crnih sorata – Red Blend, pjenušaca The Flute Stars, vina u Bag-in-box pakiranjima, bijelih mješavina White Blend i bijelih maceriranih vina Amber Wines.

Na ocjenjivanju cabernet sauvignona Pure Cab, srebrna priznanja su osvojili Brčić Barrique 2017 iz Nove Vasi, Bolfan Primus 2016 iz Hrašćine, Suber 2019 iz Erduta, Trs 2019 iz Iloka i Suber 2018 iz Erduta. Brončani cabernet sauvignoni su Korlat 2018, Benkovac, Kalazić Premium 2017 iz Zmajevca, Bernobić 2021 iz Višnjana i Tomšić Barrique 2019. iz Železne Gore.

ptroz

Cabernet sauvignon je najzastupljenija vinska sorta loze u svijetu. Najvjerojatnije je nastala u 17. stoljeću u Francuskoj, spontanim križanjem cabernet franca i sauvignona bijelog. Uzgaja se u gotovo svim vinogradarskim regijama, a daje vina različitih tipova, od laganijih i voćnih do raskošnih vina kompleksnih aroma i punog tijela. Iznimno su popularna, a mogu i dugo sazrijevati pa se u njima može uživati puno godina nakon berbe. Raskošan okus i tanini u cabernet sauvignonu rashlađenom na 15 do 18 stupnjeva čine ga savršenim za sparivanje s mesom s roštilja, odrescima, janjetinom, pikantnim umacima i sirevima.

Hrvatski cabernet sauvignoni raskošna su, topla, lijepo zaokružena vina, s voćnim, često čokoladnim, ali i biljnim, zelenim aromama. Pure Cab dao je dobar presjek naše scene, a vinari su pokazali i dokazali da znaju i mogu proizvesti vina visoke kvalitete od cabernet sauvignona. Značajne količine grožđa završe u crnim/crvenim blendovima, često ih miješaju i s našim autohtonim sortama, a vinarije koje proizvode monosortno vino idu ukorak s europskim i svjetskim vinarijama iz kojih izlaze ponajbolji cabernet sauvignoni.

hdrpl

Uspjehu ocjenjivanja Pure Cab pridonijeli su ekskluzivni domaćini iz Esplanade Zagreb Hotela koji su pripremili vina za posluživanje i okrijepili ručkom ocjenjivače nakon napornog rada.

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.