ICE napravio sjajnu degustaciju i prezentaciju talijanskih vina u zagrebačkom Westinu

by Ribafish
0 komentar

ICE-Talijanski institut za vanjsku trgovinu po prvi puta u Hrvatskoj je 16. lipnja 2021. u hotelu The Westin Zagreb organizirao degustaciju talijanskih vina i likera

Cilj inicijative je promocija talijanskog vinskog sektora te direktni phygital susret ponude i potražnje, s obzirom na geografsku i kulturnu povezanost dvaju zemalja te tradicionalnu prepoznatljivost talijanskog proizvoda na hrvatskom tržištu. Ovom prilikom poseban se naglasak stavio na južne regije Apuliju, Bazilikatu, Kalabriju, Kampaniju i Siciliju čija su vina na hrvatskom tržištu često manje poznata od vina iz bližih talijanskih pokrajina.


Radi se o obiteljskim vinarijama srednje veličine koje tradicionalno proizvode visokokvalitetna vina od autohtonih sorti tipičnih za podneblje: aglianico, chardonnay, falanghina, fiano di avellino, greco di tufo, grillo, malvasia, negroamaro, nero d’avola, primitivo, taurasi, itd. Svaki talijanski proizvođač predstavio je po 3 etikete vina; vinari iz Apulije ponudili su 42 etikete, sa Sicilije 33, iz Kampanije 24, iz Kalabrije 15 i iz Bazilikate 6 etiketa.

Degustirala su se izvrsna bijela vina, crvena, rosé, pa čak i neki tipični sicilijanski likeri poput likera od limuna, likera od naranče i likera od lovora. Degustaciju su vodili hrvatski sommelieri, a sudionici – uvoznici, distributeri, vinoteke, ugostitelji, novinari i blogeri –mogli su kušati razne vrste vina te imali priliku održati online poslovne razgovore s talijanskim proizvođačima. Svečanom otvorenju manifestacije nazočio je veleposlanik Italije u Hrvatskoj.

Od ulaska Hrvatske u Europsku uniju 2013. godine, vrijednost uvoza talijanskog vina neprestano se povećavala te je u 2019. dosegla ukupno 5,6 milijuna eura, bilježeći prosječni godišnji rast od 16% i tržišni udio od 17,36%. Gledajući pak podatke o količinama uvezenog vina, Italija zauzima drugo mjesto, iza Sjeverne Makedonije.


Nakon pandemijske krize i posljedičnog pada talijanskog izvoza vina, tržišni udio u 2020. godini pao je na 13% uz vrijednost izvoza od 3,5 milijuna eura što je omogućilo da Italija zadrži svoju poziciju trećeg dobavljača, nakon Sjeverne Makedonije i Francuske. Ovom inicijativom nastoji se doprinijeti obnavljanju pozitivnog trenda talijanskog izvoza predstavljanjem visokokvalitetnog proizvoda koji se može pohvaliti mnogim oznakama izvornosti i izvrsnim sortama grožđa, a u sebi objedinjuje izvrsnost i tradiciju talijanskog juga.

U 2020. godini proizvodnja vina iz pet regija koje sudjeluju na degustaciji predstavljala je otprilike 26,5% talijanske proizvodnje i 5,4% ukupnog sektorskog izvoza. Italija je jedan od vodećih svjetskih proizvođača vina i drugi najveći izvoznik s vrijednošću izvoza od 6,3 milijardi eura i tržišnim udjelom od 21,8% na globalnoj razini.

Više detalja na: https://www.facebook.com/ICE.Zagreb

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.