Hyundai Healthy Seas: Velika akcija za čišće podmorje i naš jedini Planet

Prošloga je tjedna u akciji ljudi iz Hyundaija i internacionalne ekipe Ghost Divinga udružene sa svjetskom organizacijom Healthy seas održana akcija čišćenja podmorja kod Krnice u blizini Pule

by Ribafish
0 komentar

Najveću opasnost za prirodu danas nesumnjivo predstavlja čovjek. Ono što smo mi u stanju baciti u prirodu bez imalo smisla, brige i mozga, to stvarno ne mogu ni vanzemaljci.

Osim starih automobila, brodova, bojlera, bazuka i još milijun stvari s kojima se susreću ronioci, a kojima stvarno nije mjesto nigdje drugdje nego na otpadu, jedna od većih opasnosti za život u moru su svakako i mreže za ribolov.

Zamišljam reakciju nekog zlog i bezobzirnog krivolovca u trenutku dok vadi mrežu iz mora i ugleda policijski brod kako reže mrežu i pušta je da zauvijek pokrije morsko dno i pobije sav život na stotinama metara dna – bolje da ostanem bez mreže od 10.000 kuna, nego da platim kaznu od 20.000. Karikiram, naravno, puno puta se mreža zapetlja, ili zakači za dno, ali morsko bilje i životinje ne zanima odakle i zašto je došao plastični pokrov koji uništava njihovo stanište.

I tu bismo se trebali zamisliti, jer plastici treba dugo, jako dugo da se razgradi, a do tada možda više ne bude života u morima upravo zbog našeg neodgovornog ponašanja.

Upravo iz tog razloga pokrenuta je hvale vrijedna akcija Hyundaija širom svijeta u kojoj ronioci volonteri (Ghost Diving) skupljaju odbačene ribarske mreže iz mora i nose ih na recikliranje kako bi se od tog materijala napravilo nešto što je u upotrebi svakoga dana. Tako se u slovenskoj tvornici Aquafil plastika iz Jadrana upotrebljava za izradu dijelova koji se nalaze u Hyundaijevim vozilima, konkretno – podnih obloga za Hyundai Ioniq 5.

Proveli smo dan s internacionalnom ekipom ronioca Ghost Riders, Hyundaijevaca, celeba (Kristina KRIE, sjajna dizajnerica inspirirana recikliranjem) i novinara (pusa, Majda!) promatrajući s broda akciju čišćenja i vađenja stotinjak metara starih mreža i pokoje vrše.


Iako nam nisu dali da ronimo s njima, niti je u par izvađenih vrša bilo ribe, proveli smo sjajno prijepodne izmjenjujući dojmove i shvaćajući koliko je more fragilno te da je zadnji tren da nešto poduzmemo. Veliko hvala ljudima iz Hyundaija Hrvatska na pozivu i sudjelovanju u projektu #RokOtok, ovog srpnja im javljamo lokacije gdje smo plivajući ugledali odbačene mreže!

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.