Graševina a Cappella u Slavonskom Brodu zadivila posjetitelje

Pjesmu i graševine na originalan način spojili su Marija Vukelić i „Davoraši“ – Dalibor Velički i Dino Klem

by Ribafish
0 komentar

Službena objava:
Prošlog je četvrtka (8.9.2022.) Slavonski Brod ostao je „bez teksta“ ali ne i bez pjesme i božanske kapljice, u Kapelanovu stanu kraj Tvrđave gdje je održano do sada najoriginalnije predstavljanje graševine uz pjesmu „a cappella“ poznatog Hrvatskog pjevačkog društva „Davor“. Na događaju su se, u opuštenoj atmosferi, predstavile graševine pet slavonskih vinogorja uz domaće zagrize lokalnih proizvođača, uz vodstvo idejne začetnice projekta, prof. Marije Vukelić i učitelja, pjevača, ali i budućih sommeliera Dalibora Veličkoga i Dina Klema, iz HPD-a „Davor“ koji su, sa svojim muškim dijelom zbora, otpjevali nekoliko pjesama, uvježbanih za ovu posebnu prigodu. Događaju su nazočili i gradski oci, te predstavnici županija i turističkih zajednica grada i Brodsko-posavske županije koji su događaj prepoznali i podržali.

Iako je vrijeme berbe iznimno delikatan dio godine za vinare, od šest vina, predstavnici triju vinarija su i nazočili ovome događaju – Stanić, Krauthaker i Josipović, dok su vina poslali iz vinarija Antunović, Buhač i Josić. Degustaciju je koncipirala prof. Marija Vukelić, a vina su, u pauzi između pjesama, stručno točili budući sommelieri, vinski entuzijasti Hrvatskog pjevačkog društva „Davor“ – Dalibor i Dino.

Tijekom vinskoga kušanja i glazbenog guštanja uvodno je predstavljena sorta i pokazan grozd koji ima bobice slične grašku (zato i jest nazvana – graševina), a degustacija je podijeljena na četiri dijela tj. četiri kategorije – pjenušave graševine, mlade mirne, mirne odležane i desertne. Na samom početku poslužen je pjenušac Josipović kutjevačkog vinogorja (prigodnoga) „glazbenoga naziva“ – Jazz, odličan spoj (cuvée) graševine i rajnskog rizlinga, šampion nedavnoga natjecanja u Kutjevu, u kategoriji pjenušavih vina. Gospodin Goran Josipović opisao je ukratko svoju vezu s graševinom i pjenušcima, te naglasio važnost sorte. Jazz je pratila skladba Dobra večer, uzorita kojom su Davoraši pozdravili sudionike događaja.

Prva se s mirnim vinima predstavila „domaća“ brodska vinarija Stanić, s graševinom Klassik (2021) naglašenih svježih herbalnih i voćnih aroma, a o obiteljskoj vinariji na južnim obroncima Dilj gore, govorili su otac Milan i sin Josip. Srijemsko vinogorje predstavila je graševina Liska (2021) mladoga iločkoga vinara Domagoja Buhača, puna, intenzivna, mineralna, medna. Uz mlade graševine posluženi su lokalni sirevi, a glazbena pratnja bila je pjesma Slavonijo, mili zavičaju.

U kategoriji odležanih graševina gostovale su iznimne predstavnice kutjevačkoga i erdutskog vinogorja – Graševina Mitrovac 2017. Krauthaker i Graševina Tradition Antunović 2017. Ista sorta, isto godište, različita vinogorja, različita vinifikacija i različit pogled na vino. Graševina Mitrovac i u 5. godini života sačuvala je svježinu, bila je voćna, puna, moćna. Graševina Tradition 2017 (nasljednica Graševine Premium 2013, Decanterove platinaste graševine!) Jasne Antunović iz Dalja, bila je puna elegancije, kremoznosti, ženstvenosti, mednih nota zrele kruške i dunje, slasna i trajna – mineralna, obljubljena Dunavom. Obje su graševine dobro spojene uz kulen i druge domaće nareske i uz skladbu Ne dirajte mi ravnicu. Šećer na kraju, dvije poluslatke dame, graševina „Dulcis 2021“ vinarije Stanić i baranjska „Graševina Terra Pannonium 2021“ poznate vinarije Josić, slatko su začinile ovu večer uživanja u svim čulima, uz domaću orahnjaču i makovnjaču s pjesmom U ranu zoru.

Ideja sljubljivanja odabranih pjesama Davoraša i graševina različitih slavonskih vinogorja pokazala se „dobitnom kombinacijom“ za ponovno oživljavanje kulturnoga života Slavonskog Broda. Istodobno je to bila dodatna popularizacija najvažnije hrvatske bijele sorte – graševine, vina i vinara Slavonije i Podunavlja koji je vole, cijene i s njom žive. Ushićenje publike potaklo je organizatore na razmišljanje kada i gdje ponoviti ovaj uspješan spoj pjesme i vina. Moguća je repriza u Zagrebu, a manifestacija u Slavonskom Brodu svakako želi postati „tradicionalna“. Malim, ali sigurnim koracima, Davoraši ponovno pokreću kotač kulturnih zbivanja u svome gradu, stoga – poželimo im sreću!

 

PR: Zlatne riječi; Foto: Tomislav Margeta

PR kontakt: marijavukeliczg@gmail.com

 

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.