Modri ​​Les Noirs, Ljubljana: Jedini masterclass i festival pinota crnog u jugoistočnoj Europi 

Prošlog se vikenda 28 vrhunskih vinara i oko 200 posjetitelja, predstavnika 10 zemalja, okupilo na jedinom masterclassu i festivalu Pinota Crnog u jugoistočnoj Europi Modri ​​Les Noirs, kojeg od ljeta 2018. organizira vinski podrum TILIA estate - Kuća pinota iz Slovenije

by Ribafish
0 komentar

Službena objava:

Tema festivala bila je identitet i kreativnost regije u proizvodnji ovog  najprofinjenijeg vina na svijetu, kojega ponekad zovemo i “kralja vina”. Modri ​​Les Noirs Festival pretvara se u regionalno okupljanje proizvođača i ljubitelja ove sorte. Događaj je sve bliže onima iz Oregona i Novog Zelanda, najjačim zemljama proizvodnje ove sorte izvan Burgundije. Zajednička spoznavanja već četvrtog po redu druženja, koji se održao 15. i 16. listopada u Kendovom dvorcu, jest da je proizvodnja vina ove sorte sve prepoznatljivija, kako u regiji, tako i u svijetu.

TILIA ESTATE / LES NOIRS 2022

„Došlo je do renesanse identiteta kod naših vinara, tako vina više i više teži k naglašenoj sortnosti. Laganije tijelo uz elegancija s bogatim spektrom okusa svježeg crvenog voća. Sve to ga ga radi jedinstvenim. Pinot Noir mora biti prvenstveno Pinot Noir. Regionalni vinari tome pristupaju sa sve više preciznosti i predanosti. S jedne strane, inspirirani su tajanstvenim vinima Burgundije, a s druge strane traže vlastite karakteristike. Modri ​​​​les Nois pokaziva, da regija može natjecati s najboljima“, zaključio je Matjaž Lemut, direktor i enolog TILIA estate – Kuće pinota, renomirani enolog i glavni organizator događanja.

LES NOIRS 2022

LES NOIRS 2022

Engleski vinski kritičar Quinten Sadler, koji je zajedno s Lemutom vodio majstorske radionice: „U Sloveniju sam se vratio s velikim veseljem. Kušali smo široku paletu vina iz regije i Francuske. Sva su napravljena sa strašću i razveselila su nas. Na ozbiljnijoj razini, pokazali su nam da je “pinotizam” crnog pinota prisutan u svima, a da se izražava na različite načine. Hvala puno, Matjaž Lemut, festival je uspio.” Sadler je jedna od najprepoznatljivijih osoba na svjetskoj vinskoj sceni. Dugogodišnji trgovac, konzultant, predavač, degustator i ocjenjivač vina, jedan je i od onih koji su širili dobre vijesti o slovenskim vinima u inozemstvu.

LES NOIRS 2022

Posjetitelji su na jednostavan način mogli kušati stotinu najkreativnijih vina pinota crnog iz 6 zemalja te sudjelovati u kratkim radionicama pod vodstvom Sadlera, gdje su učili o francuskim pinotima crnim.

Vrhunac dvodnevnog događanja svakako je bio subotnji masterclass koji je zbog velikog interesa bio rasprodat. Svoje pinote predstavilo je 13 odabranih vinara, a publika je također aktivno sudjelovala u debati. Tomaž Sršen, legenda slovenskog enogastro novinarstva, urednik časopisa Dolce Vita i Mario Meštrovič, hrvatski ocjenivač na Decanter World Wine Awards (DWWA) izrazili su oduševljenje i podršku festivalu Modri les Noirs. Na masterclassu su svojim vinima zablistali i Aleš Kristančič, Movia, te Aljoša Jakončič i Carolina Jakončič.

TILIA ESTATE / LES NOIRS 2022

IZJAVE ZA MEDIJE

Matjaž Lemut, TILIA estate: Modri les Nois je pokazao da se ova regija može mjeriti s najboljima na svijetu.

Quinten Sadler:  Najlepša hvala, Matjaž Lemut, festival je bio fantastičan.

Aleš Kristančič, Movia:  S veseljem smo sudjelovali na Masterclassu Modri ​​Les Noirs. Mi vinari pozdravljamo takve inicijative, pogotovo na ovako visokoj razini.

Aljoša Jakončič, Carolina Jakončič: Modri Les Nois je koncept u kojem svatko može otkriti svoj stil crnog pinota. Čestitamo na uspješnom četvrtom izdanju!

Mario Meštrović: Modri Les Noirs je događaj koji regiji prije svega treba za izgradnju prepoznatljivosti, samopouzdanja i integracije.

Tomaž Sršen: Crni pinoti regije ukazuju na pomak prema nježnijim, elegantnijim vinima, uz prepoznatljivu važnost te sorte.

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.