Hilton Costabella, Rijeka: Predstavljena nova Santa Elisabetta 2017. obitelji Benvenuti!

Obitelj Benvenuti je u sriijedu 10. studenog 2021. u riječkom luksuznom hotelu Hilton Costabella javnosti predstavila novu berbu svojeg krunskog vina Santa Elisabetta.

by Ribafish
0 komentar

Kao polukontinentalac i polubodul, koristim svaku priliku da se nagledam i namirišem mora. Pa smo se ubacili u Clija i već za dva sata bili između Rijeke i Opatije u hotelu Hilton Costabella na poziv ekipe Vinarta koja organizira vinske svečanosti, u ovom slučaju, predstavljanju terana Santa Elisabetta 2017.

Obukao sam Kasandrin poklon, dandy hlače na kockice, ona onu suknju u kojoj izgleda kao Mali Princ i zasjali među hrpom poznatih vinara, novinara, organizatora i općenito – zaljubljenika u velika vina. A Santa Elisabetta 2017. je upravo to, veliko vino.

Albert Benvenuti je tom prilikom rekao: “Santa Elisabetta je plod naše težnje da dosegnemo savršenu verziju terana. U teran vjerujemo iz sveg srca i toj potrazi smo potpuno posvećeni. Vjerujemo u njegov čvrsti i živi karakter, u njegovu finesu i dugovječnost, u potencijal da u pravim uvjetima da vino najviše klase. Uvjereni smo da Santa Elisabetta na nadmorskoj visini od 330 metara, s optimalnom izloženošću suncu i strujanju zraka, s bijelim istarskim tlom koji teran obožava, je upravo taj položaj i upravo taj vinograd koji mu omogućava da pokaže najbolje od sebe.”

Nova Santa Elisabetta dolazi iz berbe 2017. i u čaši je ponudila savršenu ravnotežu između koncentracije i elegancije. Dobivena je od terana, za koji su autori vina, braća Albert i Nikola Benvenuti, uvjereni da je sorta budućnosti, jer u sebi utjelovljuje neizmjerni potencijal kad je u pitanju kvaliteta, savršeno je prilagođen klimatskim promjenama, a istovremeno posjeduje jedinstveni okus, karakterističan samo za centralnu Istru, preciznije Motovunštinu.

Santa Elisabetta je plod upravo takve ideje, da publici ponudi autentično istarsko, ali iz klase najfinijih vina svijeta. Ovo je treća po redu Santa Elisabetta. Prve dvije iz berbi 2015. i 2016. su rasprodane u rekordnom roku i sada se mogu naći samo u kolekcijama strastvenih zaljubljenika u vino, rekli su organizatori u službenoj objavi.

Nakon što je Santa Elisabetta završila proces dozrijevanja u bačvama, braća Benvenuti njihov sadržaj daju na prosudbu komisiji sastavljenoj od iskusnih poznavatelja vina i tržišnih trendova koji im potom pomažu sastaviti finalnu kupažu. Komisija za odabir vina za 2017. godište je bila u sastavu Rene Bakalović, Davor Butković, Danijela Kramarić, Sandi Paris, Emil Perdec, Tihomir Purišić, Sanja Simić i Saša Špiranec.

Oni su kušanjem naslijepo odabrali najbolji omjer vina iz različitih bačvi, nakon čega su odabranim vinom napunjene boce i stavljene na dodatno odležavanje od još 6 mjeseci. Po isteku tog roka je priređeno ovo predstavljanje i Santa Elisabetta iz 2017. je konačno puštena na tržište nestrpljivim kupcima i kolekcionarima.

Nikola Benvenuti: ”U podrumu je sve podređeno očuvanju autentičnosti i prepoznatljivosti sorte, jer nakon žestokih redukcija u vinogradu u vidu zelene berbe i selekcije najkvalitetnijih grozdova, želimo da okus tog koncentracijom i zdravljem savršenog i idealno dozrelog grožđa bude prenesen u bocu na što vjerniji način.

Stoga, nakon fermentacije vino njegujemo u drvenim bačvama različite starosti i različitih veličina čime mu dajemo priliku da se razvije na različite načine i stvorimo dobar materijal za finalnu kupažu. Pazimo da su bačve što neutralnije i da njihov ključan doprinos bude samo da vino prevede iz mlade u zrelu dob, da se na tom putu razvije i izgradi otpornost i vlastiti potencijal za dugo čuvanje u boci.”

Pilo se još i malvazija, i drugih terana, i kupaža, steakovi od goveda i tuna zaliveni sjajnim mladim maslinjakom Chiavalon punili su nam baterije, a jutarnji pogled na Kvarnerski zaljev uz nevjerojatno ugodno osoblje hotela Hilton Costabella (hotel je pet friendly, Dživo je uživao u kožnom krevetiću!), totalno me raznježio i podsjetio da se uskoro upravo ovdje pliva zadnja dionica RokOtoka…

Divan dan, hvala Vinart, hvala Benvenuti, još puno ovakvih vina želimo!

Fotografije: Ivan Rebić

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.